Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 η προθεσμία για την υποχρεωτική επιθεώρηση και καταχώριση των ανελκυστήρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ανταποκρινόμενο σε αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ και επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου. Η απόφαση ελήφθη καθώς χιλιάδες πολυκατοικίες δεν ήταν σε θέση να συμμορφωθούν με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΣΑ), Γιώργος Βλασσόπουλος, φιλοξενήθηκε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος, προκειμένου να σχολιάσει την παράταση και τα προβλήματα του κλάδου.
Όπως τόνισε ο ίδιος:
«Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι η σωματική ακεραιότητα επιβατών και τεχνικού προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτη (…). Η νέα παράταση που δόθηκε είναι συνέχεια μιας έλλειψης απόφασης από το 2012, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια δίνονται αυτές οι παρατάσεις. Τώρα λοιπόν, δόθηκε ένα εξάμηνο προθεσμία για την αναβάθμιση ασφαλιστικών διατάξεων των παλαιών ανελκυστήρων, που περίπου τους υπολογίζουμε στους 350 με 400.000. Αυτό είναι ανέφικτο να γίνει διότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις: Μία από αυτές είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση των πολυκατοικιών για αυτή την αναβάθμιση. Όσο για τη δεύτερη είναι ότι οι συρρικνωμένες πλέον βιοτεχνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να παράξουν τα απαραίτητα υλικά. Τρίτον, υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού. Και θα πω εδώ ότι περίπου μας λείπουν 8.000 τεχνικοί και το τελευταίο είναι ότι δεν υπάρχουν και οι φορείς, οι απαραίτητοι. Ο αριθμός είναι μικρός των ιδιωτικών φορέων ελέγχου για να κάνουν τους ελέγχους (…)».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Βλασσόπουλος αναφέρθηκε και στη συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνεται η συντήρηση των ανελκυστήρων, λέγοντας:
«Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε 6,5 εκατομμύρια μετακινήσεις την ημέρα. Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο είναι ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η συντήρηση στον ανελκυστήρα πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε μήνα από το διμελές κινητό συνεργείο που προβλέπει η νομοθεσία. Και στα δημόσια κτίρια δύο φορές το μήνα (…). Για τις μονοκατοικίες λοιπόν, προβλέπεται μία φορά ανά δύο μήνες. Για τις πολυκατοικίες προβλέπεται μία φορά κάθε μήνα και για τα δημόσια δύο φορές κάθε μήνα. Από κει και πέρα, οτιδήποτε διαφορετικό σε ημερομηνίες είναι εκτός πλαισίου».
Ο πρόεδρος της ΠΟΒΣΑ υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της προληπτικής συντήρησης, επισημαίνοντας:
«Η συντήρηση είναι προληπτική σε συγκεκριμένα στοιχεία της εγκατάστασης. Αλλά από κει και πέρα κάθε μήνα που το ελέγχουμε μπορεί να διαπιστώσουμε κάποιο ανταλλακτικό είτε που είναι ασφαλιστική διάταξη, είτε που είναι βοηθητικό υλικό που θα πρέπει να αντικατασταθεί ή για λόγους ασφαλείας ή για λόγους λειτουργικότητας (…)».