Κάθε φορά που φεύγω για διακοπές και αφήνω το σπίτι μόνο του, ένα άγχος το έχω. Και φυσικά η ανακούφιση όταν επιστρέφω και τα βρίσκω όλα στη θέση τους είναι μεγάλη! Συνεχώς ακούμε είτε στις ειδήσεις, είτε από φίλους, γείτονες και συγγενείς ότι έχουν διαρρήξει κάποιο σπίτι, οπότε είναι φυσικό να υπάρχει ανασφάλεια και άγχος όταν αναγκαζόμαστε να λείψουμε κάποιες μέρες.

Έως τώρα, πριν φύγω για διακοπές, περνάω αρκετές ώρες την προηγούμενη ημέρα κρύβοντας δεξιά και αριστερά ορισμένα από τα αντικείμενα αξίας που υπάρχουν το σπίτι. Έτσι όταν επιστρέφω, επιδίδομαι σ’ ένα «κυνήγι χαμένων αυγών» προκειμένου να τα ξαναβρώ, με αποτέλεσμα ακόμη να ψάχνω το βαφτιστικό μου σταυρουδάκι…

Μη με κατηγορείτε, ό,τι έχω μάθει σχετικά με την αντιμετώπιση διαρρηκτών είναι από τις ταινίες «μόνος στο σπίτι» (τα δύο πρώτα φυσικά). Οπότε οι τακτικές μου ίσως να μην είναι και οι πιο αποτελεσματικές.

Ωστόσο, τις προάλλες «έπεσα» πάνω σε ένα νήμα στο reddit, όπου πρώην διαρρήκτες απαντούσαν σε χρήστες σε ερωτήσεις σχετικά με το «πού να μην κρύβουμε ποτέ πράγματα αξίας», αλλά και «τους πιθανούς τρόπους εισόδου σ’ ένα σπίτι». Αυτές είναι λοιπόν οι σημαντικότερες πληροφορίες που κατάφερα να συγκεντρώσω.

Κλοπή

Πού να μην κρύβεις τα πολύτιμα αντικείμενά σου

Ντουλάπες, κάτω από το στρώμα και κομοδίνα είναι τα πιο πιθανά μέρη στα οποία φυλάμε τα προσωπικά μας αντικείμενα. Τα ίδια μέρη είναι επίσης και τα πιθανά μέρη που θα κοιτάξει πρώτα ένας διαρρήκτης.

Το χρηματοκιβώτιο μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, ωστόσο εκτός και αν πρόκειται για κάποιο ασήκωτα μεγάλο (που μεταξύ μας είναι απίθανο να έχουμε και εγώ και εσείς) τότε τίποτε δε σταματάει τον διαρρήκτη από το να το πάρει μαζί του και να το ανοίξει με την ησυχία του αργότερα.

Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε κάτι πιο ευφάνταστο μπορεί να καταλήξουμε σε κρυψώνες όπως: σε σακούλα μέσα στο καζανάκι, σε άδεια κουτιά συσκευασιών τροφίμων, σε άδειες πρίζες κτλ. Εδώ, ένα πράγμα έχω να σου πω: όλοι τις ίδιες ταινίες βλέπουμε, διαρρήκτες και θύματα.

Και αν νομίζεις ότι έχεις σκεφτεί την πιο ευφάνταστη κρυψώνα, τότε θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς, διότι μέσα από τη συζήτηση στο reddit, κατάλαβα ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά που να ψάξουν.

Τι να κάνεις για να προστατέψεις το σπίτι σου από τους διαρρήκτες

Μπορεί να ακουστεί αυτονόητο, ωστόσο το να κλειδώνεις πόρτες και παράθυρα είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Οι διαρρήκτες του reddit ισχυρίζονται ότι οι φορές που έχουν μπει από ανοιχτά παράθυρα ή ξεκλείδωτες πόρτες είναι πιο συχνές από ότι πιστεύουμε. Είναι πολλές φορές που κάποιος δεν κλειδώνει ή αφήνει ανοιχτό το παράθυρο διότι θα πεταχτεί για λίγο μέχρι το περίπτερο ή σε κάποιον γείτονα, ωστόσο αρκούν έστω και λίγα λεπτά για να μπει κάποιος στο σπίτι σας και να αρπάξει ότι βρει.

Μιλώντας για γείτονες, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους γείτονες σας για τις ημέρες που θα λείπετε για διακοπές, έτσι εάν ακούσουν κάποιον θόρυβο από το σπίτι σας, θα είναι υποψιασμένοι και θα καλέσουν την αστυνομία.

Αν έχεις γείτονες που μπορείς να εμπιστευτείς, ίσως να έδινες σε αυτούς το δεύτερο κλειδί που έχεις για ώρα ανάγκης, διότι η γλάστρα ή το πατάκι δεν αποτελούν ασφαλείς κρυψώνες…

Ασφάλεια

Ωραίες οι διακοπές, αλλά το να βρεις το σπίτι σου ρημαγμένο όταν επιστρέψεις ή να είσαι συνεχώς με το άγχος δεν αξίζει. Οπότε, η καλύτερη λύση είναι η ασφάλεια σπιτιού. Έτσι, προστατεύεις ό,τι αγαπάς, που είναι το πιο βασικό. Αλλά μπορείς να έχεις και διπλό κέρδος αφού πλέον με τον συνδυασμό ασφάλεια σπιτιού και ΕΝΦΙΑ μπορείς να εξασφαλίσεις έκπτωση έως 10% στον φόρο. 

Τώρα μάλιστα που εύκολα και άμεσα διαλέγεις από ασφάλειες online αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σου, μπορείς το ίδιο εύκολα και άμεσα να την προσαρμόσεις και στις δυνατότητές σου. Πόσο πιο απλό να γίνει; 

Στην Hellas Direct θα βρεις δίκαιες τιμές, αστραπιαία αποζημίωση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση. Έτσι ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και τα υπάρχοντα σου προστατευμένα.