Σε έναν τομέα, όπως οι πειθαρχικές υποθέσεις στο Δημόσιο, όπου διαχρονικά κυριαρχούσαν η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες, μια ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα, το e-Peitharxika, έρχεται να συμβάλει, ώστε η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης να γίνεται πιο γρήγορη, πιο δίκαιη και πιο διαφανής.

Το ψηφιακό αυτό εργαλείο παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την πορεία των υποθέσεων, επιτρέπει την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων και δίνει τα μέσα για στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή τον Μάιο του 2023 σε έξι σημαντικούς φορείς και από τις αρχές του 2024 βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία και όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς έχουν ξεκινήσει και καταχωρούν υποχρεωτικά τα απαιτούμενα δεδομένα από το 2021 και μετά.

Στην εφαρμογή οι πληροφορίες για όλα τα επιμέρους στάδια τόσο της πειθαρχικής διαδικασίας, όσο και της πειθαρχικής προδικασίας, για πρώτη φορά, βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μια ενιαία βάση δεδομένων, παρέχοντας τη δυνατότητα εξαγωγής βασικών αναφορών και στατιστικών στοιχείων για την άντληση συμπερασμάτων σχετικά με την ορθή λειτουργία του συστήματος διερεύνησης των πειθαρχικών ευθυνών.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις πειθαρχικές διαδικασίες παρουσιάζει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες μέρες πριν γίνουν για πρώτη φορά δημόσια διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο.

Από την επεξεργασία των δεδομένων που έχουν ήδη καταχωρισθεί στην πλατφόρμα (με ημερομηνία εξαγωγής τους την 9η Απριλίου 2025), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχουν γίνει ήδη κάποια βήματα στην κατεύθυνση της ταχύτητας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης μέσω των βημάτων ψηφιοποίησής της, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των υπαλλήλων για τους οποίους, είτε ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, είτε έχει εκδοθεί πειθαρχική απόφαση.

Από το 2021 μέχρι και τις 9 Απριλίου 2025, ειδικότερα, 6.796 δημόσιοι υπάλληλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πειθαρχική δίωξη εκ των οποίων 697 το 2021, 1644 το 2022, 1778 το 2023, 2005 το 2024 και 672 το 2025.

Το ίδιο διάστημα στην έκδοση πειθαρχικής απόφασης οδηγήθηκαν 3.165 υποθέσεις (369 το 2021, 951 το 2022, 933 το 2023, 779 το 2024 και 73 το 2025) ενώ έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις που επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές σε 1.852 υπαλλήλους 169 το 2021, 508 το 2022, 581 το 2023, 536 το 2024 και 58 το 2025).

Απο τα καταχωρημένα δεδομένα εντοπίζονται επίσης αρκετές υποθέσεις υπαλλήλων (συνολικά 224) για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αναστολής της πειθαρχικής διαδικασίας λόγω εκκρεμούς ποινικής δίωξης υποδεικνύοντας ένα πιθανό πεδίο παρέμβασης από την Πολιτεία.

Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή δηλαδή της ανάγκης παρέμβασης από το κράτος, συντείνει και η παρατήρηση ότι υπάρχουν περί τις 700 ενστάσεις και προσφυγές από τη Διοίκηση (Εθνική Αρχή Διαφάνειας-ΕΑΔ και όργανα των φορέων) διαχρονικά, γεγονός που επιβεβαιώνει και με στοιχεία πλέον το φαινόμενο που συναντάμε τελευταία στην επικαιρότητα, δηλαδή αυτό της επιβολής «ήπιων» ποινών σε σοβαρές υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η καταχώριση του συνόλου των στοιχείων, ειδικά από τα όργανα και τους φορείς που εξετάζουν μεγάλο αριθμό υποθέσεων.

Παρά την επιτάχυνση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης που επέφερε η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, παραμενει εξειρετικά μεγάλος ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων γεγονός που οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας, αλλά και της ποιότητας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, αλλά και την ενίσχυση της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία εκκρεμούν σήμερα περισσότερες από 2.500 υποθέσεις σε 92 πειθαρχικά συμβούλια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε έτη.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ πως «το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα πολύ μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων αποτέλεσε άλλωστε και έναν καταλυτικό παράγοντα για την επικείμενη ριζική αναμόρφωση των σημερινών πειθαρχικών οργάνων με την συγκέντρωση αυτής της αρμοδιότητας σε ένα κεντρικό όργανο που θα αποτελείται από έμπειρους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι θα έχουν αποκλειστική απασχόληση και θα μπορούν να κάνουν χρήση των όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ήδη στα δικαστήρια, με πλήρη σεβασμό πάντα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και των δικαιωμάτων των διωκόμενων».

Η νέα αυτή αρχή θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εκδίκαση των υποθέσεων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συνέπεια, ταχύτερη διαδικασία και ουσιαστικότερη απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργήθηκε από μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων, στελεχών της ΕΑΔ και του υπουργείου Εσωτερικών χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (ν. 4807/2021), μάλιστα, καθίσταται υποχρεωτική η καταχώρηση στοιχείων πειθαρχικής προδικασίας (προκαταρκτική εξέταση, ΕΔΕ), πειθαρχικών αποφάσεων, τυχόν ενδίκων μέσων κατά αυτών και εκτέλεσης των ποινών μεταξύ άλλων για το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ εξαιρείται το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πειθαρχικές υποθέσεις καταχωρίζονται ανά υπάλληλο, με εξαίρεση τις υποθέσεις που αφορούν προκαταρκτικές εξετάσεις και Ε.Δ.Ε., οι οποίες μπορεί να αφορούν περισσότερους από έναν υπαλλήλους.