Συνήθης εικόνα είναι πλέον στους αγώνες του στίβου όπως και στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο στόλος των χαριτωμένων μικρών αυτοκινήτων – ρομπότ να κινούνται με ταχύτητα πάνω στο γρασίδι.

Τα τηλεκατευθυνόμενα αυτά αυτοκίνητα ονομάζονται «ρομπότ υποστήριξης πεδίου», η δουλειά τους είναι η ανάκτηση εξοπλισμού – συνήθως, ακόντια, σφύρες και δίσκοι, και βέβαια, δεν είναι παιχνίδια.

Αυτά τα ρομπότ αναπτύχθηκαν από την Toyota και «συνεργάζονται» με το προσωπικό του πεδίου για να μαζέψουν και να αφήσουν τα αντικείμενα που πετούν (συχνά πολύ μακριά) οι αθλητές που αγωνίζονται σε ακόντιο, σφύρα, σφαιροβολία και δίσκο.

Όταν ένας αθλητής κάνει τη ρίψη, ένας υπάλληλος του γηπέδου παίρνει τον εξοπλισμό που πετάχτηκε και τον φορτώνει στο αυτοκίνητο. Από εκεί, το ρομπότ υποστήριξης πεδίου χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες για να επιστρέψει αποτελεσματικά τον εξοπλισμό στην καθορισμένη θέση απόρριψης – συνήθως στο σημείο από όπου ρίχνουν οι αθλητές.

Η παρουσία των ρομπότ μειώνει τον χρόνο που δαπανάται για την ανάκτηση του εξοπλισμού αλλά και τον αριθμό των ατόμων που κινούται στο πεδίο, κάτι που με τη σειρά του μειώνει και τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

Αυτά τα αυτοκίνητα, δεν είναι κάτι νέο σε όσους παρακολουθούν στίβο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια – αλλάζοντας εμφάνιση κάθε φορά – ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο ράγκμπι.