Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε διαμήνυσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να στείλει πίσω στις ΗΠΑ τον Σαλβαδοριανό Κιλμάρ Αμπρέχο Γκαρσία, ο οποίος απελάθηκε κατά λάθος, όπως έχει παραδεχτεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Υποδεχόμενος τον Μπουκέλε στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έπλεξε το εγκώμιο επειδή άνοιξε τις φυλακές της χώρας του για να δεχτεί φερόμενα μέλη συμμοριών και κρατούμενους που ήθελε να απελάσει η Ουάσινγκτον. Τόνισε ότι θα στείλει στο Ελ Σαλβαδόρ όσους περισσότερους παράτυπους μετανάστες μπορεί.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Ελ Σαλβαδόρ να χτίσει νέες φυλακές, είπε ο Τραμπ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απελάσει εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως Βενεζουελάνους, στο Ελ Σαλβαδόρ, επικαλούμενη τον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας Σαλβαδοριανός κάτοικος του Μέριλαντ.

Ο Μπουκέλε είπε ότι δεν έχει την εξουσία να επιστρέψει τον Κιλμάρ Αμπρέχο Γκαρσία στις ΗΠΑ. «Η ερώτηση είναι παράλογη. Πώς μπορώ να περάσω λαθραία έναν τρομοκράτη στις ΗΠΑ;» απάντησε, υιοθετώντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Τραμπ ότι ο Αμπρέχο Γκαρσία είναι μέλος της συμμορίας MS-13.

Στη σημερινή συνάντηση οι δύο πρόεδροι σκοπεύουν να συζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, την υιοθέτηση του Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ, καθώς και το θέμα των δασμών.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο Μπουκέλε φυλάκισε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δίκαιη δίκη, σε μια επιχείρηση καταστολής των συμμοριών, αλλά ο Σαλβαδοριανός πρόεδρος απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Είπε στον Τραμπ ότι τον κατηγορούν ότι φυλάκισε «χιλιάδες» ανθρώπους. «Εγώ θα έλεγα ότι στην πραγματικότητα απελευθερώσαμε εκατομμύρια», είπε.

Ο Τραμπ αντέδρασε χαρωπά στο σχόλιο του Μπουκέλε. «Μπορώ να το χρησιμοποιήσω αυτό;» ρώτησε, επικρίνοντας τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κατάσταση στα σύνορα. «Είναι αμαρτία αυτό που έκαναν και εσείς μας βοηθάτε. Το εκτιμάμε», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τροποποίησε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Αμερικανούς που επισκέπτονται το Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο τοποθέτησε πλέον στη βαθμίδα 1 –δηλαδή στις ασφαλέστερες χώρες– πιστώνοντας στον Μπουκέλε τη μείωση των βίαιων εγκλημάτων και της δράσης των συμμοριών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι απελάθηκαν άλλα δέκα μέλη συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ, αποκαλώντας τη συμμαχία μεταξύ του Τραμπ και του Μπουκέλε «υπόδειγμα για την ασφάλεια και την ευημερία στο ημισφαίριό μας».

Δικηγόροι και συγγενείς των μεταναστών που κρατούνται στο Ελ Σαλβαδόρ λένε ότι οι δικοί τους άνθρωποι δεν είναι μέλη συμμοριών και δεν είχαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης στα δικαστήρια.

Η περίπτωση του Αμπρέχο Γκαρσία, ο οποίος στάλθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σαλβαδόρ στις 15 Μαρτίου, μολονότι υπήρχε δικαστική εντολή που απαγόρευε την απέλασή του, έχει προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την εντολή της δικαστού Πόλα Ξινίς που ζητούσε από την κυβέρνηση «να διευκολύνει και να επιφέρει» την επιστροφή του, αλλά σχολίασε ότι ο όρος «επιφέρω» είναι ασαφής και ενδέχεται να υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της.

Την Παρασκευή ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα τον φέρουν πίσω εάν τον διατάξει το Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, σε ένα δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε την Κυριακή η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει τον Αμπρέχο Γκαρσία να βγει από τη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ. Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, σε δηλώσεις που έκανε ενόψει της επίσκεψης του Μπουκέλε, επέμεινε ότι η απέλαση ήταν νόμιμη, παρά την προηγούμενη δικαστική απαγόρευση. «Είναι ένας παράνομος μετανάστης που διατάχθηκε η απέλασή του, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κρατηθεί επ’ αόριστον και να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου», είπε.

Πριν από μερικά χρόνια, δικαστήριο είχε απαγορεύσει την απέλαση του Αμπρέχο Γκαρσία στο Ελ Σαλβαδόρ, κρίνοντας ότι στη χώρα αυτή κινδύνευε από τη βία των συμμοριών. Ο Αμπρέχο Γκαρσία είχε άδεια εργασίας στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα.

Διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν και η σύζυγός του, συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των δύο προέδρων.

«Πρόεδρε Τραμπ, φέρε τον Κίλμαρ πίσω τώρα» είπε ένας ομιλητής, απευθυνόμενος στο πλήθος.

Πηγή: ΑΠΕ