Ένα σταυρανθές λαχανικό, όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, η λαχανίδα έχει συνήθως σκούρο πράσινο χρώμα, ωστόσο είναι διαθέσιμη και σε άλλα χρώματα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και K, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο και καροτενοειδή. Υποστηρίζει την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, περιέχει ενώσεις και ουσίες που έχουν προστατευτική δράση ενάντια του καρκίνου. Μία από αυτές είναι η σουλφοραφάνη, που αποδεδειγμένα συμβάλλει στην παρεμπόδιση του σχηματισμού του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο.

Υλικά (1 μπολ)

  • 1 ματσάκι λαχανίδα
  • 40-50 γρ. τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Πλένουμε καλά τη λαχανίδα και στη συνέχεια τη στεγνώνουμε ταμποναριστά με τη βοήθεια μιας πετσέτας.
  • Βήμα 2: Αφαιρούμε με μαχαίρι τα κοτσάνια και κόβουμε με τα χέρια σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
  • Βήμα 3: Σε ένα μπολ, βάζουμε τα κομμάτια λαχανίδας, το ελαιόλαδο, το τυρί και το αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάνε όλα τα υλικά παντού.
  • Βήμα 4: Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τη λαχανίδα.
  • Βήμα 5: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 15-20’. Επειδή οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους, ελέγχουμε μήπως τα chips είναι έτοιμα πριν από τα 15’.

Διατροφική αξία ανά 100 γρ.

  • Ενέργεια: 70 kcal
  • Υδατάνθρακες: 1,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 4,2 γρ.
  • Λιπαρά: 2,3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,5 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI