Βρίσκεται ανάμεσα στις 71 θαλαμηγούς σε παγκόσμια κλίμακα που ξεπερνούν τα 100 μέτρα μήκος και είναι ένα δείγμα για τι μπορούν να κατασκευάσουν τα ελληνικά ναυπηγεία. Η σημασία της μάλιστα στη παγκόσμια ναυπηγική ιστορία είναι τόσο μεγάλη που ένα μοντέλο της βρίσκεται ως μόνιμο έκθεμα στη συλλογή πλοίων του Διεθνούς Ναυτικού Μουσείου του Αμβούργου. Ο λόγος για τη θαλαμηγό των 115,76 μέτρων με το όνομα «Atlantis I» που μετονομάστηκε στο πέρασμα των χρόνων σε «Issham Al Baher», «Prince Abdulaziz», «Al Salamah» για να πάρει σήμερα το όνομα «Navtilvs».
Το κλασικό πλέον σκάφος που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε το 1973 στο μεγιστάνα Σταύρο Νιάρχο σήμερα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μετά το «ταξίδι» του στο εξωτερικό πάντα ως σκάφος αναψυχής από τον βασιλικό Οίκο των Σάουντ. Ο νέος του ιδιοκτήτης, ο εφοπλιστής Δημήτρης Προκοπίου, ένας άνθρωπος – λάτρης της ναυπηγικής παράδοσης της χώρας μας, όπως λέγεται στους επιχειρηματικούς κύκλους, του έκανε ένα γενναίο lifting που του έδωσε και πάλι την παλαιά του αίγλη.


Σταύρος Νιάρχος, Γιάννης Λάτσης και οικογένεια Σάουντ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της θαλαμηγού που προξενούσε τον θαυμασμό στο λιμάνι του Μονακό αλλά και της Νίκαιας της Γαλλίας, δίπλα σε θαλαμηγούς όπως το «Chashvar» του Σάχη της Περσίας, της «Christina’s» του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και του «Huong Giang» του πλέιμποϊ αυτοκράτορα του Βιετνάμ, Bao – Dai.
Η θαλαμηγός είχε κατασκευαστεί με τα υψηλότερα για την εποχή της στάνταρ και αποτέλεσε όπως και το «Atlantis II», που ανήκει στην οικογένεια Νιάρχου, το «αντίπαλο δέος» της θαλαμηγού του Ωνάση, «Christina’s». Οι προδιαγραφές αυτές σε συνδυασμό με τη γάστρα του σκάφους που είναι μοναδική εξασφαλίζουν στην εν λόγω θαλαμηγό το διάπλου της θάλασσας ακόμη και με άσχημο καιρό, εν αντιθέσει με όλες σχεδόν τις σημερινές θαλαμηγούς που παίρνουν απαγορευτικό απόπλου! Μάλιστα η θαλαμηγός βρίσκεται σήμερα στο 5% των πλοίων κατά τον LAO (μέγιστο μήκος του κύτους του σκάφους μετρούμενο παράλληλα με την Ίσαλο γραμμή) στον κόσμο.
Το σκάφος σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Casar Pinnau ενώ η ναυπηγική του αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε από τον Maierform ο οποίος είχε φτιάξει τα σχέδια για άλλα τρία super yachts ενώ το εσωτερικό της σχεδιάστηκε από τον Michael Sumner. Φέρει δε κατάστρωμα από ξύλο teak ενώ τόσο η γάστρα, το κύτος όπως λέγεται, όσο και η υπερκατασκευή είναι από ατσάλι.


Η τελική ταχύτητα της θαλαμηγού είναι 14 κόμβοι, με την ταχύτητα πλεύσης να είναι στους 12 κόμβους και με την ισχύ της να προέρχεται από δυο πετρελαιοκινητήρες Semt Pielstick. Μπορεί δε να φιλοξενήσει έως και 14 επισκέπτες σε δεκατρείς καμπίνες και έχει πλήρωμα δεκαεπτά μέλη.
Εν ολίγοις, ένα εκπληκτικό σκάφος απαράμιλλης ελληνικής κατασκευής που του ευχόμαστε να έχει καλές θάλασσες στα ελληνικά χέρια που βρέθηκε και πάλι!