Η κόρη του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, Βικτώρια μιλά στο Newsbeast για τη διαχείριση του έργου του πατέρα της, την ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους του, αλλά και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο 2025 στο Μουσείο «Αλέκος Φασιανός» στην καρδιά της Αθήνας. 

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι για εσάς το να συγκεντρώσετε και να παρουσιάσετε μέσα σε ένα χώρο ένα μεγάλο μέρος του συνολικού έργου του πατέρα σας;

Το έργο του Μουσείου στο στήσιμό του δεν ήταν δύσκολο γιατί δεν μπορούσαμε να παρουσιάσουμε όλο το έργο του Φασιανού αλλά ένα κομμάτι. Η δυσκολία υπάρχει στην καθημερινότητα στην διατήρηση του και την συνεχή επαφή με το κόσμο. Αν κάτι έλεγα ότι είναι δύσκολο είναι η διαχείριση του Μουσείου σαν ένα ζωντανό οργανισμό που το επισκέπτονται μέσα από δράσεις, εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, την boutique και τις ξεναγήσεις μας.

Φαντάζομαι πως η βοήθεια της μητέρα σας Μαρίζας Φασιανού θα είναι ευλογία προκειμένου το έργο του αείμνηστου πατέρα σας και κορυφαίου Έλληνα δημιουργού να παρουσιαστεί σωστά

Η μητέρα μου συμβάλλει πολύ ενεργά στην διαχείριση του έργου και προσφέρει πολύ αυτό το βιωματικό στοιχείο οικειότητας μέσω βιωματικών ξεναγήσεων και ομιλιών που πραγματοποιεί. Αυτό είναι ένα κομμάτι που έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο και φαίνεται να αποζητούν να μάθουν πιο προσωπικές ιστορίες για τον Φασιανό και να τον κατανοήσουν σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη μέσα από τη ματιά των αγαπημένων του. Ήταν από πολύ αρχή δίπλα σε όλη την ομάδα και πέρα από το μουσείο βοηθάει ενεργά στις πιστοποιήσεις έργων του πατέρα μου και στη διαχείριση του αρχείου με εκθέσεις στο εξωτερικό.

Είχατε αναφέρει μεταξύ άλλων, πως θα ξεκινούσε η ψηφιοποίηση του έργου του πατέρα σας. Θα θέλατε να μας πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Ένα μεγάλο μέρος του αρχείου έχει ήδη ψηφιοποιηθεί και δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, μέσα στις ημέρες, θα ανέβει στο site μας η ψηφιακή περιήγηση του Μουσείου, σε μια προσπάθεια να καταστεί το Μουσείο πιο προσβάσιμο, τόσο σε άτομα με αναπηρίες, όσο και σε άτομα που μένουν εκτός Αθηνών.

Το έργο της ψηφιοποίησης είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα θα πάρει πολύ καιρό. Πολλοί συλλέκτες επικοινωνούν με εμάς και αυτό είναι πολύ ευχάριστο και εξαιρετικά βοηθητικό. 

Θα θέλατε να μας αναφέρετε τις νέες δράσεις του Μουσείου Αλέκος Φασιανός για το 2025

Ετοιμάζουμε πολλές ιδιαίτερες δράσεις για αυτή τη σεζόν, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις κοινού, δράσεις well being για ενήλικο κοινό, θεματικά events, yoga στο Μουσείο και πολλά ακόμα. Επίσης, τον Μάιο εγκαινιάζουμε ένα νέο σύγχρονο πρόγραμμα ( Contemporary Intervention Program) όπου θα φιλοξενούμε έργα σύγχρονων καλλιτεχνών στο Μουσείο στο πλαίσιο καλλιέργειας ενός διαλόγου ανάμεσα στα έργα του Αλέκου Φασιανού. Ξεκινάμε επισημά το Μάιο με τον Πάνο Προφήτη. 

Τώρα πλέον που έχετε στα χέρια σας συνολικά ένα μεγάλο μέρος του έργου του πατέρας σας έχετε ανακαλύψει σε αυτό κάποια «πτυχή» που ίσως δεν γνωρίζατε στο παρελθόν;

Κάθε φορά εκπλήσσομαι και περισσότερο γιατί αποδεικνύεται πόσο πληθωρικός καλλιτέχνης ήταν. Πως μπορούσε δηλαδή να παράξει κάτι από το οτιδήποτε καθώς και να επεμβαίνει σε ότι τον περιτριγυρίζει εικαστικά. 

Ποιο είναι το συναίσθημα που αποκομίζετε όταν επισκέπτονται το Μουσείο νέα παιδιά / νέοι άνθρωποι που μυούνται στο έργο του πατέρα σας; 

Νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά. Εκπληρώνεται η επιθυμία του Φασιανού, ο οποίος πάντοτέ έβλεπε στα παιδιά την απόλυτη ελπίδα.

Πιστεύω ότι αν ζούσε, θα χαιρόταν πολύ να άκουγε τις φωνές των παιδιών μέσα στο Μουσείο και να τα έβλεπε να παίζουν με τις φιγούρες και το θέατρο σκιών.

Άλλωστε και ο ίδιος μέχρι και το τέλος της ζωής του, έκρυβε ένα παιδί μέσα του και πάντα έλεγε «αλίμονο σε όσους χάσουν την παιδικότητα τους»

Είμαστε και ιδιαιτέρως περήφανοι για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα που είναι σχεδιασμένα με μια Φασιανική γλώσσα που τα παιδιά πραγματικά αγαπούν.