Από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ γλύτωσε η Ρωσία, με αρκετούς να αναρωτιούνται αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να σέρνει τον χορό στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον, αφού ξέφυγε από τους δασμούς.
Φυσικά, στη Ρωσία έχουν επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή που το Κρεμλίνο διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο οι συναλλαγές δεν σταμάτησαν σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε δασμούς και στην Ουκρανία, παρότι η Αμερική επίσημα δεν έχει εγκαταλείψει το Κίεβο.
Το BBC σχολιάζοντας την κατάσταση επικαλέστηκε το Αμερικανικό Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου και έγραψε ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά από τη Ρωσία αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Πρόκειται κυρίως για λιπάσματα, πυρηνικά καύσιμα και ορισμένα μέταλλα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Τραμπ ενδεχομένως δεν έβαλε στο «στόχαστρο» τη Ρωσία, λόγω της σύνθεσης των ρωσικών εξαγωγών. Συγκεκριμένα, η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής λιπασμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνολική ποσότητα των εξαγωγών λιπασμάτων της αυξήθηκε την προηγούμενη χρονιά.
Σε περίπτωση που επέβαλε δασμούς, το κόστος των λιπασμάτων θα αυξανόταν και θα επηρέαζε σημαντικά τους Αμερικανούς αγρότες, ομάδα που βασίστηκε ο Τραμπ για την επανεκλογή του. Έτσι, θα δεχόταν πυρά από τους ψηφοφόρους του, τους οποίους όμως προσπαθεί να προστατεύσει με μια σειρά μέτρων που έλαβε ή προτίθεται να λάβει.
Το ουκρανικό ζήτημα
Ένας άλλος λόγος που μπορεί η Ρωσία να εξαιρέθηκε από τους δασμούς, αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις τελευταίες μέρες ο Τραμπ έχει απειλήσει με κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και στις χώρες που προμηθεύονται αυτούς τους πόρους σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος θέσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Με τη Μόσχα να γλυτώνει τον εμπορικό πόλεμο, ο Τραμπ ενδεχομένως «κλείνει» το μάτι στον Πούτιν, δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τη σκληρή οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν.
Ταυτόχρονα, χαμηλώνει τους τόνους στις τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, δίνοντας την ευκαιρία στον Πούτιν να παρουσιάσει στο ρωσικό λαό ως προσωπική του επιτυχία τη διπλωματική εξομάλυνση. Έτσι, θα μπορούσε στη συνέχεια να ανακοινώσει ότι θα διαπραγματευτεί για την Ουκρανία από τη θέση του ισχυρού, αλλά και από τη «σωστή πλευρά της ιστορίας», χωρίς να πληγεί στα μάτια των Ρώσων η πολιτική εικόνα του.
Οι καλές σχέσεις Πούτιν-Τραμπ
Μερικοί αναλυτές όμως, πιστώνουν προσωπικά στον Πούτιν ως επιτυχία του τη μη επιβολή δασμών και ως αποτυχία στον Τραμπ.
Συγκεκριμένα, θεωρούν πως ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε τις καλές σχέσεις που έχει πριν το 2016 με τον Αμερικανό ομόλογο του, ώστε να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο.
Εξάλλου, τόσο κατά την πρώτη εκλογή του Τραμπ, όσο και στη δεύτερη, κατηγορήθηκε από μερίδα Αμερικανών (πολιτικοί αντίπαλοι ή κρατικοί αξιωματούχοι) ότι εκλέχτηκε χάρη σε παρέμβαση της Μόσχας.
Επίσης, πριν εκλεγεί για δεύτερη φορά ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Πούτιν, γεγονός που έχει επιβεβαιώσει, αλλά υποβαθμίσει, αναφέροντας: «Είχαμε τυπικές επαφές, δεν έχουμε συζητήσει κάτι ουσιαστικό… Κανονικά, θα μιλήσουμε μετά την εκλογή μου».
Επίσημα λοιπόν, κανείς δεν είναι βέβαιος τους λόγους που εξαιρέθηκε η Ρωσία, παρά τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου, ότι ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Αν συνυπολογιστεί όμως, πως πρόσφατα Τραμπ και Πούτιν χώρισαν τον κόσμο σε μια τηλεφωνική συνομιλία που παρέπεμπε σε μια νέα Γιάλτα, ενδεχομένως βγαίνει νόημα για τον λόγο που γλύτωσε η Ρωσία ή τουλάχιστον προστίθεται ακόμα ένας λόγος σε αυτούς που ήδη υπάρχουν.