Σε μια εποχή όπου το κυβερνοέγκλημα εξελίσσεται ταχύτερα από ποτέ και απειλεί ολόκληρη την ψηφιακή οικονομία, η Mastercard επενδύει στρατηγικά σε τεχνολογία, συνεργασίες και εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, προσπαθούν να ενσωματωθούν στην ψηφιακή οικονομία, συχνά χωρίς την απαραίτητη προστασία.

Ο Berthold Barodte, Senior Vice President Security Solutions στην Ευρώπη για τη Mastercard, μιλά αποκλειστικά στο Newsbeast για τη στρατηγική της εταιρείας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την προώθηση της Cyber Hygiene (κυβερνοϋγιεινής), μέχρι την εκπαίδευση μικρών επιχειρήσεων και τη συνεργασία με κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές, η Mastercard δεν αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως τεχνικό θέμα – αλλά ως προϋπόθεση για την ίδια την καινοτομία.

Berthold Barodte, Senior Vice President Security Solutions, MasterCard

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

  • Ως παγκόσμιος ηγέτης στις ψηφιακές πληρωμές, πώς ορίζει η Mastercard την ευθύνη της στην προώθηση της Cyber Hygiene για χρήστες και επιχειρήσεις;

Στη Mastercard, θεωρούμε τη στρατηγική κυβερνοασφάλειας όχι απλώς μια τεχνική απαίτηση, αλλά έναν θεμελιώδη πυλώνα εμπιστοσύνης στην ψηφιακή οικονομία. Καθώς όλο και περισσότερο κομμάτι από τη ζωή μας μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο – από τις αγορές και τις τραπεζικές συναλλαγές μέχρι τον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε – είναι κρίσιμο να ενσωματώνονται ισχυρές πρακτικές κυβερνοασφάλειας σε κάθε ψηφιακή αλληλεπίδραση. Ο ρόλος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια δεν είναι κάτι που προστίθεται εκ των υστέρων, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του βασικού σχεδιασμού κάθε προϊόντος, υπηρεσίας και πλατφόρμας που προσφέρουμε.

Ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση, βοηθώντας τις οργανώσεις να εκτιμήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, να προστατευτούν από τις εξελισσόμενες απειλές και να συνεργαστούν σε όλο το οικοσύστημα για να δημιουργήσουμε ισχυρότερα ψηφιακά πρότυπα. Για παράδειγμα, μέσω εργαλείων όπως το RiskRecon, υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τις κυβερνοευπάθειές τους. Όμως, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην προστασία. Η Cyber Hygiene δεν αφορά μόνο τη συμμόρφωση, αλλά τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας κοινής ευθύνης, ανθεκτικότητας και ευαισθητοποίησης μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και καταναλωτών. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργατική προσέγγιση είναι το κλειδί, καθώς η κυβερνοασφάλεια είναι ένα ομαδικό άθλημα και δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν μόνο φορέα.

  • Ποιες είναι οι πιο πιεστικές προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που βλέπετε να αναδύονται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό οικοσύστημα σήμερα, ειδικά στο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ψηφιακών πληρωμών;

Οι απειλές κυβερνοασφάλειας εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό που εξελίσσεται η ψηφιακή οικονομία. Εκτιμάται ότι το κυβερνοέγκλημα παγκοσμίως θα φτάσει τα 14 τρισ. δολάρια μέχρι το 2028, καθιστώντας το την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο!

Στην Ευρώπη, όπως και σε άλλες περιοχές, παρατηρείται αύξηση των συντονισμένων, διασυνοριακών κυβερνοεπιθέσεων, όπως οι επιθέσεις ransomware, οι καμπάνιες phishing και η κοινωνική μηχανική που χρησιμοποιεί deepfake. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λόγω του κρίσιμου ρόλου τους στην οικονομία και των ευαίσθητων δεδομένων που διαχειρίζονται, παραμένουν κορυφαίος στόχος.

Μία ακόμη αυξανόμενη πρόκληση είναι η διαχείριση των κινδύνων από τρίτους και της αλυσίδας προμηθευτών. Οι οργανισμοί είναι όλο και πιο συνδεδεμένοι, ωστόσο πολλοί δεν έχουν πλήρη εικόνα των κινδύνων που προκύπτουν από τους προμηθευτές και τους συνεργάτες τους. Γι’ αυτό και η χρήση έγκαιρης (real-time) απειλής με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο σημαντική.

Επιπλέον, υπάρχει και μια γενικότερη πρόκληση γύρω από την ψηφιακή παιδεία και ευαισθητοποίηση. Καθώς αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες και μέθοδοι πληρωμής – όπως η βιομετρική ταυτοποίηση και εξουσιοδότηση και το σύστημα tokenization- είναι ζωτικής σημασίας οι χρήστες όχι μόνο να τις υιοθετούν, αλλά και να κατανοούν πώς να τις προστατεύουν.

  • Με ποιους τρόπους αξιοποιεί η Mastercard την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για την ανίχνευση και πρόληψη απειλών σε πραγματικό χρόνο;

Στη Mastercard, αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αποτροπή της απάτης και την ανίχνευση απειλών εδώ και χρόνια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί το κλειδί για την προστασία πάνω από 159 δισεκατομμυρίων συναλλαγών στο δίκτυό μας κάθε χρόνο. Δεν την αντιλαμβανόμαστε απλώς ως εργαλείο, αλλά ως μία ισχυρή δύναμη που ενισχύει την ασφάλεια, αποτρέπει την απάτη και προστατεύει τους καταναλωτές.

Η AI ενσωματώνει λύσεις όπως το SafetyNet, το οποίο αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, ανιχνεύοντας ανωμαλίες, σηματοδοτώντας ύποπτη συμπεριφορά και αποτρέποντας την απάτη πριν εκδηλωθεί.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει επίσης την πλατφόρμα πληροφοριών απειλών “Recorded Future”, παρέχοντας στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις πραγματική ορατότητα σε παγκόσμιες απειλές — από το σκοτεινό διαδίκτυο, τις ανοιχτές πηγές και τις τεχνικές πληροφορίες. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί μέρος της ευρύτερης δέσμευσής μας, η οποία στηρίζεται σε επενδύσεις άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβερνοασφάλεια και την Τεχνητή Νοημοσύνη τα τελευταία πέντε χρόνια, με στόχο να παραμείνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους κυβερνοεγκληματίες και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της καινοτομίας.

  • Με δεδομένη την ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων σε μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Mastercard για να τις προστατεύσει και να ενισχύσει την ψηφιακή τους ανθεκτικότητα;

Μια νέα έρευνα της Mastercard, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα με πάνω από 1.800 μικρούς επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη, αποκαλύπτει ότι το ένα τέταρτο αυτών έχει πέσει θύμα απάτης, με σχεδόν τους μισούς (49%) να ανησυχούν πως δεν θα επιβιώσουν μετά από τέτοιες επιθέσεις. Αυτά τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς οι ΜμΕ αποτελούν το 99% όλων των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και είναι η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας της περιοχής.

Από το 2020, η Mastercard έχει στηρίξει πάνω από 50 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ψηφιακή οικονομία. Καθώς οι κυβερνοεγκληματίες εξελίσσονται συνεχώς, παραμένουμε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε τις ΜμΕ να παραμείνουν προστατευμένες, προσφέροντας προηγμένες λύσεις ασφαλείας και εκπαιδευτικά προγράμματα που επιτρέπουν στους μικρούς επιχειρηματίες να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν καλύτερα — να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Για παράδειγμα, έχουμε προσαρμόσει το εργαλείο μας RiskRecon και το έχουμε εξελίξει σε λύση για μικρές επιχειρήσεις, το My Cyber Risk. Μέσω αυτού, οι επιχειρηματίες μπορούν να εντοπίζουν, να ιεραρχούν και να ανταποκρίνονται στις απειλές στον κυβερνοχώρο που αφορούν τα websites ή τις εφαρμογές τους.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Προστασίας Ταυτότητας (ID Theft Protection) παρέχει παρακολούθηση, ειδοποιήσεις και υπηρεσίες επίλυσης για την προστασία από κλοπή ταυτότητας, μια αυξανόμενη ανησυχία για τους μικρούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται online.

Τέλος, το “Cyber Resilience Center” της Mastercard προσφέρει πρόσβαση σε έρευνες, πόρους και εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με εταίρους, για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ασφάλειά τους στον κυβερνοχώρο.

  • Υπάρχουν πρόσφατες πρωτοβουλίες ή πιλοτικά προγράμματα της Mastercard στην Ευρώπη που ξεχωρίζετε ως πρότυπα για την προώθηση της Cyber Hygiene;

Ναι, μία από τις κύριες πρωτοβουλίες μας είναι η συνεργασία με εθνικές αρχές κυβερνοασφάλειας και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων αξιολόγησης Cyber Hygiene, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ΜμΕ. Αυτά τα πιλοτικά προγράμματα, που ήδη εφαρμόζονται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, συνδυάζουν πρακτικούς πόρους με ψηφιακά εργαλεία για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να αξιολογήσουν και να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους στον κυβερνοχώρο.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η συνεχής εξέλιξη του Mastercard Trust Center, το οποίο προσαρμόζουμε και επεκτείνουμε, ώστε να περιλαμβάνει περιεχόμενο και γλώσσες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε περιοχής — διασφαλίζοντας ότι επιχειρήσεις και χρήστες σε όλη την Ευρώπη μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε χρήσιμες και εφαρμόσιμες πληροφορίες.

Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μέρος της ευρύτερης φιλοδοξίας μας για ισχυρότερη κυβερνοασφάλεια, εξασφαλίζοντας ότι κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τοποθεσίας, μπορεί να χτίσει ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο από τη βάση της.