Με σταθερή παρουσία στην αγορά της μπύρας και στρατηγική εξωστρέφειας που βασίζεται στην καινοτομία και τις τοπικές πρώτες ύλες, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης συνεχίζει να επενδύει στη Θράκη και να εξάγει Ελλάδα. Από το εμβληματικό brand Βεργίνα έως το πρωτοποριακό ρόφημα tuvunu, η εταιρεία παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, κ. Νικόλαος Μπήλιος, μίλησε στο booth του Newsbeast για τη διαδρομή της εταιρείας, τις επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και τη φιλοδοξία «να βάλουν τη Θράκη στον χάρτη».
«Φτιάξαμε έναν ολόκληρο κλάδο»
Όλα άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τότε που η Ελλάδα δε διέθετε πλέον ούτε μία 100% γνήσια ελληνική μπύρα. Όπως σημείωσε ο κ. Μπήλιος, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ήταν αυτή που έφερε την πρώτη ελληνική μπύρα το 1998, την ΒΕΡΓΙΝΑ Premium Lager, δημιουργώντας στην ουσία τον κλάδο των ανεξάρτητων μικρών ζυθοποιών. «Έχουμε πια 73 μικρές ζυθοποιίες, που είναι κρίσιμες για την ελληνική οικονομία και τις παραγωγικές θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εταιρεία, με έδρα την Κομοτηνή, επένδυσε στο πρώτο βυνοποιείο ελληνικών συμφερόντων το 2014, το οποίο επεκτάθηκε το 2017 διπλασιάζοντας την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ για την περίοδο 2020-2025 έχει ήδη εντάξει επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.
«Προχωράμε σε ενίσχυση της παραγωγικής μας δυναμικότητας με τεχνολογίες αιχμής, όπως ρομποτικά συστήματα, δεύτερη γραμμή εμφιάλωσης και εφαρμογές AI», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να βάλουμε τη Θράκη στο χάρτη».
Ένα «εθνικό ποτό» που ξεκίνησε από τα Πομακοχώρια
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο «tuvuvu», το καινοτόμο ρόφημα που βασίζεται στο βιολογικό τσάι της Ροδόπης. «Μου έλεγαν στο Ντουμπάι “είναι αυτό το εθνικό σας ποτό;”», σχολίασε με χαμόγελο, υπογραμμίζοντας πως το προϊόν αυτό «έχει αλλάξει την έννοια του ready made drink στην Ελλάδα».
Πίσω από το προϊόν όμως, υπάρχει και μια ιστορία πραγματικής ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας: «Πήγαμε στα ορεινά χωριά της Ροδόπης, προσλάβαμε ανθρώπους που έβγαζαν 1.000 ευρώ τον χρόνο και τους κάναμε στελέχη μας. Τους μάθαμε να καλλιεργούν το τσάι του βουνού και τώρα είναι παραγωγοί. Είναι ένα απίστευτο breakthrough».
Νέες επενδύσεις άνω των 100 εκατ. – «Μένουμε στην Κομοτηνή»
Η εταιρεία προετοιμάζει ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα: «Σχεδιάζουμε πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Κομοτηνή, άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Θέλουμε να δούμε όμως αν και η ελληνική πολιτεία μπορεί να τις υποστηρίξει», σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Όπως εξήγησε, γειτονικές χώρες προσφέρουν πιο ελκυστικά πλαίσια και λιγότερα εμπόδια. «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σταθερό φορολογικό πλαίσιο και άμεση δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα βασικά. Χωρίς αυτά, κανείς επενδυτής δεν θα έρθει», τόνισε.
Η μάχη με τα καρτέλ και οι 43 νόμοι που άλλαξαν
«Εμείς έχουμε το manual της αντιμετώπισης προκλήσεων. Ήμασταν οι πρώτοι που τα βάλαμε με καρτέλ και πολυεθνικούς κολοσσούς. Κερδίσαμε», ανέφερε με έμφαση.
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, όπως είπε, έχει συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αλλάζοντας συνολικά 43 αναχρονιστικούς νόμους. «Υπήρχε νόμος του Όθωνα που δεν επέτρεπε την παραγωγή τσαγιού από ζυθοποιία! Αυτά τα ανατρέψαμε».
Υπενθύμισε πως η μεταποίηση συνεισφέρει πάνω από το 13% στο ΑΕΠ και χρειάζεται ουσιαστική στήριξη από το κράτος: «Η πολιτεία πρέπει να το δει αυτό και να το αγκαλιάσει».
Η «θρυλική» Βεργίνα και η εξαγώγιμη βύνη της Θράκης
Η μπύρα Βεργίνα, όπως σημείωσε, παραμένει η ναυαρχίδα της εταιρείας με διακρίσεις ακόμη και στη Γερμανία, κάτι που, όπως παραδέχθηκε ο κ. Μπήλιος, τσαντίζει τους γερμανούς.
«Έχουμε οκτώ βασικές ετικέτες, με την Radler, τη Honey & Spice και άλλες που ξεχωρίζουν», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης είναι και μεγάλος παραγωγός βύνης – ένα προϊόν που πλέον εξάγεται πανευρωπαϊκά. «Κάναμε τη χώρα εξαγώγιμη σε βύνη. Η βύνη της Θράκης μπαίνει σε μπύρες σε όλη την Ευρώπη».
«Η αβεβαιότητα είναι η νέα κανονικότητα»
Σε ερώτηση για τις διεθνείς εξελίξεις και τους δασμούς που επιβάλλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μπήλιος απάντησε: «Η αβεβαιότητα έχει γίνει η καθημερινότητα. Οι δασμοί είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο – δημιουργούν αναστάτωση χωρίς λόγο».
Κατέληξε λέγοντας πως η στρατηγική και η συνέπεια είναι πιο σημαντικές από τη διαρκή διαπραγμάτευση με όρους bullying. «Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξάγουμε και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά αναμένουμε με ψυχραιμία».