Με 190 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του πρώην υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με το μπάζωμα του χώρου που συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Πλέον η σκυτάλη περνάει στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Τι αναμένουμε λοιπόν πρακτικά από ‘δω και πέρα; Σύμφωνα με τη διαδικασία, η απόφαση της Βουλής θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στον Άρειο Πάγο. Εκεί θα ετοιμαστούν λίστες με δικαστές από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, του ενδεχόμενου Ειδικού Δικαστηρίου και της εισαγγελικής αρχής. Οι σχετικές κληρώσεις θα γίνουν σε νέα συνεδρίαση μετά το Πάσχα.

Με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, εάν το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθεί υπέρ της παραπομπής του κ. Τριαντόπουλου, τότε μαζί του θα παραπεμφθούν και άλλα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση και για τα οποία έχει ήδη ασκηθεί δίωξη.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η διαδικασία που ακολουθήθηκε θεωρείται από αρκετούς ως ένα νέο μοντέλο διαχείρισης τέτοιων υποθέσεων. Η πλειοψηφία (εν προκειμένω οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) έδωσε το στίγμα ότι, ακόμη κι όταν εγκρίνεται η σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, η υπόθεση δεν θα εξετάζεται σε βάθος από τη Βουλή, αλλά θα παραπέμπεται άμεσα στη Δικαιοσύνη για να αποφασίσουν οι φυσικοί δικαστές. Έτσι έγινε και στην περίπτωση Τριαντόπουλου, με την επιτροπή να κλείνει γρήγορα χωρίς ανακριτικές πράξεις, και την Ολομέλεια να αποφασίζει την παραπομπή.

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους να μιλούν για ένα άτυπο κοινοβουλευτικό «δεδικασμένο», το οποίο ενδέχεται να επανεμφανιστεί σε περίπτωση που διαβιβαστεί νέος φάκελος στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη – κάτι που θεωρείται πιθανό, καθώς η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη είναι ακόμα ανοιχτή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αντιπολίτευση έθεσε αρκετές φορές το ζήτημα της εγκυρότητας της διαδικασίας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα ακυρότητας, κάτι που, εφόσον αποδεικνυόταν, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην παύση κάθε δικαστικής διερεύνησης εις βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου. Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπογράμμισε πως το δικαστικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή και να θεραπεύσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο λάθος ή διαδικαστικό κενό, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την παρέμβαση στη διαδικασία από οποιοδήποτε πολιτικό όργανο.

Στο μεταξύ, μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα προσαρμόζει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στη νέα συνταγματική πραγματικότητα μετά την αναθεώρηση του άρθρου 86. Αν και το υπουργείο εκτιμά ότι το Σύνταγμα είναι πλέον ξεκάθαρο ως προς τη δυνατότητα δίωξης μελών της κυβέρνησης χωρίς χρονικό περιορισμό, θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες περί συγκάλυψης.

Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση εκφράζει επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι για τα αδικήματα που τελέστηκαν πριν την ψήφιση του νόμου, ενδέχεται να ισχύσει η παραγραφή, αφού ο νέος νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Αν αυτό ισχύσει, τότε η παραγραφή για πιθανές υπουργικές ευθύνες θα επέλθει την πρώτη Δευτέρα του ερχόμενου Οκτωβρίου, βάσει των προβλέψεων του ισχύοντος νόμου. Δεν αποκλείεται πάντως το νομοσχέδιο να συνοδεύεται από ειδική αιτιολογική έκθεση που θα απαντά και σε αυτά τα ερωτήματα, προσπαθώντας να διαλύσει κάθε θολό σημείο στη νέα θεσμική διαδικασία.