Σε κλίμα συγκίνησης, χιλιάδες πιστοί συρρέουν από το πρωί της Τετάρτης στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, ενώ η κηδεία του έχει οριστεί για το Σάββατο 26 Απριλίου.

Η έκθεση του σώματος του Ποντίφικα είναι για τους καθολικούς όχι απλώς μια τελετουργία, αλλά μια βαθιά πνευματική πράξη. «Για την καθολική πίστη, το να μπορεί κανείς να δει τον Πάπα, ακόμη και μετά θάνατον, δεν είναι απλώς μια τελετουργία, αλλά μια διαδικασία φορτισμένη με πνευματικότητα και ευγνωμοσύνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το euronews για να καταστεί δυνατή η δημόσια θέαση του σώματος, εφαρμόστηκε η μέθοδος της θανατοπραξίας, μια τεχνική συντήρησης που επιτρέπει την έκθεση του νεκρού χωρίς την ανάγκη πιο επεμβατικών παρεμβάσεων, όπως η ταρίχευση.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία να μην τοποθετηθεί το σώμα του σε καταπέλτη, ούτε να χρησιμοποιηθεί το παραδοσιακό τριπλό φέρετρο από κυπαρίσσι, μόλυβδο και δρυ.

Ποια είναι η διαφορά της θανατοπραξίας από την ταρίχευση

Η θανατοπραξία διαφέρει ουσιαστικά από την ταρίχευση, παρότι πολλοί τείνουν να τις συγχέουν. Δεν πρόκειται για την κλασική διαδικασία διατήρησης με την αφαίρεση οργάνων και χρήση χημικών, αλλά για μια σύγχρονη και λιγότερο επεμβατική τεχνική.

Η πρακτική αυτή, η οποία ρυθμίστηκε νομικά στην Ιταλία το 2022, περιλαμβάνει την έγχυση ειδικών υγρών στο αρτηριακό σύστημα, απολύμανση του σώματος, εφαρμογή διορθωτικού μακιγιάζ και την επιμελημένη τοποθέτηση των χεριών και του προσώπου για μια γαλήνια εικόνα. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συνδυασμό υγειονομικής και αισθητικής φροντίδας που επιβραδύνει τη φυσική αποσύνθεση, διατηρώντας την εξωτερική εμφάνιση για ημέρες.

Μια μακραίωνη παπική παράδοση

Η χρήση τέτοιων μεθόδων συντήρησης έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας. Οι πάπες επί αιώνες υποβάλλονταν σε διαδικασίες διατήρησης, τόσο για λόγους πίστης όσο και για πρακτικές ανάγκες σχετικές με την έκθεσή τους στο κοινό κατά τη διάρκεια των νεκρικών τελετών.

Παλαιότερα, συνηθιζόταν η ταρίχευση, η οποία συνίστατο στην αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων και στη χρήση ουσιών όπως φορμόλη ή αλκοόλ. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, η Εκκλησία υιοθέτησε μεθόδους πιο ήπιες και σεβαστικές απέναντι στο ανθρώπινο σώμα, όπως η θανατοπραξία.

Η προσεκτική μεταχείριση της σορού του πάπα

Η διαδικασία διατήρησης του σώματος του πάπα Φραγκίσκου πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις τόσο του ιταλικού κράτους, όσο και της Αγίας Έδρας. Αποφεύχθηκε κάθε επεμβατική τεχνική, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση των χαρακτηριστικών του προσώπου του.

Χάρη στη θανατοπραξία, το σώμα του πάπα μπορεί να παραμείνει σε κοινή θέα για αρκετές ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα σε πλήθος πιστών και μη να του αποδώσουν τιμές, έως την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.