Στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το Newsbeast συνάντησε τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γιάννη Μανιάτη, σε μια συνέντευξη που έφερε στο προσκήνιο τα πιο φλέγοντα ενεργειακά και γεωπολιτικά ζητήματα της περιόδου.
Ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στο εμβληματικό έργο του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή σύνδεση Ασίας – Ευρώπης, ένα έργο που έχει ενταχθεί ήδη από το 2013 στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και χαρακτηρίζεται ως ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας.
«Αντί να το αξιοποιήσουμε, επιτρέπουμε στην Τουρκία να παρεμποδίζει τις έρευνες», λέει χαρακτηριστικά, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί πιο αποφασιστικά απέναντι στις προκλήσεις και να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς «η άμυνα και η αλληλεγγύη στην Ευρώπη πρέπει να ισχύουν για όλους».
Ο Γιάννης Μανιάτης εξηγεί πως το συγκεκριμένο καλώδιο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα συμβάλει στη μεταφορά πράσινης ενέργειας και θα βοηθήσει έμπρακτα χώρες όπως η Κύπρος να ξεφύγουν από την ενεργειακή απομόνωση.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως έχει ζητήσει τον διορισμό ευρωπαίου συντονιστή (όπως συνέβη στο παρελθόν στις Βαλτικές χώρες για την απεξάρτηση από τη Ρωσία) και πως ενημέρωσε σχετικά και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Η πόντιση ενός καλωδίου σε οριοθετημένη ΑΟΖ είναι από τις πιο απλές ενέργειες του Δικαίου της Θάλασσας», υπογραμμίζει.
Ο πρώην υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στην οικονομική διάσταση του έργου: «Η Ελλάδα θα έχει φθηνότερο ρεύμα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας θα εξάγεται. Μπορεί να μειώσει το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τονίζει.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Μανιάτης άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι δεν αντέδρασε: «Η Chevron ήρθε μόνη της και χτύπησε την πόρτα, ενώ η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα».
Τέλος, αναφέρθηκε και στη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ως ένα ακόμη έργο που διεκδικεί ευρωπαϊκή ένταξη και θα μπορούσε να ενισχύσει καθοριστικά τη γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας.