Σε έναν κόσμο όπου τα αεροδρόμια θεωρούνται κατά κανόνα χώροι αναμονής, υπάρχει ένα που καταφέρνει να κάνει τη διαμονή εκεί σχεδόν… επιθυμητή. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης δεν είναι απλώς σημείο διέλευσης -είναι ένας πολυτελής προορισμός από μόνο του.

Για 13η φορά, ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης Skytrax το ανακήρυξε το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο για το 2025, επιβεβαιώνοντας πως η εμπειρία του ταξιδιού μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από πτήση και βαλίτσες. Από καταρράκτες και θεματικά πάρκα μέχρι πολυτελή εστιατόρια και κήπους πεταλούδων, το Changi μεταμορφώνει την έννοια του «μετεπιβίβασης» σε μία εμπειρία επιπέδου πεντάστερου θερέτρου.

Αεροδρόμιο Σιγκαπούρη

Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν χάνουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο εντυπωσιακό, δεκαώροφο εμπορικό κέντρο Jewel, το οποίο μόνο το 2024 προσέλκυσε πάνω από 80 εκατομμύρια επισκέπτες. Εκεί, ανάμεσα σε καταστήματα και εστιατόρια, ξεδιπλώνονται θεματικοί εσωτερικοί κήποι -συμπεριλαμβανομένου ενός μοναδικού κέντρου πεταλούδων -ενώ στο επίκεντρο δεσπόζει ο Rain Vortex, ο μεγαλύτερος εσωτερικός καταρράκτης του κόσμου, που πέφτει εντυπωσιακά από ύψος 40 μέτρων.

Υπάρχουν ιαματικά λουτρά, ξενοδοχεία, εκθέσεις τέχνης, μουσείο, κινηματογράφος, ακόμη και θεματικό πάρκο δεινοσαύρων.

Το Skytrax έχει επίσης αναγνωρίσει το αεροδρόμιο ως γαστρονομική χώρα θαυμάτων. Πήρε το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο αεροδρομίου στον κόσμο, καθώς και εκείνα για τις καλύτερες τουαλέτες αεροδρομίου στον κόσμο και το καλύτερο αεροδρόμιο στην Ασία, στα World Airport Awards που πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 9 Απριλίου.

Αεροδρόμιο Σιγκαπούρη

Το Changi επενδύει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα έξι χρόνια για τη βελτίωση των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων, αναφέρει το CNN Travel.

Επίσης, πρόκειται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για έναν πέμπτο τερματικό σταθμό που θα προστεθεί στους τέσσερις υπάρχοντες, ο οποίος θα ανοίξει στη δεκαετία του 2030.

Η Ασία πρωτοπορεί

Αεροδρόμιο Ντόχα Κατάρ

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της Skytrax -έπειτα από έρευνα σε επιβάτες 565 αεροδρομίων ανά τον κόσμο- βρέθηκε το Hamad International Airport στο Κατάρ, ένα αεροδρόμιο που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του αρτιότητα και τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που φιλοξενεί. Θεωρείται δικαίως ένας από τους πιο πολυτελείς αεροπορικούς κόμβους παγκοσμίως και φέτος απέσπασε τα βραβεία για καλύτερο εμπορικό αεροδρόμιο και καλύτερο αεροδρόμιο της Μέσης Ανατολής.

Τα ασιατικά αεροδρόμια κατέλαβαν τις θέσεις τρία έως έξι του καταλόγου, με το Haneda του Τόκιο (που ανακηρύχθηκε επίσης το καθαρότερο αεροδρόμιο του κόσμου) να καταλαμβάνει τη θέση Νο 3, ακολουθούμενο από το Incheon International της Σεούλ, το Narita International (που εξυπηρετεί το Τόκιο) και το Hong Kong International.

Εννέα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μπήκαν στην πρώτη 20άδα. Στο Νο. 7, το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη για τρίτη συνεχή χρονιά. Το Fiumicino της Ρώμης, που είχε μια πολυάσχολη χρονιά χάρη στους εορτασμούς του Ιωβηλαίου της Καθολικής Εκκλησίας, βρέθηκε στο Νο 8.

Το Μόναχο, η Ζυρίχη και το Ελσίνκι-Vantaa βρίσκονταν στην 9η, 10η και 12η θέση αντίστοιχα και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης που εκτείνεται στην ήπειρο, στο Νο 14. Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανακηρύχθηκε, επίσης, το πιο φιλικό προς τις οικογένειες αεροδρόμιο στον κόσμο.

Αεροδρόμιο Τόκιο Ιαπωνία

Η Βιέννη (αριθ. 15), η Κοπεγχάγη (αριθ. 18) και το Άμστερνταμ Σίπχολ (αριθ. 19) κατάφεραν να μπουν στην λίστα, αλλά το Χίθροου του Λονδίνου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, δεν πήρε κανένα βραβείο.

Το μόνο αεροδρόμιο από την Αμερική που μπήκε στον κατάλογο ήταν το Vancouver International στο Νο. 13. Το αεροδρόμιο του Κέιπ Τάουν δεν μπήκε στην πρώτη 20άδα, αλλά ανακηρύχθηκε το καλύτερο αεροδρόμιο στην Αφρική και η καλύτερη υπηρεσία προσωπικού αεροδρομίου στην Αφρική.

Η υπόλοιπη πρώτη 20άδα αποτελείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι στο Νο 11, τη Μελβούρνη στο Νο 16, το Chubu Centrair της Ιαπωνίας στο Νο 17 (που ανακηρύχθηκε επίσης ως το καλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο στον κόσμο) και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μπαχρέιν στο Νο 20.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Taoyuan της Ταϊβάν κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη παράδοση αποσκευών στον κόσμο, η Κοπεγχάγη διακρίθηκε για την καλύτερη επεξεργασία ασφάλειας και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη διαδικασία μετανάστευσης παγκοσμίως.