Ο θάνατος και η τελετή ταφής του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που με εντολή Θεού οικοδομήθηκε από τον Πέτρο «Et Ego Doce tibi quia tu es Petrus et super hanc Petram aedificabo Ecclesiam meam et portae inferi non praevalebunt adversus eam», που σε ελεύθερη μετάφραση από τα λατινικά αναφέρει: «Και σε διδάσκω ότι είσαι ο Πέτρος και σε αυτόν τον Βράχο θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου, και οι διάβολοι δεν θα την υπερισχύσουν», ενεργοποίησε ουσιαστικά το πρωτόκολλο στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης.

Με πρώτη ουσιαστικά εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου που, ωστόσο, τηρεί μια παράδοση σε τέτοιου είδους κρίσεις. Παραδοσιακά οι Βρετανοί μονάρχες δεν επιτρέπεται να παρευρεθούν στις κηδείες προκατόχων ηγεμόνων ανά τον κόσμο, καθώς υπήρχε και υπάρχει η πεποίθηση ότι η παρουσία του «Κυρίαρχου» σε τέτοια γεγονότα θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη δική τους θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της μοναρχίας τους. Αντίθετα, ο διάδοχος του μονάρχη παρευρίσκεται για λογαριασμό τους. Έτσι, όπως ο Κάρολος εκπροσώπησε τον βρετανικό θρόνο στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ τον Απρίλιο του 2005 και επιπλέον χρειάστηκε να αναβάλει και τον γάμο του με την Καμίλα για μία ημέρα, έτσι και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει με τη σειρά του τον θρόνο της Αγγλίας στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, αύριο.

πρίγκιπας Γεώργιος

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Βατικανού για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, ξεκίνησε μια συζήτηση για το ποιοι γαλαζοαίματοι θα παραστούν στην τελετή και αυτό καθώς οι περισσότεροι μονάρχες της Βόρειας Ευρώπης, εκτός του ότι είναι ηλικιωμένοι, ανάμεσά τους ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf της Σουηδίας που είναι 78 ετών, ο βασιλιάς Harald V της Νορβηγίας που είναι 88 ετών, αντιμετωπίζουν θέματα πολιτειακά καθώς δεν είναι αρχηγοί του κράτους και της εκκλησίας. Στην πραγματικότητα, μόνο ο βασιλιάς της Δανίας παραμένει Κεφαλή της Εκκλησίας. Το σουηδικό κράτος και η εκκλησία χωρίστηκαν το 2000, οπότε ο βασιλιάς της Σουηδίας έπαψε να είναι αρχηγός της εκκλησίας. Το ίδιο πράγμα συνέβη στη Νορβηγία το 2012. Με τα δεδομένα αυτά, τη Νορβηγία θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Haakon με την πριγκίπισσα Mette-Marit για λογαριασμό του βασιλιά Harald V. Η μοναδική ίσως απόκλιση είναι αυτή του βασιλιά της Σουηδίας που, σύμφωνα με τη «Sweden Herald», θα παρευρεθεί με τη σύζυγό του βασίλισσα Silvia, καθώς εξακολουθεί να απαιτείται συνταγματικά να είναι μέλος της αντίστοιχης εκκλησίας της χώρας του. Απών θα είναι, όμως, και ο βασιλιάς της Δανίας Frederik X που, όπως ειπώθηκε, θα εκπροσωπηθεί από τη βασίλισσα Mary. Όπως απών θα είναι και ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Willem-Alexander, για τρεις κυρίως λόγους: ο πρώτος είναι πως την ημέρα της κηδείας του πάπα εορτάζεται στην Ολλανδία η μέρα του βασιλιά. Ο δεύτερος είναι πως δεν υπήρξε Ολλανδός μονάρχης σε μια τέτοια κηδεία εδώ και δύο δεκαετίες και τρίτον και πιο σημαντικό είναι πως η Ολλανδία είναι ένα προτεσταντικό έθνος που δεν είναι πολύ φιλικό στον παπισμό.

Στην κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ η Ολλανδία πάλι είχε μείνει εκτός από εκπροσώπηση, όπως και το πριγκιπάτο του Μονακό, καθώς ο πρίγκιπας Ρενιέ ήταν άρρωστος και απεβίωσε λίγες μέρες αργότερα από τον πάπα. Στην περίπτωση, ωστόσο, του πάπα Φραγκίσκου τους Μονεγάσκους θα εκπροσωπήσει το πριγκιπικό ζεύγος Albert και Charlene, όπως μετέδωσε το France 24.

Σύμφωνα με το «Tatler», στην εξόδιο ακολουθία του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα παραστεί ο βασιλικός οίκος του Βελγίου. Ο βασιλιάς Philippe με τη βασίλισσα Mathilde καθώς και οι πρίγκιπες του Λουξεμβούργου, μεγάλος δούκας Henri και μεγάλη δούκισσα Maria Teresa, του Λιχτενστάιν, πρίγκιπας Alois και πριγκίπισσα Sophie. Τον Οίκο της Σαβοΐας θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Emanuele Filiberto, δούκας της Σαβοΐας και της Νάπολης και γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας Umberto του II.

Ενώ δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για τον πρίγκιπα Aimone, δούκα της Αόστα, επίσης του Οίκου της Σαβοΐας και της Ελληνίδας συζύγου του πριγκίπισσας Olga, δούκισσα της Αόστα. Όπως δεν υπάρχει ενημέρωση και για τον εκπρόσωπο του Οίκου των Βουρβόνων, του τέως Βασιλικού Οίκου της Γαλλίας, που εκπροσωπείται από τον Louis Alphonse de Bourbon, δούκα της Anjou.

Τον ισπανικό θρόνο, όπως ανακοινώθηκε, θα εκπροσωπήσει το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Ο βασιλιάς Felipe με τη σύζυγό του Letizia, καθώς εκτός των άλλων η Ισπανία θεωρείται ένα από τα προπύργια του καθολικισμού σε παγκόσμια κλίμακα, μαζί με το Βέλγιο.