Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τον Πούτιν να αποδεχτεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να διαθέτει τον δικό της στρατό και αμυντική βιομηχανία, ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να θέσει το θέμα στον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τους ανθρώπους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ιδιωτικές διαπραγματεύσεις.

Η απαίτηση αυτή θα αμφισβητούσε, σύμφωνα με το Bloomberg, άμεσα έναν από τους πολεμικούς στόχους του Κρεμλίνου –την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας– και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξασφάλιση εγγυήσεων για το Κίεβο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ φέρονται επίσης να θέλουν η Ρωσία να επιστρέψει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στον ουκρανικό έλεγχο. Το εργοστάσιο, που κατέχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από το 2022, θα τεθεί στη συνέχεια υπό την εποπτεία των ΗΠΑ για την παροχή ενέργειας σε πόλεις και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου.

Άλλα σημεία περιλαμβάνουν την παροχή στην Ουκρανία μιας ασφαλούς διόδου μέσω του ποταμού Ντνίπρο και την επαναφορά των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στην περιοχή του Χάρκοβο υπό ουκρανικό έλεγχο. Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής.

Ουκρανία

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται καθώς η Ουκρανία παραμένει υπό πίεση για να ανταποκριθεί σε ένα ευρύτερο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – δύο πάγια αιτήματα του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις. «Αυτό παραβιάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό είναι το έδαφός μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας», δήλωσε στις 22 Απριλίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αρνηθεί ότι η Ουκρανία αναγκάζεται να αποδεχτεί τη ρήτρα της Κριμαίας, αν και επέκρινε την άρνηση του Ζελένσκι να διαπραγματευτεί το θέμα ως «επιζήμιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Η Ρωσία εξαπέλυσε φονικά πυραυλικά πλήγματα στο Κίεβο στις 24 Απριλίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 πολίτες και τραυματίζοντας 90. Ο Τραμπ απάντησε χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «μη απαραίτητες» και «κακώς συγχρονισμένες», αλλά δεν καταδίκασε τη Ρωσία ούτε απείλησε με συνέπειες.

Η Ρωσία εκτόξευσε εκατοντάδες drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης

Η Ουκρανία έχει ήδη αποδεχτεί μια προτεινόμενη από τις ΗΠΑ εκεχειρία 30 ημερών που εισήχθη τον Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής.