Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει παράταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και η τελευταία αίτηση για χρηματοδότηση πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Αυγούστου 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να καλύψει τα ορόσημα και τους στόχους που απομένουν προκειμένου να λάβει και τα 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το ΤΑΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό  ζήτησε να τρέξουν γρήγορα  οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων, οι οποίοι συνοδεύονται με σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Δίνω πολύ μεγάλη σημασία στη γρήγορη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε για να προσθέσει ότι «πολλά δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία και το 2025 και το 2026. Εχουμε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκταμιευθούν αυτοί οι πόροι».

Η 5η δόση

Εντός του Απριλίου, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει την 5η δόση, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, που είχε αιτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2024 καθώς επιτεύχθηκαν 29 ορόσημα από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 3 ορόσημα από το δανειακό σκέλος. Με τα χρήματα αυτά η χώρα θα έχει εισπράξει το 59% του συνολικού προϋπολογισμού των 36 δισ. ευρώ και θα έχει ολοκληρώσει το 35% των οροσήμων.

Αναθεώρηση

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές και η Κομισιόν ετοιμάζουν την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» με τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να μην υπάρξει απώλεια πόρων από έργα που είναι καταδικασμένα να μην τελειώσουν ποτέ ή είναι επικίνδυνο να οδηγήσουν σε αστοχίες ή καθυστερήσεις.

Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στα τέλη Απριλίου και να εγκριθεί το καλοκαίρι, οπότε και θα υποβληθεί το 6ο αίτημα πληρωμής. Η αναθεώρηση σχεδιάζεται με απένταξη και τροποποίηση έργων και προγραμμάτων τα οποία δεν προχωρούν και θα αντικατασταθούν με άλλα. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη γίνει δύο αναθεωρήσεις του προγράμματος με διορθώσεις σε στόχους και ορόσημα.

Εργα που «φεύγουν»

Με τη νέα αναθεώρηση θεωρείται σίγουρη η απένταξη των ηλεκτρικών ταξί από το πρόγραμμα, λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των ιδιοκτητών ταξί. Το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί», συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, αφορά την αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων ταξί με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά. Οι ιδιοκτήτες ταξί επιδοτούνται με 22.500 ευρώ (17.500 ευρώ η επιδότηση για αγορά και 5.000 ευρώ για την απόσυρση) και στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν 1.770 ταξί. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι ιδιοκτήτες ταξί έχουν ανταποκριθεί.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απενταχθεί ο αγωγός σύνδεσης του συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται και η απένταξη του έργου «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ», για το οποίο έχει ματαιωθεί η διαγωνιστική διαδικασία λόγω μη υποβολής προσφορών.

Εργα που εντάσσονται

Στον αντίποδα, φαίνεται να εντάσσονται στη νέα λίστα:

  • Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και δεδομένα από αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης με επανδρωμένα αεροσκάφη και UAV, καθώς και τα δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
  • Το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι δόσεις

Φέτος η Ελλάδα θα διεκδικήσει 9,4 δισ. πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από την 6η και την 7η δόση του προγράμματος, εκπληρώνοντας συνολικά 81 ορόσημα και στόχους. Το 6ο αίτημα θα υποβληθεί το καλοκαίρι μετά την έκκριση της αναθεώρησης του προγράμματος ενώ το 7ο εντός του έτους. Το 8ο και 9ο αίτημα θα υποβληθούν το 2026 με το τελευταίο έως τις 31 Αυγούστου 2026 που λήγει το πρόγραμμα.