Αίτημα αποφυλάκισης έπειτα από περίπου 30 χρόνια στη φυλακή κατέθεσε η δολοφόνος της τραγουδίστριας Σελίνα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσφέρεται αμοιβή για το κεφάλι της, εξαιτίας του εγκλήματος που διέπραξε.
Η Γιολάντα Σαλντίβαρ που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Σελίνα Κιντανίγια το 1995 είναι πλέον 65 ετών και θα περάσει από ακρόαση τον Μάρτιο του 2025, ώστε το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας να αποφασίσει αν δεχτεί την αίτηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «New York Post», η γυναίκα φέρεται να πληροί όλα τα κριτήρια και πιθανώς βρεθεί εκτός φυλακής.
Ωστόσο, έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις, με συγκρατούμενές της να την απειλούν, πιστεύοντας ότι πρέπει να πληρώσει.
«Όλοι ξέρουν ποια είναι. Υπάρχει αμοιβή για το κεφάλι της, όλοι θέλουν ένα κομμάτι της. Οι φύλακες την κρατούν μακριά απ’ όλους τους άλλους, επειδή τη μισούν τόσο πολύ. Αν ήταν έξω στον γενικό πληθυσμό της φυλακής, κάποιος θα προσπαθούσε να τη βγάλει από τη μέση» είπε μια φυλακισμένη.
Μάλιστα, ο πατέρας της Σελίνα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, είχε δηλώσει ότι «μέχρι σήμερα, εξακολουθούμε να λαμβάνουμε γράμματα από γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια φυλακή, όπου λένε ότι την περιμένουν. Λένε ότι θα τη σκοτώσουν. Υπάρχουν κακές γυναίκες εκεί μέσα. Γυναίκες που έχουν δολοφονήσει άλλους ανθρώπους στο παρελθόν. Γι’ αυτό είναι εκεί μέσα. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν».
Ποια ήταν η Σελίνα
Ήταν 31 Μαρτίου του 1995, όταν ο κόσμος «πάγωσε» στην είδηση ότι η Σελίνα Γκιντανίγια Πέρεζ (γνωστή, όμως, με το μικρό της όνομα) έπεφτε νεκρή από σφαίρα θαυμάστριάς της. Η αμερικανίδα τραγουδίστρια, με καταγωγή από το Μεξικό, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και -όχι τυχαία- της είχαν αποδώσει τον τίτλο της «Μαντόνα της λάτιν μουσικής».
Η Σελίνα Γκιντανίγια (όπως ήταν το όνομά της) γεννήθηκε στο Τέξας. Ο πατέρας της ήταν Μεξικανός και η μητέρα της κατά το ήμισυ Τσερόκι. Από τα 3 της κιόλας χρόνια άρχισε να τραγουδάει, ενώ στα 9 της ο πατέρας της δημιούργησε μία μπάντα με τα τρία του παιδιά, με το όνομα «Selena y Los Dinos».
Τις πρώτες τους παραστάσεις τις έδωσαν σε ένα οικογενειακό εστιατόριο, το οποίο χρεοκόπησε ύστερα από λίγο καιρό. Έτσι, μετακόμισαν στο Corpus Christi του Τέξας, όπου έπαιζαν μουσική κυρίως στους δρόμους, αλλά και σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Όμως, όσο η Σελίνα γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, τόσο οι απαιτήσεις ήταν μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να την πάρει μακριά από το σχολείο.
Το 1985 και σε ηλικία 14 ετών, έκανε το πρώτο της άλμπουμ, αλλά ο πατέρας της πήρε όλα τα πρώτα αντίγραφα. Ο δίσκος επανακυκλοφόρησε το 1995 ως «Mis Primeras Grabaciones» (Οι πρώτες μου ηχογραφήσεις). Το ταλέντο της ήταν αδιαμφισβήτητο και η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει.
Έτσι, το 1987, στις απονομές βραβείων των «Tejano Music Awards», η Σελίνα κατέκτησε το βραβείο της «Καλύτερης Γυναίκας Τραγουδίστριας». Και κάπως έτσι, άνοιξε ο δρόμος της μεγάλης επιτυχίας, ενώ σύντομα της απέδωσαν και τον τίτλο της «επόμενης Γκλόρια Εστεφάν».
Η μοιραία συνάντηση
Ο πατέρας της ήταν εκείνος που επαγγελματικά κινούσε όλα τα νήματα και είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην καριέρα της. Το 1988, η νεαρή Σελίνα γνώρισε τον Κρις Πέρεζ, τον οποίο ο πατέρας της ενέκρινε να μπει στο οικογενειακό συγκρότημα, αλλά είχε μεγάλες αντιρρήσεις στον έρωτα που γεννήθηκε ανάμεσα στους δύο νέους. Και μπορεί η Σελίνα να μην πήγαινε κόντρα στα θέλω του πατέρα της, όμως, στην άρνησή του να παντρευτεί τον Πέρεζ, εκείνη πείσμωσε και κατάφερε στο τέλος να δώσει την έγκρισή του για τον γάμο.
Έτσι, στις 2 Απριλίου του 1992 η Σελίνα και ο Κρις παντρεύτηκαν στο Τέξας. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και η Σελίνα αποκτούσε όλο και περισσότερους θαυμαστές. Και κάπου εκεί μία νοσοκόμα ονόματι Γιολάντα Σαλντίβαρ πρότεινε στον πατέρα της Σελίνα να ανοίξουν ένα φαν κλαμπ. Η πρότασή της έγινε αποδεκτή και μιας και η ιδέα ήταν δική της, την έχρισε διευθύντριά του.
Η δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο
Ήταν στις αρχές του 1995, όταν οι Κιντανίγια ανακάλυψαν πως η Γιολάντα Σαλντίβαρ έκλεβε χρήματα από το ταμείο του κλαμπ, το οποίο διαχειριζόταν η ίδια. Και την απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τρεις εβδομάδες αργότερα, η Σελίνα και η Σαλντίβαρ κανόνισαν να συναντηθούν στο ξενοδοχείο «Days Inn» στο Corpus Christi προκειμένου να πάρει τα οικονομικά αρχεία, τα οποία η Σαλντίβαρ είχε αρνηθεί πως είχε.
Όμως η Γιολάντα δεν τα έφερε, επειδή -όπως ισχυρίστηκε- τη βίασαν στο Μεξικό. Έτσι η Σελίνα την πήγε σε ένα τοπικό νοσοκομείο, όπου καμία από τις εξετάσεις δεν έδειξε ευρήματα βιασμού και κατ’ επέκταση δεν επιβεβαίωνε τους ισχυρισμούς της.
Όταν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, η Σελίνα απαίτησε ξανά τα οικονομικά αρχεία. Τότε η Σαλντίβαρ έβγαλε ένα όπλο από την τσάντα της και τη σημάδεψε. Η νεαρή τραγουδίστρια προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά δεν πρόλαβε, επειδή η Γιολάντα την πυροβόλησε στον δεξί ώμο. Σοβαρά τραυματισμένη, η Σελίνα έτρεξε προς το λόμπι για βοήθεια. Εκεί, κατέρρευσε, ενώ ο υπάλληλος κάλεσε την αστυνομία. Το χειρότερο, δε, είναι πως η δολοφόνος της συνέχιζε να την ψάχνει και να την αποκαλεί «σκύλα».
Η Σελίνα πέθανε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε λόγω μεγάλης απώλειας αίματος, στη 01:05 στις 31 Μαρτίου του 1995, δεκαέξι μέρες πριν τα 24α γενέθλιά της.
Η δίκη της Σαλντίβαρ μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και παρ’ όλο που οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν απαγορευτεί μέσα στην αίθουσα, έξω από το δικαστήριο γινόταν χαμός από τηλεοπτικά συνεργεία. Άλλωστε, η δολοφονία της Σελίνα δεν είχε προκαλέσει μόνο θλίψη, αλλά και οργή, κυρίως, στη λατινική κοινότητα του Τέξας, που σύσσωμη βρέθηκε έξω από το δικαστήριο.
Με πανό και φωνές το εξαγριωμένο πλήθος ζητούσε την καταδίκη της δολοφόνου. Η Σαλντίβαρ, αν και ισχυρίστηκε πως ήταν ατύχημα ο θάνατος της τραγουδίστριας και πως το όπλο εκπυρσοκρότησε πάνω στον τσακωμό που είχαν, το δικαστήριο δεν πείστηκε και τελικά την καταδίκασε.