Πολλοί θεωρούν τον Σπύρο Λούη ως τον πρώτο μεγάλο ήρωα των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως η ιστορία έχει κρατήσει την κορυφαία πρωτιά για έναν άλλον Έλληνα – σχεδόν ξεχασμένο σήμερα – που άνοιξε τον δρόμο για τους μεταγενέστερους: τον Λεωνίδα Πύργο.

Σαν σήμερα το 1896, ο Λεωνίδας Πύργος κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κερδήθηκε από Έλληνα αθλητή στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ο νικητής στο αγώνισμα του ξίφους ασκήσεως διδασκάλων, όπου αντιμετώπισε στον τελικό τον Γάλλο φημισμένο ξιφομάχο Ζουάρ Περονέ. Ο Πύργος θριάμβευσε, συγκλονίζοντας το κοινό και φέρνοντας στην Ελλάδα την πρώτη της ολυμπιακή δόξα.

Η νίκη του σημειώθηκε στις 7 Απριλίου του 1896 (σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο), κατά την τρίτη ημέρα των Αγώνων. Η σημασία της ήταν τεράστια: οι Έλληνες, που φιλοξενούσαν την αναβίωση των Ολυμπιακών, διψούσαν για μία πρώτη επιτυχία. Ο Λεωνίδας Πύργος τους την χάρισε και έγινε το πρόσωπο της ημέρας.

Κι όμως, παρά την ιστορική του σημασία, ο Πύργος έμεινε σχεδόν στην αφάνεια. Η δόξα πέρασε γρήγορα στα χέρια του Σπύρου Λούη, που με τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο έγινε εθνικός ήρωας. Ο Πύργος όμως πάντα θα έχει τον τίτλο του πρώτου.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

529: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός, εκδίδει ένα θεμελιώδες νομικό σύγγραμμα, τον «Ιουστινιάνειο Κώδικα» («Corpus Juris Civilis»).

1141: Η αυτοκράτειρα Ματθίλδη γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγεμόνας της Αγγλίας.

1790: Πραγματοποιείται η ναυμαχία της Άνδρου. Ο Λάμπρος Κατσώνης χάνει πέντε πλοία, ναυμαχώντας με τουρκική μοίρα 15 πλοίων στην οποία προσέτρεξε προς βοήθειά της και μια αλγερινή αποτελούμενη επίσης από 15 πλοία. Οι απώλειες ανήλθαν σε 650 άνδρες αξιωματικούς και ναύτες, εκτός των τραυματιών. Από τους Τούρκους και τους Αλγερινούς βεβαιώνονταν ότι φονεύθηκαν περί τους 3.000.

1825: Ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Κρεμμύδι Μεσσηνίας.

1827: Ο Άγγλος χημικός Τζον Γουόκερ πουλά το πρώτο σπίρτο τριβής, μια πρακτική καινοτομία που εφηύρε ο ίδιος. Ενδιαφέρουσα πληροφορία: το σπίρτο προηγήθηκε του αναπτήρα και αποτέλεσε επανάσταση στην ανάφλεξη με ένα απλό τρίψιμο.

1929: Η ΕΠΟ αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας, το ματς που διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού απέναντι στη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας (αποτέλεσμα 1-4).

1933: Κηρύσσεται το τέλος της περιόδου της Ποτοαπαγόρευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διήρκεσε 13 χρόνια.

1939: Πραγματοποιείται η ιταλική εισβολή στην Αλβανία.

1948: Ιδρύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.

1963: Ο Γιόσιπ Τίτο ανακηρύσσεται ισόβιος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, βάσει νέου Συντάγματος που ενισχύει τον ρόλο του στην ηγεσία της χώρας. Η απόφαση αυτή παγιώνει την εξουσία του και καθιστά τη Γιουγκοσλαβία ένα μοναδικό πολιτικό μοντέλο στον Ψυχρό Πόλεμο, ανεξάρτητο τόσο από τη Δύση όσο και από τη Σοβιετική Ένωση.

1990: Τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο ferry boat «Σκαντινάβιαν Σταρ» τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.

1991: Στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1967, όταν απαγορεύθηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.

1994: Οι πρόεδροι της Ρουάντας και του Μπουρούντι, Χαμπιαριμάνα και Νταριαμίρα, σκοτώνονται, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από ειρηνευτικές συνομιλίες, καταρρίπτεται από πύραυλο. Την επόμενη μέρα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.

1999: Η ΑΕΚ σπάει το διεθνές εμπάργκο κατά της βομβαρδιζόμενης από το ΝΑΤΟ Σερβίας και ταξιδεύει στο Βελιγράδι, όπου δίνει φιλικό αγώνα ειρήνης με την Παρτιζάν. Οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης φορούν φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους, σε ένδειξη συμπαράστασης στον σερβικό λαό.

2004: Τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, τον οποίο αποδίδει στην έλλειψη ελέγχου στις πρωτογενείς δαπάνες και στα μειωμένα έσοδα του προϋπολογισμού του 2003, περιγράφει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών στην Ευρωζώνη.

2004: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, σε διάγγελμά του καλεί τον κυπριακό λαό να ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν («Σχέδιο Ανάν»). Υπέρ του «Ναι» τάσσεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Γεννήσεις

1907 – Μελισσάνθη, ελληνίδα ποιήτρια (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Ιωάννας Τσάτσου), με λεπτό λυρισμό και υπαρξιακή διάσταση στο έργο της, από τις χαρακτηριστικές φωνές της νεοελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα.

1915 – Μπίλι Χόλιντεϊ, αμερικανίδα τραγουδίστρια, από τις σημαντικότερες φωνές της τζαζ και των blues, με εμβληματικά τραγούδια όπως «Strange Fruit» και «God Bless the Child», που σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής και του αγώνα κατά του ρατσισμού.

1939 – Φράνσις Φορντ Κόπολα, αμερικανός σκηνοθέτης, από τους κορυφαίους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου, γνωστός για αριστουργήματα όπως «Ο Νονός», «Αποκάλυψη Τώρα» και «Η Συνομιλία».

1952 – Δημήτρης Λάγιος, έλληνας συνθέτης, που ξεχώρισε με τη μελοποίηση ποίησης και την ευαισθησία των έργων του, με σημαντικότερο σταθμό το έργο «Λειτουργία του Ορφέα» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.

1954 – Τζάκι Τσαν, κινέζος ηθοποιός, σκηνοθέτης και κασκαντέρ, παγκοσμίως γνωστός για τη συνδυαστική του χρήση πολεμικών τεχνών και κωμωδίας, με μεγάλη επιτυχία σε ταινίες δράσης όπως «Rush Hour» και «Police Story».

1964 – Ράσελ Κρόου, νεοζηλανδός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Gladiator», με επιτυχημένη καριέρα σε ταινίες όπως «A Beautiful Mind», «The Insider» και «L.A. Confidential».

1983 – Φρανκ Ριμπερί, γάλλος ποδοσφαιριστής, γνωστός για την ταχύτητα, την τεχνική και την ποδοσφαιρική του ευφυΐα, με σημαντική καριέρα στη Μπάγερν Μονάχου και την Εθνική Γαλλίας.

Θάνατοι

1614 – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, έλληνας ζωγράφος γνωστός ως Ελ Γκρέκο, από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, με ιδιαίτερο ύφος που συνδύαζε βυζαντινά και δυτικά στοιχεία· έργα του όπως «Η Ταφή του Κόμητος του Οργκάθ» σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης.

1947 – Χένρι Φορντ, αμερικανός αυτοκινητοβιομήχανος, ιδρυτής της Ford Motor Company, πρωτοπόρος της μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων με τη γραμμή συναρμολόγησης, που επηρέασε βαθιά τη βιομηχανία και την αμερικανική κοινωνία.

2000 – Άκης Πάνου, έλληνας τραγουδοποιός και στιχουργός, από τις πιο ιδιαίτερες μορφές του λαϊκού τραγουδιού, με κλασικές επιτυχίες όπως «Η ζωή μου όλη», «Δεν κλαίω για τώρα» και «Το θολωμένο μου μυαλό».

2005 – Γρηγόρης Μπιθικώτσης, έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης, από τις εμβληματικότερες φωνές του ελληνικού λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, συνδεδεμένος με έργα του Μίκη Θεοδωράκη όπως «Το άξιον εστί» και τραγούδια όπως «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας