Μια ιταλίδα σπρίντερ θα είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα αγωνιστεί σήμερα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η 50χρονη Valentina Petrillo, που έκανε φυλομετάβαση το 2019, θα αγωνιστεί στην κατηγορία T12 στα 200 μέτρα γυναικών.

Η κατηγορία T12 αφορά αθλητές με προβλήματα όρασης.

Επίσης, αργότερα πρόκειται να αγωνιστεί και στον αγώνα των 400 μέτρων.

Η Petrillo κέρδισε δύο χάλκινα μετάλλια στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Para Athletics και έχει ορκιστεί ότι θα αποτελέσει «πρότυπο» για άλλους αθλητές, αφού επιλέχθηκε για να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Ειλικρινά, ανυπομονώ να είμαι στο Παρίσι και να αγωνιστώ σε αυτή την όμορφη μοβ πίστα και μπροστά σε όλο αυτό το ενθουσιώδες πλήθος. Νομίζω ότι θα υπάρχει πολύ περισσότερη αγάπη για μένα από ό,τι μπορώ να φανταστώ», είπε η Petrillo τον περασμένο μήνα.

«Σταδιακά κατάλαβα ότι πρέπει να ζεις με τον φθόνο και τη ζήλια των ανθρώπων. Δυστυχώς, αλλά από την πλευρά μου γνωρίζω ότι αυτό που κάνω είναι αληθινό και επομένως δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», έχει δηλώσει.

«Μπορώ να κερδίσω ένα μετάλλιο, αλλά πρέπει να ξεπεράσω τον προσωπικό μου καλύτερο χρόνο από πέρυσι (58.011), γιατί το επίπεδο έχει ανέβει. Γνωρίζω απόλυτα την κοινωνική και πολιτιστική αξία της παρουσίας μου στο Παρίσι το 2024. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχω ένα αθλητικό αποτέλεσμα συγκεκριμένης αγωνιστικής αξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια κοινότητα που με υποστηρίζει, αλλά ακόμα και εκείνοι που δεν είναι από τον κόσμο LGTBIQ+ με ενθαρρύνουν, γιατί με βλέπουν ως πρότυπο που εμπνέει και αυτό για μένα είναι το πιο όμορφο πράγμα», τόνισε.

Ο Andrew Parsons, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) είπε στο BBC Sport ότι η Petrillo είναι «καλοδεχούμενη» στο Παρίσι σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές του World Para Athletics.

Αλλά η συμμετοχή της Petrillo έχει πυροδοτήσει διαμάχες, με μια από τους αντιπάλους της να εκφράζει φόβους ότι η Ιταλίδα «έχει πλεονέκτημα» έναντι των υπόλοιπων αθλητών.

Η γερμανίδα παραολυμπιονίκης, Katrin Mueller-Rottgardt, η οποία έχει επίσης προβλήματα όρασης και πρόκειται να ανταγωνιστεί την Ιταλίδα στα 200 μέτρα, δήλωσε στην Bild: «Βασικά, ο καθένας πρέπει να ζει στην καθημερινότητά του όπως νιώθει άνετα. Αλλά το βρίσκω δύσκολο στον αγωνιστικό αθλητισμό. Αυτή (η Petrillo) έζησε και εκπαιδεύτηκε ως άντρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως υπάρχει πιθανότητα οι σωματικές απαιτήσεις να είναι διαφορετικές από εκείνες κάποιου που γεννήθηκε γυναίκα. Αυτό θα μπορούσε να της δώσει ένα πλεονέκτημα».

Σύμφωνα με την Daily Mail ένας δικηγόρος χαρακτήρισε επίσης «άδικη» την απόφαση να επιτραπεί στην Petrillo να αγωνιστεί εναντίον γυναικών.

Η ισπανίδα δικηγόρος, Irene Aguiar, με έδρα τη Μαδρίτη, η οποία ειδικεύεται στο διεθνές αθλητικό δίκαιο, ανέφερε στην Bild: «Η Ισπανίδα αθλήτριά μας, Melani Berges, έχασε την ευκαιρία να προκριθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος είναι η συμμετοχή του άντρα Fabrizio Valentina Petrillo, ο οποίος πέρασε στον τελικό αντί για εκείνη. Αυτό είναι άδικο».

Ένα ρεπορτάζ της Bild ισχυρίστηκε ότι 40 φεμινιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την απόφαση.

Εντωμεταξύ, η Mara Yamauchi, η οποία συμμετείχε στον Ολυμπιακό μαραθώνιο γυναικών για την Team GB το 2008 και το 2012, προέτρεψε τα κυβερνητικά όργανα να κάνουν περισσότερα για την προστασία των γυναικών.

Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες, ο Petrillo έλαβε το πράσινο φως για να αγωνιστεί.