Την Κυριακή του Πάσχα, ενώ χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν το Βατικανό για να ακούσουν τον -εκλιπόντα πλέον- πάπα Φραγκίσκο, μια «σκιά» κινούνταν διακριτικά γύρω του. Η Ελβετική Φρουρά, το στρατιωτικό σώμα που έχει ταυτιστεί με την ασφάλεια του ποντίφικα για περισσότερους από πέντε αιώνες, ήταν -όπως πάντα- στο πλευρό του.

Ο πάπας Φραγκίσκος άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 21 Απριλίου σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης. Αιτία θανάτου ήταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε συνδυασμό με καρδιακή ανεπάρκεια. Η κηδεία του έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 26 Απριλίου στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία παγκόσμιων ηγετών και πλήθους πιστών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ενόψει της ιστορικής αυτής τελετής, το βλέμμα στρέφεται ξανά στην Ελβετική Φρουρά – το πιο μικρό αλλά ταυτόχρονα πιο εμβληματικό στρατιωτικό σώμα του κόσμου.

Ελβετική φρουρά

Ένα τάγμα πίστης, ιστορίας και παράδοσης

Σύμφωνα με το Usa Today News, η «ποντιφική Ελβετική Φρουρά», όπως είναι η επίσημη ονομασία της, ιδρύθηκε το 1506 από τον πάπα Ιούλιο Β’. Από τότε, παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία του πάπα, τόσο εντός του Βατικανού όσο και κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του. Το σώμα υπάγεται απευθείας στον ποντίφικα και είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την ασφάλεια του Κολεγίου των Καρδιναλίων στη διάρκεια των κονκλαβίων για την εκλογή νέου πάπα.

Σήμερα, η φρουρά αριθμεί 135 μέλη – όλοι άνδρες ελβετικής υπηκοότητας και καθολικού δόγματος, ηλικίας 19 έως 30 ετών.

Οι αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης

Η ένταξη στην Ελβετική Φρουρά δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτείται άρτια φυσική κατάσταση, άψογη ηθική φήμη, στρατιωτική εκπαίδευση, καθώς και πιστοποιητικά εκπαίδευσης ή ωριμότητας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ανύπαντροι κατά την ένταξή τους και δεσμεύονται για ελάχιστη υπηρεσία 26 μηνών. Για να επιτραπεί γάμος, πρέπει να έχουν συμπληρώσει πέντε έτη υπηρεσίας και να δεσμευτούν για άλλα τρία.

Εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών

Η εκπαίδευση διαρκεί δύο μήνες και χωρίζεται σε δύο στάδια.

Ο πρώτος μήνας πραγματοποιείται στην Ελβετία, στο εκπαιδευτικό κέντρο της αστυνομίας και του στρατού στο Isone, όπου οι νεοσύλλεκτοι μαθαίνουν πρώτες βοήθειες, τακτική, πυρόσβεση, σκοποβολή και αυτοάμυνα.

Ο δεύτερος μήνας ολοκληρώνεται στο αρχηγείο της Φρουράς στο Βατικανό, με έμφαση στην τελετουργική συμπεριφορά, τις αλλαγές φρουράς και τη χρήση του παραδοσιακού όπλου «αλεξίπτωτο», έναν συνδυασμό τσεκουριού και ακίδας που χρησιμοποιούνταν από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα. Οι φρουροί μαθαίνουν επίσης στην ιταλική γλώσσα.

Ελβετική φρουρά

Το εμβληματικό ένδυμα

Αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της Ελβετικής Φρουράς είναι η στολή της. Με τις χαρακτηριστικές μπλε, κόκκινες και κίτρινες κάθετες ρίγες, η γκαλά στολή της Φρουράς είναι σύμβολο παράδοσης. Συνοδεύεται από λευκά γάντια και, σε ειδικές περιστάσεις, από κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Η Ελβετική Φρουρά παραμένει έως και σήμερα σύμβολο πίστης, παράδοσης και σεβασμού στην Ιερή Έδρα – ένας θεσμός που, παρά τη διαχρονικότητά του, εξακολουθεί να εξελίσσεται, κρατώντας ζωντανή την αποστολή του στον σύγχρονο κόσμο.