Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να καθίσει σε «θέση τρίτης σειράς» στην τελετή της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου, παρά το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους που επιβεβαίωσαν την παρουσία του στην τελετή.

Ο Τραμπ, που είναι συνηθισμένος να βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων γεγονότων, αναμένεται να καθίσει στην τρίτη σειρά όταν φτάσει στη βασιλική του Αγίου Πέτρου το πρωί του Σαββάτου.

Το Βατικανό κάνει σήμερα τις τελευταίες προετοιμασίες για την κηδεία του πάπα και δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τον επίσημο πίνακα θέσεων.

Περίπου 50 ηγέτες κρατών και 10 βασιλιάδες θα παραστούν, αλλά η παράδοση υποδεικνύει ότι η προτεραιότητα για τις θέσεις πρώτης σειράς θα δοθεί στους καθολικούς βασιλείς.

Οι ξένοι αξιωματούχοι θα καθίσουν πιθανώς σε μια μεγάλη ομάδα στη μία πλευρά του φέρετρου, απέναντι από τους καρδινάλιους, τους πατριάρχες, τους επισκόπους και τους αρχιεπισκόπους, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι καθολικοί βασιλείς θα καθίσουν στην πρώτη σειρά, ακολουθούμενοι από τους μη καθολικούς βασιλείς, όπως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Οι παγκόσμιοι ηγέτες, οι επικεφαλής κρατών και άλλοι ξένοι αξιωματούχοι θα καθίσουν πίσω από αυτούς.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι ευχαριστημένος με τις θέσεις, δεδομένου ότι είχε σαρκάσει τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, για το γεγονός ότι έπρεπε να καθίσει στην πίσω σειρά στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ πριν από τρία χρόνια.

O Μπάιντεν στην κηδεία της βασίλισσας

Είχε δηλώσει ότι η θέση του Μπάιντεν στην 14η σειρά έδειχνε ότι «δεν υπήρχε σεβασμός» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ισχυρίστηκε ότι, αν ήταν πρόεδρος, θα είχε μετακινηθεί πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του κοινού των 2.000 πενθούντων.

Ο Τραμπ δεν παραβρέθηκε στην τελετή αποχαιρετισμού της βασίλισσας της Βρετανίας, καθώς οι προσκλήσεις περιορίζονταν στους νυν επικεφαλής κρατών.

Το Βατικανό κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες για την κηδεία του πάπα σήμερα, καθώς οι τελευταίοι από το πλήθος των πιστών πενθούντων περνούν από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου για να δουν το ανοιχτό φέρετρο του πάπα.

Πολλοί από τους ξένους ηγέτες που θα παραβρεθούν στην τελετή του Σαββάτου, συμπεριλαμβανομένων του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένονται να φτάσουν στη Ρώμη αργότερα σήμερα.

Ο Τραμπ, ο οποίος ταξιδεύει με τη σύζυγό του, Μελάνια, προγραμματίζει να φτάσει σήμερα, αφού το φέρετρο του Φραγκίσκου κλείσει.

Οι ιταλικές και αρχές του Βατικανού έχουν τοποθετήσει αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από την περιοχή του Αγίου Πέτρου, με drones, ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και μαχητικά αεροσκάφη σε επιφυλακή. Θα ενεργοποιηθούν επιπλέον σημεία ελέγχου απόψε, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Αναμένονται τουλάχιστον 130 ξένες αντιπροσωπείες στην κηδεία, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Επιπλέον, θα ισχύει απαγόρευση πτήσεων.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος θα παραβρεθεί στην κηδεία εκ μέρους του βασιλιά Κάρολου, θα είναι με άλλους βασιλείς, όπως ο βασιλιάς Φίλιππος VI της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίθια.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Σουηδίας και ο διάδοχος πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Νορβηγίας θα είναι επίσης παρόντες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του αργά την Πέμπτη, μετά από καθυστέρηση που αποδόθηκε στις τεταμένες σχέσεις με το Βατικανό, καθώς ο Φραγκίσκος είχε επανειλημμένα επικρίνει τη στάση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου δεν θα παραβρεθεί στην τελετή του Σαββάτου, με το Ισραήλ να εκπροσωπείται μόνο από τον πρέσβη του στο Βατικανό.

Οι τεράστιοι όγκοι κόσμου σήμερα το πρωί κατέκλυσαν την οδό Via della Conciliazione, την πλατιά λεωφόρο που οδηγεί στο Βατικανό.

Περισσότεροι από 128.000 άνθρωποι έχουν ήδη περάσει για να αποχαιρετήσουν τον Φραγκίσκο, του οποίου το φέρετρο θα κλείσει στις 8 μ.μ. (6 μ.μ. GMT) σήμερα σε μια τελετή που θα παρακολουθήσουν υψηλόβαθμοι καρδινάλιοι.

Χιλιάδες πιστοί περιμένουν στην ουρά για να δουν τη σορό του πάπα Φραγκίσκου στον Άγιο Πέτρο

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, το Βατικανό κράτησε ανοιχτό τον ναό του Άγιου Πέτρου πέρα από τις προγραμματισμένες ώρες για να εξυπηρετήσει τις ουρές, κλείνοντας τις πόρτες μόνο μεταξύ 2.30 π.μ. και 5.40 π.μ. της Παρασκευής.

Ο πρώτος λατίνος πάπας της Καθολικής Εκκλησίας πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, λιγότερο από έναν μήνα αφού πέρασε εβδομάδες στο νοσοκομείο με σοβαρή πνευμονία.

Ο αργεντινός πάπας, ο οποίος υπέφερε από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, παραβίασε τις εντολές των γιατρών και εμφανίστηκε το Πάσχα, τη σημαντικότερη στιγμή του καθολικού ημερολογίου. Αυτή ήταν η τελευταία του δημόσια εμφάνιση.

Από όλο τον κόσμο καταφθάνουν τα συλλυπητήρια για τον Ιησουίτη, τον δυναμικό μεταρρυθμιστή που υπερασπίστηκε τους περιθωριοποιημένους κατά τη διάρκεια των 12 ετών του ως επικεφαλής των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου.

Χρησιμοποίησε την τελευταία του ομιλία για να κατακεραυνώσει εκείνους που προωθούν την «καταφρόνηση… προς τους ευάλωτους, τους περιθωριοποιημένους και τους μετανάστες».

Μετά την κηδεία, το φέρετρο του Φραγκίσκου θα μεταφερθεί με αργό ρυθμό για να ταφεί στην αγαπημένη του εκκλησία, τη βασιλική του Αγίου Ματθαίου.

Μεγάλες οθόνες θα στηθούν κατά μήκος της διαδρομής για να παρακολουθήσουν την τελετή οι πολίτες, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Ο πάπας υπήρξε υπέρμαχος των κατατρεγμένων και μια ομάδα «φτωχών» θα τον περιμένει στη Santa Maria Maggiore για να καλωσορίσει το φέρετρο, όπως ανέφερε το Βατικανό.

Ο Φραγκίσκος θα ταφεί στο χώμα, με τον απλό του τάφο να φέρει μόνο μία λέξη: Franciscus.

Οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν τον τάφο από την Κυριακή το πρωί, ενώ όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του πάπα.

Δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ημερομηνία για τη σύγκληση του κονκλάβιου, αλλά αυτό πρέπει να αρχίσει τουλάχιστον 15 ημέρες και το πολύ 20 ημέρες μετά τον θάνατο του πάπα.

Μόνο όσοι είναι κάτω των 80 ετών, περίπου 135 καρδινάλιοι, είναι επιλέξιμοι να ψηφίσουν.