Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αποκαλύπτοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, τις καινοτομίες που εφαρμόζονται ήδη, αλλά και τις προκλήσεις που φέρνει η επόμενη μέρα στην Παιδεία.
Ψηφιακό φροντιστήριο: δωρεάν υποστήριξη για χιλιάδες μαθητές
Η Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο ψηφιακό φροντιστήριο, στο οποίο έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 49.000 μαθητές της Γ’ Λυκείου. Πρόκειται για ένα δωρεάν εργαλείο που προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, με καθηγητές από τα δημόσια σχολεία.
Όπως τόνισε η ίδια, η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει και τις οικογένειες της περιφέρειας, που συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε φροντιστήρια ή σε εκπαιδευτικά κέντρα. Το φροντιστήριο καλύπτει ήδη υλικό για παιδιά από την Ε’ Δημοτικού έως και το Λύκειο.
10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών
Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα σχολεία. Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, μέσα στο 2025 θα διοριστούν 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί, αριθμός που προστίθεται στους 38.000 μόνιμους διορισμούς που έχουν γίνει από το 2019.
«Είναι οι πρώτοι μεγάλοι διορισμοί μετά την οικονομική κρίση», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό προσφέρει σιγουριά στους εκπαιδευτικούς και καλύτερη ποιότητα διδασκαλίας στα παιδιά.
Νέες φοιτητικές εστίες και αναβάθμιση εξοπλισμού στα πανεπιστήμια
Αναφερόμενη στα ΑΕΙ, η κ. Ζαχαράκη προανήγγειλε την κατασκευή 8.000 νέων φοιτητικών εστιών μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ υπογράμμισε και την ενίσχυση των πανεπιστημίων με νέο εξοπλισμό και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Παράλληλα, όπως είπε, συνεχίζεται η στήριξη με φοιτητικά επιδόματα στέγασης και πολιτικές για ενίσχυση των περιφερειακών ΑΕΙ.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: 12 αιτήσεις και αυστηρή αξιολόγηση
Η Υπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» τη νομοθέτηση για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι 12 ιδρύματα έχουν ήδη υποβάλει αίτηση λειτουργίας, με κάποιες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές σχολές να βρίσκονται ανάμεσά τους.
Οι αιτήσεις θα περάσουν από αυστηρό έλεγχο και πιστοποίηση από την ανεξάρτητη αρχή ΘΑΕ, πριν δοθεί η τελική έγκριση. Η λειτουργία τους υπολογίζεται για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με διεθνή προγράμματα και αγγλόφωνα πτυχία
Η Υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αντίθετα το ενισχύει με εξωστρέφεια και διεθνείς συνεργασίες. Έχουν ήδη ξεκινήσει αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σε Ιατρικές και Ανθρωπιστικές Σχολές, ενώ προωθούνται διεθνή μεταπτυχιακά με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βία στα σχολεία: ενιαία στρατηγική με ψυχολόγους και πλατφόρμες καταγραφής
Για την έξαρση της σχολικής βίας, η Υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Το υπουργείο εφαρμόζει εθνική στρατηγική κατά του εκφοβισμού, με:
- Πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών (1.215 περιστατικά μέσα σε έναν χρόνο)
- Ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία
- Εκπαιδευτικά προγράμματα για τον σεβασμό και τις σχέσεις
- Συνεργασία με το Safe Youth και το gov.gr για την παρακολούθηση της ψηφιακής συμπεριφοράς
Ενίσχυση δεξιοτήτων και τεχνητή νοημοσύνη στην τάξη
Η νέα εποχή στην εκπαίδευση, όπως την οραματίζεται το Υπουργείο, φέρνει στο προσκήνιο τις δεξιότητες του μέλλοντος: coding, πράσινη ανάπτυξη, τεχνολογία και καινοτομία.
Παράλληλα, δρομολογείται η ένταξη ψηφιακών εργαλείων με τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία, με στόχο την εξατομικευμένη μάθηση και την καλύτερη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Επαγγελματικός προσανατολισμός από νωρίς και νέες ακαδημίες
Μία από τις νέες παρεμβάσεις είναι η αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού από το Γυμνάσιο, με συνεργασία με τον ΕΟΠΕΠ και το Υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Voucher για τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού
- Επισκέψεις επαγγελματιών στα σχολεία
- Δημιουργία νέων επαγγελματικών ακαδημιών σε περιοχές με ανάγκες, όπως η οινοτουριστική Κρήτη
Η στέγαση και η στήριξη των εκπαιδευτικών στην περιφέρεια
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόκληση της διαμονής των εκπαιδευτικών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Αν και δεν έκανε επίσημες ανακοινώσεις, είπε πως για το 2025-26 σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την κάλυψη της στέγασης, σε συνεργασία με τους δήμους και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το μήνυμα της Υπουργού στους γονείς: «Ακούστε τα παιδιά»
Κλείνοντας, η Σοφία Ζαχαράκη απηύθυνε ένα προσωπικό μήνυμα στους γονείς:
«Ακούστε τα παιδιά. Δημιουργήστε ένα θετικό κλίμα μέσα στην οικογένεια. Να ξέρουν τα παιδιά ότι μπορούν να σας πουν και το μυστικό που δεν θα έλεγαν αλλιώς».
Αποκάλυψε επίσης ότι το 2025 ξεκινά πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για θέματα όπως η προεφηβεία, το διαδίκτυο και η επικοινωνία με τα παιδιά.