Όταν η γαστρονομία συναντά τον κοινωνικό σκοπό, γεννιούνται ευκαιρίες που προσφέρουν σε εκείνους που το επιθυμούν  τα εργαλεία για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο μέγιστο βαθμό και να ενταχθούν με επιτυχία στον κλάδο της εστίασης στην Ελλάδα.

Παρά την υψηλή ζήτηση και τη σταθερή συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας, ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Ειδικά μετά την πανδημία, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν και να διατηρήσουν καταρτισμένο προσωπικό, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τόσο την ποιότητα των υπηρεσιών όσο και τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Ανάγκη για καταρτισμένους επαγγελματίες

Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δείχνουν ότι ο κλάδος δεν χρειάζεται απλώς προσωπικό, αλλά εξειδικευμένους επαγγελματίες, καθώς η ζήτηση για τεχνικές δεξιότητες (όπως barista, sous chef, sommelier κ.ά.) αυξάνεται συνεχώς.

Η εστίαση υπήρξε διαχρονικά ένας από τους κλάδους που προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη, οι ευκαιρίες αυτές συχνά καταλήγουν σε προσωρινές θέσεις χωρίς προοπτικές εξέλιξης.

Το ReStart της Mastercard αλλάζει τα δεδομένα

Ακριβώς σε αυτό το σημείο έρχεται η πρωτοβουλία ReStart της Mastercard, προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα που αξιοποιεί τη δύναμη της γαστρονομίας ως εργαλείο ενδυνάμωσης και ένταξης ατόμων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μέσα από στοχευμένη εκπαίδευση, επαγγελματική καθοδήγηση και παροχή ευκαιριών εργασίας, το ReStart δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια, δεξιότητες και αυτοπεποίθηση για μια νέα αρχή στον δυναμικό κόσμο της εστίασης.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει με την πρώτη ομάδα ωφελούμενων να αποτελείται από άτομα μεταναστευτικού υπόβαθρου, και μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 200 άτομα, εκ των οποίων πάνω από 70 έχουν ήδη ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Στον πρώτο του χρόνο, το ReStart υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Odyssea, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του εκπαιδευτικού σκέλους και των υπηρεσιών απασχολησιμότητας.

Το ReStart προσφέρει ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση σε όλους τους τομείς λειτουργίας ενός εστιατορίου, ενώ δίνει έμφαση και στις οριζόντιες δεξιότητες που απαιτούνται για τη βιώσιμη επαγγελματική εξέλιξη. Παράλληλα, ενισχύει τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ικανότητές του.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται το πρώτο εστιατόριο της Mastercard στην Ελλάδα, που αναμένεται να ανοίξει σύντομα στο κέντρο της Αθήνας. Περισσότερο από ένας χώρος εστίασης, το εστιατόριο θα αποτελέσει γαστρονομικό σημείο αναφοράς στην πόλη, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως ζωντανό παράδειγμα του αντίκτυπου του ReStart.

Μία στρατηγική με όραμα

Η Mastercard, με σταθερή στρατηγική εστίαση στη δημιουργία ανεκτίμητων εμπειριών, επενδύει ουσιαστικά σε έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από το ReStart, δεν στηρίζει μόνο την κοινωνική ένταξη, αλλά συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός διαρκώς αυξανόμενου κενού στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέους επαγγελματίες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις της εστίασης σήμερα.

Με άλλα λόγια, το ReStart είναι μια πρωτοβουλία με κοινωνικό αποτύπωμα. Ένα πρόγραμμα που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους, τις ευκαιρίες και τα όνειρά τους.