Με ένταση και συνεχείς αποχωρήσεις κομμάτων εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής που προτείνει την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο για το μπάζωμα του χώρου που έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Μέχρι στιγμής από την συζήτηση έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς, της Νίκης αλλά και οι ανεξάρτητοι που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήγειραν διαδικαστικές ενστάσεις, καταγγέλλοντας ως αντικανονική την διαδικασία και αντισυνταγματικό το πόρισμα, ζητώντας τη διακοπή της συζήτησης. Ειδικότερα, εξαρχής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να μην γίνει η διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθεστωτικές πρακτικές οι οποίες αντίκεινται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στον Κανονισμό της Βουλής. Αμέσως μετά οι βουλευτές του κόμματος έφυγαν από την αίθουσα.

Τους τόνους όμως ανέβασαν επίσης τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι τα στοιχεία της δικογραφίας επαρκούν για την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου.

Ο πρώην υφυπουργός έστειλε επιστολή στο Κοινοβούλιο για τη συζήτηση του πορίσματος αναφέροντας: «Επί του θέματος αυτού έχω τοποθετηθεί με την από 18-3-2025 επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της ως άνω Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Παναγή Καππάτο, και το από 28-3-2025 προς αυτήν (Επιτροπή) υπόμνημά μου, το περιεχόμενο των οποίων καθ’ ολοκληρίαν επιβεβαιώνω και δια της παρούσης».

Θυμίζουμε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας έχει υιοθετήσει την εισήγηση της αρχικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που ψηφίστηκε από 277 βουλευτές, για παραπομπή του πρώην υφυπουργού με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Τώρα, επί της διαδικασίας, αυτό που απομένει είναι οι τοποθετήσεις των βουλευτών κομμάτων που δεν αποχώρησαν από τη Συνεδρίαση και αμέσως μετά θα γίνει η ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Εκεί η Βουλή θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι και για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Τριαντόπουλου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Για να υπερψηφιστεί η πρόταση πρέπει να λάβει θετική ψήφο από τουλάχιστον 151 βουλευτές, προκειμένου ο κ. Τριαντόπουλος να βρεθεί στο φυσικό του δικαστή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η μυστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 19:00 ενώ ήδη έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του πρώην υφυπουργού οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.