Ήταν μόλις 23 ετών και αγαπητή σε όλους. Είχε ήδη γίνει η «βασίλισσα της μουσικής Tejano», ένα είδος που η ίδια μετέτρεψε από περιφερειακή παράδοση σε mainstream φαινόμενο. Στις 31 Μαρτίου 1995, η Σελίνα Κουιντανίγια-Πέρεζ έπεσε νεκρή από τη σφαίρα της πιο πιστής της θαυμάστριας. Το σοκ ήταν τέτοιο, που για εκατομμύρια Λατίνους στις ΗΠΑ, η μέρα της δολοφονίας της ήταν η δική τους μαύρη Παρασκευή, μια ημερομηνία καταραμένη.
Η δολοφόνος της ήταν η πιο στενή της συνεργάτιδα. Η 34χρονη Γιολάντα Σαλντίβαρ δεν ήταν απλώς πρόεδρος του επίσημου fan club της Σελίνα – ήταν φίλη της, διαχειριζόταν τις επιχειρήσεις της και είχε αποκτήσει πρόσβαση σε όλη την προσωπική και επαγγελματική της ζωή. Ενώ όλοι γύρω της την περιέγραφαν ως ψυχρή, αυταρχική και καχύποπτη, η Σελίνα έδειχνε τυφλή εμπιστοσύνη. Μέχρι που τα σημάδια υπεξαίρεσης έγιναν πια κραυγαλέα: πάνω από 60.000 δολάρια είχαν εξαφανιστεί από τα ταμεία.
Το πρωί της 31ης Μαρτίου, η Σελίνα πήγε στο Days Inn στο Κόρπους Κρίστι για να ζητήσει από τη Σαλντίβαρ οικονομικά έγγραφα. Την είχε ήδη απομακρύνει, αλλά ήθελε να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς τους. Μπήκε στο δωμάτιο 158 και δεν βγήκε ποτέ ίδια. Η Σαλντίβαρ την πυροβόλησε στον ώμο – η σφαίρα έκοψε μια βασική αρτηρία και η Σελίνα έτρεξε αιμορραγώντας στην είσοδο του ξενοδοχείου φωνάζοντας «βοηθήστε με, με πυροβόλησαν!».
Πριν σωριαστεί, πρόλαβε να κατονομάσει τη δολοφόνο: «Γιολάντα… δωμάτιο 158». Ήταν οι τελευταίες της λέξεις.
Η δολοφονία προκάλεσε εθνικό σοκ. Όλα τα μεγάλα δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για την τραγική είδηση. Ο Τζορτζ Μπους (ο νεότερος), τότε κυβερνήτης του Τέξας, κήρυξε την 16η Απριλίου –ημέρα γέννησης της Σελίνα– ως «Selena Day». Χιλιάδες άνθρωποι ταξίδευαν στο Κόρπους Κρίστι για να αφήσουν λουλούδια και γράμματα στο σημείο όπου ξεψύχησε.
Η δίκη της Σαλντίβαρ χαρακτηρίστηκε «η δίκη του αιώνα» για την ισπανόφωνη κοινότητα των ΗΠΑ. Καταδικάστηκε σε ισόβια, με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 30 χρόνια – δηλαδή φέτος. Οι συνθήκες κράτησής της είναι σχεδόν απομονωτικές, καθώς απειλείται συνεχώς από φαν της Σελίνα μέσα στη φυλακή.

Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά το έγκλημα, η Γιολάντα Σαλντίβαρ ετοιμάζεται να διεκδικήσει την ελευθερία της. Τον Μάρτιο του 2025 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ακρόαση αποφυλάκισης ενώπιον του συμβουλίου απονομής χάριτος του Τέξας. Αν και δεν είναι βέβαιο πως θα της δοθεί άμεση αποφυλάκιση, το ενδεχόμενο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη βάση των θαυμαστών της Σελίνα και της οικογένειάς της, που θεωρούν πως η Σαλντίβαρ δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας.
Η δολοφονία της δεν αφαίρεσε απλώς μια ζωή. Τραυμάτισε ένα ολόκληρο πολιτισμικό σύμπαν. Η μουσική Tejano δεν ανέκαμψε ποτέ πραγματικά. Όμως η φλόγα της Σελίνα δεν έσβησε. Η βιογραφική ταινία με την Τζένιφερ Λόπεζ την καθιέρωσε σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το άλμπουμ «Dreaming of You», που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό της, έγινε το πρώτο ισπανόφωνο που έφτασε στο #1 των αμερικανικών charts.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1492: Οι βασιλείς της Ισπανίας, Φερδινάνδος και Ισαβέλλα, εκδίδουν το διάταγμα της Αλάμπρας, με το οποίο διατάσσονται οι 150.000 Εβραίοι που ζουν στη χώρα, είτε να μεταστραφούν στο Χριστιανισμό, είτε να εγκαταλείψουν την Ισπανία.
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.
1833: Ο Τούρκος φρούραρχος των Αθηνών, Οσμάν Εφέντης, παραδίδει την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ. Οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα.

1889: Γίνεται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ.

1901: Η εταιρεία Ντέμλερ κατασκευάζει το πρώτο αυτοκίνητο Μερσέντες.
1917: Οι Παρθένοι Νήσοι περιέρχονται στην κυριαρχία των ΗΠΑ, αφού καταβάλλονται 25 εκατομμύρια δολάρια στη Δανία.
1946: Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, από τις οποίες απέχει το ΚΚΕ. Το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 250 έδρες, ενώ η χώρα μπαίνει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.
1946: Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ανακηρύσσεται αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος.
1970: Οκτώ μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Γιαπωνέζικος Κόκκινος Στρατός» καταλαμβάνουν αεροπλάνο των Ιαπωνικών Αερογραμμών με 129 επιβάτες, κραδαίνοντας σπαθιά σαμουράι και μία χειροβομβίδα. Θα τους ελευθερώσουν λίγες ώρες αργότερα.
1980: Πεθαίνει ο Τζέσε Όουενς στην Αριζόνα. Υπήρξε η κυρίαρχη φυσιογνωμία των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, ταπεινώνοντας τον Αδόλφο Χίτλερ και την άρια φιλοσοφία των ναζί με τα χρυσά ολυμπιακά του μετάλλια. Όταν ρωτήθηκε πως ένιωσε που ο Χίτλερ αρνήθηκε να τον συγχαρεί επειδή ήταν μαύρος απάντησε ότι, ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Προς τιμήν του θα αθλοθετηθεί από το 1981 διεθνές ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο αθλητή του στίβου.
1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ «Δρόμοι της Φωτιάς» («Chariots of Fire»), που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.
1991: Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» πραγματοποιεί επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», στην Κηφισιά.

1992: Τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, προσαρμογής σεναρίου, πρώτου γυναικείου στην Τζόντι Φόστερ και πρώτου ανδρικού ρόλου, στον Άντονι Χόπκινς αποσπά η ταινία «Η Σιωπή των Αμνών».
2020: Ο πρώην πρόεδρος του γαλλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Ολιμπίκ ντε Μαρσέιγ, Παπέ Ντιουφ, πεθαίνει από COVID-19 στη Σενεγάλη, και γίνεται το πρώτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα αυτή.
Γεννήσεις
1596 – Ρενέ Ντεκάρτ, γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και συγγραφέας, θεμελιωτής του ορθολογισμού και της νεότερης φιλοσοφίας, γνωστός για τη φράση «Cogito, ergo sum» («Σκέφτομαι, άρα υπάρχω»), καθώς και για τη συμβολή του στην αναλυτική γεωμετρία.
1732 – Γιόζεφ Χάιντν, αυστριακός συνθέτης, από τους πατέρες της συμφωνικής και της μουσικής δωματίου, που επηρέασε βαθιά τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν, με πάνω από 100 συμφωνίες στο έργο του.
1740 – Πανούτσος Νοταράς, έλληνας πολιτικός, από τις ηγετικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης και πρόεδρος της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1822, με σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους.
1846 – Φωκίων Νέγρης, έλληνας πολιτικός και μέλος γνωστής φαναριώτικης οικογένειας, με συμμετοχή στην πολιτική σκηνή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ιδιαίτερα στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια.
Θάνατοι
1727 – Ισαάκ Νεύτων, άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, από τις σημαντικότερες μορφές της επιστήμης, θεμελιωτής της κλασικής μηχανικής και διατυπωτής των νόμων της κίνησης και της παγκόσμιας έλξης.
1980 – Τζέσε Όουενς, αμερικανός αθλητής, θρύλος του στίβου, που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, διαψεύδοντας έμπρακτα τη ναζιστική ιδεολογία περί ανωτερότητας της άριας φυλής.
1995 – Selena (κατά κόσμον Σελένα Κιντανίγια-Πέρες), αμερικανίδα τραγουδίστρια, βασίλισσα της μουσικής tex-mex, που δολοφονήθηκε στα 23 της χρόνια, αφήνοντας πίσω της τεράστια μουσική κληρονομιά.
2008 – Ζιλ Ντασέν, αμερικανός σκηνοθέτης και φιλέλληνας, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και γύρισε εμβληματικές ταινίες όπως «Ποτέ την Κυριακή» και «Η συνοικία το όνειρο», σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη και ενεργός υπερασπιστής του ελληνικού πολιτισμού.
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Διεμφυλικής Ορατότητας
Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων