Η Ρωσία και το Ιράν δήλωσαν σήμερα ότι αναμένουν ισχυρή αύξηση των εμπορικών συναλλαγών τους, όταν τεθεί σε ισχύ τον Μάιο η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών που έχουν εχθρικές σχέσεις με τη Δύση.
«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Μαΐου, ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας (…) και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Τσιβιλιόφ, έπειτα από μια ρωσο-ιρανική διακυβερνητική συνάντηση για την εμπορική συνεργασία.
Με αυτή τη συμφωνία, που αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης, ευρείας στρατηγικής συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Ιανουάριο ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη και επικυρώθηκε από τη Ρωσία στις αρχές Απριλίου, το διμερές εμπόριο «θα αυξηθεί στο πολλαπλάσιο», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ.
Σύμφωνα με τον Τσιβιλιόφ, το διμερές εμπόριο έφθασε στα 4,8 δισ. δολάρια το 2024. «Όμως πιστεύουμε πως οι εμπορικές δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες», είπε.
Υποκείμενες σε βαριές διεθνείς κυρώσεις που επηρεάζουν τις οικονομίες τους, η Ρωσία και το Ιράν επιταχύνουν την προσέγγισή τους τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Τεχεράνη και η Μόσχα βλέπουν τους εαυτούς τους, μαζί με το Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ, ως αντίβαρα στη Δύση. Έχουν στενές σχέσεις, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, και υποστηρίζουν η μία την άλλη σε πολλά διεθνή θέματα.
Σύμφωνα με τον Πακνετζάντ, κατά τη συνάντηση στη Μόσχα, αξιωματούχοι της ρωσικής και της ιρανικής κυβέρνησης συζήτησαν επίσης την «παράταση της εργασίας ρωσικών ομίλων στα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου», καθώς και τις πιθανότητες διαμετακόμισης ρωσικού αερίου και πετρελαίου μέσω του ιρανικού εδάφους.
«Μια συμφωνία στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας» και η κατασκευή νέων μπλοκ πυρηνικών σταθμών αποτέλεσε επίσης αντικείμενο των συνομιλιών, διευκρίνισε χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι χώρες της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το Ισραήλ υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό πως το Ιράν θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και υπεραμύνεται του δικαιώματος στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Το Κρεμλίνο έχει πει κατ΄επανάληψη ότι είναι έτοιμο να κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον με τη μεσολάβηση του Ομάν.
Πηγή: ΑΠΕ