Μία από τις πιο επίκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν η συζήτηση με τίτλο «Ευρώπη – το παρόν και το μέλλον», που διοργάνωσε ο Όμιλος AKTOR. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γεωπολιτικές αναταράξεις και οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, όπως τις ανέλυσαν οι καθηγητές Άγγελος Συρίγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Κωνσταντίνος Φίλης (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ΙGA).

Η αμερικανική μετατόπιση και το γεωπολιτικό ρίσκο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, απομακρύνονται από το μεταπολεμικό δόγμα των συμμαχιών και συγκρούονται πλέον ανοιχτά με την Κίνα, κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει ανατροπές στη διεθνή οικονομική σταθερότητα. Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο συνοδεύεται από μια φιλοσοφία ανατροπής του status quo, οδηγώντας σε ένα νέο, αβέβαιο μοντέλο διεθνούς διακυβέρνησης.

ΗΠΑ και Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης

Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται, δήλωσε ο κ. Συρίγος, καθώς η αμερικανική στάση ήταν αναμενόμενη και ήδη προδιαγεγραμμένη. Ο κ. Φίλης, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι η Ουάσιγκτον βλέπει πλέον την Ευρώπη όχι ως εταίρο, αλλά ως οικονομικό ανταγωνιστή, προμηνύοντας μία πιο ψυχρή περίοδο στις διατλαντικές σχέσεις.

Δασμολογικά τείχη και γεωπολιτικές απειλές

Στο μέτωπο του διεθνούς εμπορίου, οι ομιλητές προειδοποίησαν για έναν νέο «δασμολογικό πόλεμο». Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επιβολή δασμών στο τέλος της περιόδου χάριτος των 90 ημερών, επιδιώκοντας τη μείωση των επιτοκίων. Ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι οι δασμοί είναι περισσότερο από οικονομικό εργαλείο – είναι και όπλο γεωπολιτικής πίεσης. Και τόνισε ότι η Ευρώπη, αν δεν παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο, κινδυνεύει να βρεθεί συνθλιμμένη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Ελλάδα, Ισραήλ και Τουρκία

Το βλέμμα στραμμένο και στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν οι δύο αναλυτές. Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ έχει διαχρονικά πολιτική και εθνική στήριξη, ενώ η επιδείνωση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας ενισχύει τη δυναμική της συμμαχίας. Ο κ. Συρίγος εστίασε στις τουρκικές παρεμβάσεις σε διεθνή επενδυτικά έργα, ειδικά μετά το 2011, όπου η Άγκυρα επιχειρεί να μπλοκάρει την εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων, αποσταθεροποιώντας τη γεωοικονομική ισορροπία της περιοχής.

Το συμπέρασμα των ομιλητών ήταν σαφές: η Ευρώπη καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις με ενιαία φωνή, η Ελλάδα να εδραιώσει τη θέση της ως αξιόπιστος εταίρος και η Δύση να επανακαθορίσει τα όριά της σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία.