Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Alpha, είπε ότι ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «εμείς θα κρίνουμε που θα πηγαίνουν τα πλεονάσματά μας και όχι οι απ’ έξω», έστειλε μήνυμα, «όχι μόνο προς τους δανειστές, αλλά και προς το εσωτερικό και προς εκείνους οι οποίοι έσπευσαν με το που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα, να βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να αναρωτιούνται αν είχαμε πάρει την έγκριση των δανειστών κοκ κι ότι τέτοιες ενέργειες τορπιλίζουν τη συμφωνία, αντί να χαιρετήσουν μια τέτοια κίνηση».

«Οπότε αυτό είναι κι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και την αντιπολίτευση η οποία παθαίνει αλλεργία με τέτοια μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία, είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, «με κόστος και με επιβάρυνση των πολιτών», τονίζοντας ότι «αυτή η εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την ελληνική πλευρά πρέπει να ακολουθείται και να συμβαδίζει και με την τήρηση των δεσμεύσεων και από την πλευρά των θεσμών».

Σε ό, τι αφορά την διελκυστίνδα μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνει το ΔΝΤ, αφού επισήμανε ότι «το ίδιο πράγμα είχε κάνει το ΔΝΤ και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», είπε στην συνέχεια ότι «ήταν αυτονόητη χθες η απάντηση της Κομισιόν. Γιατί το ΔΝΤ είναι γνωστό για τα επαναλαμβανόμενα λάθη του και για την έλλειψη αξιοπιστίας ως προς τις προβλέψεις του, αλλά την ίδια στιγμή είναι γνωστό και για τις εμμονές του ως προς μια σειρά πραγμάτων, τα οποία επιτείνουν και τη λιτότητα και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους».

Η κ. Σβίγκου ανέφερε, σημειώνοντας, ότι αυτό ήταν και το συμπέρασμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την Δευτέρα, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παράλογες απαιτήσεις για ψήφιση πρόσθετων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος κι ότι πρόκειται για απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία κοινωνική και καμία οικονομική λογική, αλλά υπακούν μόνο σε ιδεοληπτικές εμμονές ακραίων κύκλων των δανειστών».

Επισήμανε ότι αυτές οι απαιτήσεις, «δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον ελληνικό λαό, αλλά εντείνουν σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη και σε μια περίοδο που η Ευρώπη βιώνει πολλαπλές αβεβαιότητες, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να προστεθεί άλλη μία ακόμα αβεβαιότητα στην Ευρώπη».

«Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να κλείσει η αξιολόγηση και να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο θα είναι εντός της συμφωνίας, δεν θα πηγαίνει πέρα από τη συμφωνία. Και ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας δεν συμβαδίζει με παράλογες και ακραίες απαιτήσεις λιτότητας» τόνισε.

Η κ. Σβίγκου είπε ότι η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στο αίτημα για εκλογές «γιατί με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει τον ρόλο της στο πολιτικό σύστημα» και τόνισε ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει σενάριο εκλογών».

Επισήμανε, ακόμα, ότι το Ποτάμι, δια του κ. Τσιόδρα, και η Ένωση Κεντρώων, «υιοθετούν τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ», ενώ η ΝΔ -μέσω συνέντευξης του κ Χατζηδάκη- «αντί να ταχθεί ενάντια σε αυτές τις απαιτήσεις, τις προεξοφλεί και υπόσχεται ότι κάποια στιγμή θα προσπαθήσει να τις αλλάξει όταν αποδείξει ότι είναι το “καλό παιδί” των δανειστών».

Ερωτηθείσα για το αν η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε ότι το Ταμείο «οφείλει το ίδιο να επιμείνει στη θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι είναι αναγκαία η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%. Αντί να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και να ζητάει μέτρα λιτότητας, ενώ στο παρελθόν και το ίδιο έχει παραδεχτεί ότι με περισσότερη λιτότητα δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

«Μένει το ίδιο το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του και αν τελικά το ίδιο θέλει να μείνει στο πρόγραμμα ή όχι. Και, βέβαια, εμείς έχουμε πει με τη σειρά μας τη δικιά μας θέση, η οποία λέει ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί ψηφίζοντας προληπτικά μέτρα για μετά το 2018» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις κάθε φορά νέες απαιτήσεις, είπε ότι «νέα μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν. Από εκεί και πέρα, εμείς εργαζόμαστε για να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας για να κλείσουμε εγκαίρως την αξιολόγηση», ενώ εκτίμησε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για να κλείσει προς το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείσα για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού τις επόμενες μέρες, είπε ότι το μήνυμα που θέλει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση συνίσταται στο ότι «οι συμφωνίες υπογράφονται για να τηρούνται από όλους» καθώς και ότι «αυτήν την στιγμή η ελληνική οικονομία έχει υπερ-αποδώσει στους στόχους, ότι όλα τα σχετικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για το επόμενο διάστημα και δεν γίνεται να ανακοπεί αυτή η πορεία σταθεροποίησης, ανάπτυξης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, από ακραίες απαιτήσεις που, αντί να δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία, θα κάνουν ακριβώς το αντίθετο».

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου για την Χρυσή Αυγή, με δεδομένο ότι υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης, και ερωτηθείσα για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης απέναντι στην Χρυσή Αυγή, η κ. Σβίγκου ανέφερε, «δεν συμφωνώ με αυτές τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο κ. Παρασκευόπουλος έδωσε διευκρινίσεις.

«Την ίδια στιγμή εξοργίζομαι με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι δηλώσεις για να δείξουν μια υπόγεια διασύνδεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνος του, αλλά συνολικά η Αριστερά στην Ελλάδα, δεν ανακάλυψε τον εγκληματικό, νεοναζιστικό χαρακτήρα της ΧΑ χθες, σήμερα, προχθές ή μετά τη δολοφονία Φύσσα. Έχουμε δώσει αγώνες στους δρόμους, στις γειτονιές για να παλέψουμε ενάντια στο νεοναζιστικό φαινόμενο, όταν άλλοι το χάιδευαν και θεωρούσαν ότι μπορούν να συνεννοηθούν μαζί του μέσω του κ. Μπαλτάκου και άλλων. Αυτό με εξοργίζει. Και με εξοργίζει πολύ περισσότερο από τη διατύπωση μιας προσωπικής θέσης» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.