Σε έναν κόσμο που το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο, δεν αρκεί πλέον να μιλάμε για λύσεις – χρειάζεται να τις εφαρμόζουμε. Αυτό ακριβώς έκανε η Παπαστράτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2025, διοργανώνοντας μια ανοιχτή συνάντηση εργασίας στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο. Στόχος; Να ενώσει φωνές και να χτίσει συμμαχίες για την προστασία του πιο πολύτιμου φυσικού μας πόρου.

Σε ένα τραπέζι συζήτησης όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι από την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο, αναδείχθηκε η ανάγκη για συλλογική δράση απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις: την κλιματική κρίση, τη λειψυδρία, την υποβάθμιση των υδροφόρων οριζόντων. Ένα κάλεσμα για ανταλλαγή γνώσης, καλών πρακτικών και -κυρίως- για δέσμευση απέναντι σε μια πρόκληση που αφορά όλους: τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

«Το νερό είναι ευθύνη όλων»

Ο Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, υπογράμμισε τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού και αναφέρθηκε στη στροφή του κλάδου σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things και οι έξυπνοι μετρητές για την παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Παπαστράτος για μείωση της κατανάλωσης νερού μέσα από καινοτόμες λύσεις.

Γιώργος Μαργώνης

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Παπαστράτος έχει δεσμευτεί – διάφανα και δημόσια – να συμβάλλει ενεργά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στη μείωση της κατανάλωσης νερού. Το εργοστάσιό μας είναι πιστοποιημένο με το AWS Standard (Alliance for Water Stewardship) και θέτουμε συνεχώς φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης νερού ανά παραγόμενο προϊόν, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες. Στην Παπαστράτος πιστεύουμε πως τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας, όπως είναι η διαχείριση του νερού, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από έναν. Οι συμμαχίες, η συνεργασία μεταξύ κράτους και εταιρειών, η κοινή στόχευση των πολλών προς μια μεγάλη επιδίωξη, είναι ζωτικής σημασίας για να έχουμε αποτελεσματικές εκβάσεις και λύσεις. Η συντονισμένη δράση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις που θα ωφελήσουν την κοινωνία και, φυσικά, το περιβάλλον. Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε εδώ, σήμερα, με τη δική σας συνδρομή».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, σημειώνοντας: «Η λέξη “Συμμαχία” δεν αφορά μόνο το πρότυπο AWS, για το οποίο έχουμε πιστοποιηθεί. Είναι η ουσία της φιλοσοφίας μας. Ο μετασχηματισμός που συντελείται στο εργοστάσιό μας – με επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η εν εξελίξει πράσινη επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για μείωση των εκπομπών CO₂– αποτελεί απόδειξη της συνολικής μας δέσμευσης στη βιωσιμότητα. Πέρα από εμάς και τον κλάδο μας, αλλάζει και ο κόσμος. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, και είμαστε εδώ για να μιλήσουμε ειδικά για το θέμα της διαχείρισης υδάτων. Γιατί η διαχείριση του νερού είναι υπόθεση όλων. Νομίζω ότι η τεχνολογία, τα εργαλεία, τα μοντέλα υπάρχουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι – ευαισθητοποιημένοι, καταρτισμένοι, με γνώση και διάθεση να συμμετέχουν σε έναν κοινό σχεδιασμό. Μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία όλων των φορέων, μπορούν να προκύψουν πραγματικά καλές λύσεις».

Ιάκωβος Καργαρώτος

Πράσινες επενδύσεις και περιβαλλοντικός ακτιβισμός με συνέπεια

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αποτέλεσε την αφορμή, αλλά οι πρωτοβουλίες της Παπαστράτος έχουν βάθος και συνέπεια. Με πιστοποίηση AWS από το 2020, η εταιρεία εφαρμόζει μια στρατηγική που συνδυάζει τεχνολογική καινοτομία, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και συνεχή συνεργασία. Οι βιολογικοί καθαρισμοί, η επαναχρησιμοποίηση νερού για άρδευση, η μείωση της κατανάλωσης κατά 33%, και η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, δείχνουν τον δρόμο για ένα πράσινο και βιώσιμο μοντέλο βιομηχανίας.

«Στόχος είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας όπου κάθε μέλος θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του φυσικού πόρου, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά», τόνισε η Αλεξάνδρα Αβραμίδου, μηχανικός Βιωσιμότητας της εταιρείας.

Αλεξάνδρα Αβραμίδου

Από την απειλή στην ευθύνη

Ως μέλος της Philip Morris International, η Παπαστράτος εντάσσει στο περιβαλλοντικό της όραμα τις πιο κρίσιμες παγκόσμιες απειλές που σχετίζονται με το νερό. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, μέχρι την πρόβλεψη 40% ελλείμματος ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά έως το 2030, οι κίνδυνοι είναι πλέον ορατοί. Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι το κόστος των επιπτώσεων από προβλήματα στους υδάτινους πόρους είναι πενταπλάσιο από εκείνο της πρόληψης, ενώ η συνεχής αστικοποίηση και η πληθυσμιακή αύξηση επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ποσότητα και την ποιότητα του διαθέσιμου νερού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Παπαστράτος έχει προχωρήσει σε τεχνικές παρεμβάσεις αιχμής στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 33% την περίοδο 2020–2024, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο του 20% έως το 2025. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν δύο βιολογικοί καθαρισμοί – ένας για τα αστικά λύματα και ένας για τα βιομηχανικά – ενώ μέρος του επεξεργασμένου νερού επαναχρησιμοποιείται για άρδευση, με το υπόλοιπο να διατίθεται υπεδάφια, εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Όμως η προσέγγιση της Παπαστράτος δεν περιορίζεται στις τεχνικές λύσεις. Επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων της, μέσα από δράσεις όπως η ετήσια Εβδομάδα Βιωσιμότητας (Sustainability Week) και το πρόγραμμα Zero Plastic Waste, που στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης στο εργοστάσιο.

Η δέσμευση της Παπαστράτος επεκτείνεται και εκτός των εγκαταστάσεών της. Το 2024, ο εθελοντικός καθαρισμός της λίμνης Κουμουνδούρου από 100 εργαζόμενους είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή 2,6 τόνων απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην προστασία ενός πολύτιμου υγροτόπου του Θριασίου Πεδίου. Παράλληλα, η εταιρεία υλοποιεί δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αναδασώσεις στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, με 70.000 νέα δέντρα να φυτεύονται σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων εκτάσεων στον Άγιο Στέφανο και την Πεντέλη. Το έργο συνοδεύεται από τριετή φροντίδα των φυτεύσεων, με το 50% να έχει ήδη ολοκληρωθεί και τη Β’ φάση να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Παπαστράτος ενδυναμώνει τον ρόλο της ως ενεργό μέλος του οικοσυστήματος του Θριασίου Πεδίου, χτίζοντας στρατηγικές συνεργασίες με επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς. Ανάμεσά τους, η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την καταγραφή και διαχείριση των «παντοτινών χημικών» (PFAS) και η ενημέρωση από την ANIMA για την καταγραφή της άγριας πανίδας στη λίμνη Κουμουνδούρου. Δράσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση και -κυρίως- την πρόληψη.

Η συνάντηση εργασίας επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος. Ή, όπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο Ιάκωβος Καργαρώτος: «Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις. Και θα κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Γιατί η διαχείριση του νερού δεν είναι μια μεμονωμένη δράση. Είναι υπόθεση όλων μας».

Κράτος, επιστήμη, αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις ενώνουν δυνάμεις για το νερό

Στη συνάντηση, που διοργάνωσε η Παπαστράτος, συμμετείχαν η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων, ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κύριος Γιώργος Μελέκης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων στην Περιφέρεια Αττικής και ο Γιώργος Καρβούνης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας, το «παρών» έδωσαν ο Δημήτρης Λέκκας, Καθηγητής στον Τομέα Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ο Ηλίας Δημητρίου, Ερευνητής στον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). Από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ, συμμετείχε η Κατερίνα Δημητρού, Προϊσταμένη Νέων Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Καινοτομίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, Γιάννη Ηλία, τον Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αρμόδιο Δρίκο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας – Μαγούλας Μαρία Χαραλαμπίδη και την εντεταλμένη Σύμβουλο του Δημάρχου Ελευσίνας Ευαγγελία Βέζου.

Από τον επιχειρηματικό κόσμο, συμμετείχαν εκπρόσωποι βιομηχανιών του Θριασίου Πεδίου, τη Vitex AE, την Polyeco Sustainable Solutions και την Hellenic Energy, ενισχύοντας τον διάλογο με την προοπτική της κυκλικής οικονομίας στο νερό και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στη βιομηχανική παραγωγή.