Αυξανόμενη ανησυχία επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη μετά τον πρόσφατο σεισμό και τους πολλαπλούς μετασεισμούς, καθώς πολλοί κάτοικοι επέλεξαν για δεύτερη νύχτα να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι νέες δονήσεις.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, έχει επιτρέψει την εγκατάσταση αντίσκηνων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.
Η κάμερα της ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος Κώστας Καντούρης βρέθηκαν στο Μπαχτσελί, μια δυτική συνοικία της πόλης, που είναι ανάμεσα στις τρεις περιοχές που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές από τη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ. Στο πάρκο της περιοχής έχουν στηθεί σκηνές, όπου διανυκτερεύουν προσωρινά πολίτες, οι οποίοι δεν νιώθουν ασφαλείς να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στις δυτικές συνοικίες όπως το Μπαχτσελί, όπου έχουν αναφερθεί συνολικά 1.756 περιπτώσεις ζημιών.
Από αυτές, οι 1.497 εντοπίζονται σε τρεις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες», όχι μόνο εξαιτίας της έκτασης των ζημιών, αλλά και λόγω της επικινδυνότητας τους σε περίπτωση μελλοντικού μεγάλου σεισμού –άνω των 7 Ρίχτερ. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένας τέτοιος σεισμός αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, αν και δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος εκδήλωσής του.
Βάσει των επιστημονικών μοντέλων που αφορούν το ρήγμα της Ανατολίας, κυρίως στη βόρεια πλευρά του, υπολογίζεται ότι το γεωλογικό κενό που υπάρχει εκεί θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε έναν ισχυρό σεισμό. Οι ειδικοί τονίζουν πως η προειδοποίηση αυτή αποτελεί ένα σοβαρό σήμα κινδύνου για τις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες καλούνται να ενισχύσουν τα υφιστάμενα κτίρια ώστε να περιοριστούν οι απώλειες και οι καταστροφές σε ένα ενδεχόμενο νέο σεισμό.