Στον στρατηγικό Περιφερειακό σχεδιασμό να μετατραπεί η Αττική σε κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, αλλά και στήριξης υγιών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης και καινοτομίας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2025, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

«Τα ψηφιακά άλματα της Αττικής, είναι και ψηφιακά άλματα όλης της χώρας. Η Αττική μπορεί να γίνει το κέντρο της ψηφιακής επιχειρηματικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Γατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αττική δημιουργείται το 48% του ΑΕΠ της Ελλάδος» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας στη διοργάνωση ενισχύει την προσπάθεια για διεθνή δικτύωση του ψηφιακού οικοσυστήματός της, προκειμένου «να εξελιχθεί σε έναν διεθνή κόμβο ψηφιακής επιχειρηματικότητας, ένα πραγματικό digital hub».

Στις βασικές προτεραιότητες της ψηφιακής πολιτικής της Περιφέρειας, ο κ. Χαρδαλιάς συγκατέλεξε την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, καθώς και τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, μέσα από την ουσιαστική αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσκληση για τη στήριξη 1.800 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Αττικής από την Περιφέρεια με 100 εκατ. ευρώ. «Κεντρικό ρόλο στη στρατηγική μας παίζει το Κέντρο Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής, με τη δημιουργία κόμβων συνεργασίας, υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε σχετικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, όπως το Innovation Hackathon και η ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Παράλληλα, υπογράμμισε τη δυναμική συμμετοχή της Αττικής στην ψηφιακή αναμόρφωση του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και διασφάλισης της διαφάνειας και της λογοδοσίας, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, με στόχο την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

«Βάζουμε ισχυρές βάσεις για την αξιοποίηση της νέας γενιάς μας, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σε τομείς της οικονομίας που αφορούν το μέλλον. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε τους νέους της Πατρίδας μας στον τόπο τους. » κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος εν συνεχεία συνομίλησε με εκθέτες στα περίπτερα.

Στα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας, οι δήμαρχοι Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, αντιπεριφερειάρχες κ.α.

Με κεντρικό σύνθημα την ενεργή μετάβαση της Αττικής στην εποχή της ψηφιακής καινοτομίας, η Περιφέρεια Αττικής δίνει δυναμικό «παρών» στη φετινή διοργάνωση, με ένα πυκνό πρόγραμμα θεματικών παρουσιάσεων, επιστημονικών συζητήσεων και στοχευμένων δράσεων, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη, τον ψηφιακό εγγραμματισμό και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση θα αποτελέσει για μία ακόμα χρονιά σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης πολιτών, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων του δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει δράσεις για την παρουσίαση της λειτουργικής εφαρμογής των ψηφιακών πολιτικών της.

Ειδικότερα, μετά τα εγκαίνια, ο συντονιστής του Κέντρου Ψηφιακών Δεξιοτήτων Περιφέρειας Αττικής ‘Αρης Λούβρης παρουσίασε τα προγράμματα ψηφιακού εγγραµµατισµού που υλοποιούνται από την Περιφέρεια, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, καθώς και την επιμόρφωση και ενδυνάμωση εργαζομένων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» Δημήτρης Φραγκάκης παρουσίασε αναλυτικά την ανάπτυξη και λειτουργία του προηγμένου Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού (DMS) στο πλαίσιο του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Περιφέρειας Αττικής (DMΜO). «Στη Νέα Μητροπολιτική Αττική επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες. Τα ψηφιακά μέσα και οι υπηρεσίες, ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ενισχύονται ακόμα περισσότερο με το σύστημα DMS το οποίο υλοποιούμε. Η παρουσίασή του για πρώτη φορά στην έκθεση Beyond έχει ως στόχο να αναδείξουμε την επιδίωξη μας για μια ολιστική ψηφιακή παρουσία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας ώστε να είμαστε όσο πιο ανταγωνιστικοί μπορούμε στις διεθνείς αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του τουριστικού προορισμού και του επισκέπτη», την οποία συντόνισε η διευθύντρια του CapsuleT Accelerator του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κατερίνα Σαριδάκη.

Αύριο, Κυριακή 6 Απριλίου, έχουν προγραμματιστεί δύο θεματικές συζητήσεις πάνω στον ρόλο που διαδραματίζει η Περιφέρεια στην προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και στη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακολούθως, ο προϊστάμενος της ΕΥΔΠ Αττική Δημήτρης Δρόσης θα παρουσιάσει τη νέα προκήρυξη του ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις,

Από το 2021, η διεθνής έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond αποτελεί κορυφαίο σημείο συνάντησης των πιο πρωτοποριακών τάσεων και καινοτόμων εταιρειών σε θέματα τεχνολογιών αιχμής.

Στη φετινή διοργάνωση, χιλιάδες επισκέπτες και περίπου 500 εκπρόσωποι κρατικών φορέων και αυτοδιοικητικών οργανισμών, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έργο των ηγετών της τεχνολογίας, νεοφυών επιχειρήσεων, διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, πρωτοπόρων και οραματιστών του χώρου από 30 χώρες του κόσμου, καθώς και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με 400 Έλληνες και 50 ξένους εξειδικευμένους ομιλητές.

Πηγή: ΑΠΕ