Το 2024 ήταν επιτυχημένη χρονιά για την Tesla, αφού μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες από άποψη πωλήσεων, όμως η εμφάνιση του Έλον Μασκ στο προσκήνιο βάζει «φρένο» στα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα.

Οι πρώτοι τριγμοί ξεκίνησαν τον Ιανουάριο στη Γερμανία μετά τη στήριξη του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο προς το νεοναζιστικό κόμμα AfD. Τότε, η αγορά πίστευε πως οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. «Στο τέλος, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν καταναλώνουν πολιτικά, αλλά αποφασίζουν με βάση το κόστος, την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα και, κατά την άποψή μου, αυτό είναι πιο σημαντικό από τα πολιτικά κίνητρα», είχε πει σχετικά ο Στέφαν Βέγκνερ από το διαφημιστικό πρακτορείο Scholz&Friends.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters όμως, επιβεβαίωσε αυτό που είχε ακουστεί από την πρώτη στιγμή, ότι οι πολιτικές απόψεις του Μασκ δεν εξέφραζαν κάποια ιδεολογία, αλλά απηχούσαν τα οικονομικά του συμφέροντα. Και από αυτή την άποψη, έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του.

Οι παρεμβάσεις σε Γερμανία, Ιταλία -ειδικά η σύσφιξη σχέσεων με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι-, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία έγιναν, επειδή στις συγκεκριμένες αγορές επενδύουν ή ανθίζουν ανταγωνιστές του, οι οποίοι επίσης πουλάνε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ενδεικτικά, ξεχωρίζουν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, των οποίων τα οχήματα μπορεί να μη παρέχουν τις ανέσεις ενός Tesla, αλλά είναι πιο οικονομικά και προσιτά, σε αντίθεση με ένα αμερικανικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Με βάση το πρακτορείο Reuters, οι κινήσεις του Μασκ προκάλεσαν καραμπόλα αρνητικών εξελίξεων, με τις πωλήσεις των Tesla να μειώνονται επιπλέον σε Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία, κράτη στα οποία οι πολίτες αγοράζουν EV, αφού έχουν τα χρήματα και υπάρχουν οι σχετικές υποδομές.

«Ποτέ μια μάρκα αυτοκινήτου δεν υπέστη τέτοια πτώση παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά o Κουέντιν Γουίλσον, ιδρυτής του βρετανικού ομίλου FairCharge και ιδιοκτήτης ο ίδιος ενός Tesla.

Εξαίρεση, αποτελεί η Πορτογαλία, με τις ταξινομήσεις Tesla να αυξάνονται κατά 2% τον μήνα, αλλά να μειώνονται κατά 26% στο τρίμηνο, παρά την επιταχυνόμενη τάση ηλεκτροδότησης στη συγκεκριμένη αγορά.

Γιατί δεν πουλάει η Tesla – Πολιτικοί ή άλλοι λόγοι;

Ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι το «φρένο» στην ανάπτυξη της Tesla οφείλεται στις απόψεις του ιδιοκτήτη της, όμως η πραγματικότητα έχει επιβεβαιώσει την παραπάνω θέση του διαφημιστή Στέφαν Βέγκνερ, ότι η αγορά δεν κινείται πολιτικά.

Γιατί λοιπόν, υποχωρούν οι πωλήσεις; Σύμφωνα με αναλυτές, ο Έλον Μασκ προκάλεσε αρνητικό ντόρο γύρω από την Tesla, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να ασχοληθούν μαζί της. Έτσι, εντόπισαν τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά, ενώ ταυτόχρονα εξέτασαν και εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή πρόσεξαν τους ανταγωνιστές της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στους οποίους δεν έδιναν προσοχή μέχρι πρότινος.

Παραδείγματος χάριν, στη Γαλλία η κινεζική BYD είδε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, τη στιγμή που ετοίμαζε επαναλανσάρισμα στη γαλλική αγορά μέσω τρίτων, επειδή δεν απέδιδε κατάλληλα η διαφημιστική της καμπάνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλον Μασκ προκαλεί ζημιά στις επιχειρήσεις του, μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να ασχοληθεί μαζί τους, παρότι είναι λογικό να τους δώσει προσοχή από τη στιγμή που είναι ο ιδιοκτήτης και από αυτές παίρνει χρήματα.

Πριν την Tesla, υπήρξε η περίπτωση της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter). Αν τότε κάτι προκάλεσε τριγμούς στην πλατφόρμα δεν ήταν η είδηση ότι ο Μασκ αγόρασε το Twitter, αλλά το γεγονός ότι αποφάσισε να αναλάβει επίσημα τα ηνία, λαμβάνοντας την οποιαδήποτε απόφαση.

Επίσης, αν πάμε ακόμα πιο πίσω, υπάρχει η περίπτωση της SpaceX. Όταν η εταιρεία σύναψε σημαντικές συμβάσεις με το αμερικανικό δημόσιο, ο Μασκ στα πρώτα δημόσια βήματά του, αποφάσισε να τη διαφημίσει, μάλιστα χωρίς κάποια πολιτική αναφορά.

Τι έγινε; Μειώθηκε η αξιοπιστία της SpaceX και τα στελέχη ζήτησαν εκβιαστικά, να μην ανακατεύεται στις υποθέσεις της εταιρείας, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του, με το διοικητικό συμβούλιο να κάνει ουσιαστικά το αφεντικό. Το αποτέλεσμα; Έκτοτε, η SpaceX μεσουρανεί στον τομέα της και ο Μασκ όταν τη διαφημίζει, το κάνει με τον τρόπο της εταιρείας και όχι τον δικό του.

Αν κάτι θετικό πρέπει να πιστωθεί στον Έλον Μασκ όμως, είναι η επιμονή και ενασχόλησή του με την Tesla, καθώς σε αντίθεση με άλλους συνεργάτες, αυτός πίστεψε στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Τα επόμενα ή κατάλληλα βήματα δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς λοιπόν, με τους αναλυτές να συγκλίνουν μόνο στην άποψη ότι ο Μασκ έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του και αν συνεχίσει έτσι, ενδεχομένως «κάψει» το brand της Tesla.