Με φόντο έναν κόσμο γεμάτο ρίσκα, αστάθεια και διαρκείς μεταβάσεις, η ανθεκτικότητα, η καινοτομία και η στρατηγική ευελιξία αναδείχθηκαν ως οι κρίσιμοι πυλώνες για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της ελληνικής βιομηχανίας και του επιχειρηματικού κόσμου. Το πάνελ ανέδειξε παραδείγματα προσαρμοστικότητας, τεχνολογικού μετασχηματισμού και νέων προτύπων ηγεσίας.
«Να είμαστε χρήσιμοι στους ανθρώπους»
Ο Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, εξέφρασε αισιοδοξία για την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, παρά τις διαδοχικές κρίσεις. «Λειτουργούμε σε μια χώρα που έχει περάσει δύο σοβαρές κρίσεις και οι εταιρείες άντεξαν. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημάδι δύναμης», σημείωσε.
Ο κ. Μαργώνης υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και της ευελιξίας, συνδυασμένου με την αναγκαία προσαρμοστικότητα, και αναφέρθηκε στη μετάβαση της Παπαστράτος σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ενισχύοντας τις εξαγωγές της υλοποιώντας το όραμα της Philip Morris International για διάθεση καινοτόμων, εναλλακτικών προϊόντων καπνού και νικοτίνης.
«Το εργοστάσιο του μέλλοντος»
Επιπλέον, τόνισε πως η βιομηχανία αποτελεί κρίσιμο πολλαπλασιαστή της οικονομίας, προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Όπως σημείωσε, η Παπαστράτος στοχεύει στη δημιουργία του «εργοστασίου του μέλλοντος», αξιοποιώντας big data και ψηφιακά εργαλεία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας – όχι για την αντικατάσταση ανθρώπων, αλλά για τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας στη δουλειά τους.
Αναφερόμενος στη σημασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο νέο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι ηγέτες σήμερα, ο κ. Μαργώνης επισήμανε ότι απαιτεί χρόνο, συνέπεια, σταθερότητα και διαφάνεια.
Για τη σημασία της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εμπιστοσύνη χτίζεται με τον καιρό και μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Στο τέλος της ημέρας όλοι δουλεύουμε για την κοινωνία και για το αποτύπωμα που αφήνουμε».
«Η κοινωνία ζητά από τις επιχειρήσεις να είναι πιο εξωστρεφείς, να παίρνουν θέση. Η ηγεσία αλλάζει. Τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα», σημείωσε ο κ. Μαργώνης και τόνισε κλείνοντας ότι «ο καθένας μας πρέπει να είναι χρήσιμος για τους ανθρώπους – πελάτες, συνεργάτες, εργαζομένους».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μαλάμος, CEO του Thrace Group, περιέγραψε την ανθεκτικότητα ως συνδυασμό ευελιξίας, βιώσιμων πρακτικών και καινοτομίας. «Δεν περιμένεις να περάσει η μπόρα. Εξελίσσεσαι μέσα από την πρόκληση», δήλωσε.
Όπως ανέφερε, η Thrace Group, αν και ελληνική στον πυρήνα της, λειτουργεί με παγκόσμια δυναμική: παρουσία σε 9 χώρες, 14 εταιρείες, 28 τεχνολογίες και πωλήσεις σε πάνω από 80 χώρες. Όμως, τόνισε, «η βάση μας – η Ελλάδα – είναι το θεμέλιο της ανθεκτικότητάς μας και ένα ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα».
Ο Βασίλειος Χατζήκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας ανθρώπου και μηχανής μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών τεχνολογιών. «Η Siemens επιβίωσε επί 187 χρόνια επειδή έχει ενσωματώσει το growth mindset στον πυρήνα της», σημείωσε.
Αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Microsoft για το Industrial Copilot, μια AI πλατφόρμα που ενισχύει τη συνεργασία ανθρώπου-μηχανής σε πραγματικό χρόνο, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της Siemens είναι να στηρίζει και τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις στην τεχνολογική τους εξέλιξη, μέσα από το πρόγραμμα Siemens Accelerator.