Η οικονομία της Καλιφόρνιας ξεπέρασε αυτήν της Ιαπωνίας, καθιστώντας την αμερικανική πολιτεία την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Νέα δεδομένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, προέβαλε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, τα οποία δείχνουν την ανάπτυξη της Καλιφόρνιας.
Σύμφωνα με το BBC, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Καλιφόρνιας έφτασε τα 4,10 τρισεκατομμύρια δολάρια (ή 3,08 τρισεκατομμύρια λίρες) το 2024, ξεπερνώντας την Ιαπωνία, της οποίας το ΑΕΠ καταγράφηκε στα 4,01 τρισεκατομμύρια. Η πολιτεία βρίσκεται πλέον πίσω μόνο από τη Γερμανία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά.
«Η Καλιφόρνια δεν ακολουθεί απλώς τον ρυθμό του κόσμου – τον καθορίζει», δήλωσε ο Νιούσομ.
Τα νέα στοιχεία έρχονται καθώς ο Γκάβιν Νιούσομ έχει εκφραστεί κατά των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και έχει εκφράσει ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας της Καλιφόρνιας.
Η Καλιφόρνια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή στις ΗΠΑ. Φιλοξενεί επίσης την αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας, είναι το κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και περιλαμβάνει τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.
Ο Νιούσομ, επιφανές στέλεχος των Δημοκρατικών και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία το 2028, υπέβαλε μήνυση αμφισβητώντας την εξουσία του Τραμπ να επιβάλει τους εν λόγω δασμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές και το εμπόριο.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 10% σε σχεδόν όλες τις χώρες που εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση μιας παύσης 90 ημερών στην εφαρμογή υψηλότερων δασμών.
Ένας επιπλέον δασμός 25% επιβλήθηκε στο Μεξικό και στον Καναδά. Οι δασμοί στην Κίνα, ωστόσο, οδήγησαν σε πλήρη εμπορικό πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Τραμπ επέβαλε φόρους εισαγωγής έως και 145% στα κινεζικά προϊόντα που έρχονται στις ΗΠΑ και η Κίνα απάντησε με φόρους έως και 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
Η κυβέρνησή του ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι με την προσθήκη των νέων δασμών στους ήδη υπάρχοντες, οι συνολικοί φόροι σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα μπορεί να φτάσουν και το 245%.
Ο Νιούσομ εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μέλλον της οικονομίας της Καλιφόρνιας:
«Ενώ γιορτάζουμε αυτή την επιτυχία, αναγνωρίζουμε ότι η πρόοδός μας απειλείται από τις απερίσκεπτες πολιτικές δασμών της παρούσας ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε. «Η οικονομία της Καλιφόρνιας είναι η κινητήρια δύναμη του έθνους και πρέπει να προστατευτεί».
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος απλώς εξισώνει τους όρους του παιχνιδιού μετά από χρόνια επιβολής δασμών εις βάρος των ΗΠΑ.
Οι δασμοί αποτελούν προσπάθεια να επιστρέψουν εργοστάσια και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής του ατζέντας, μαζί με τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τους Αμερικανούς πολίτες.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν το ΑΕΠ της Καλιφόρνιας να ακολουθεί τις ΗΠΑ με $29,18 τρισεκατομμύρια, την Κίνα με $18,74 τρισεκατομμύρια και τη Γερμανία με $4,65 τρισεκατομμύρια. Επίσης, δείχνουν ότι η Καλιφόρνια είχε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις παραπάνω οικονομίες.
Τo BBC γράφει πως η οικονομία της Ιαπωνίας δέχεται πίεση λόγω της μείωσης και της γήρανσης του πληθυσμού της, γεγονός που συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό και αυξάνει δραματικά το κόστος κοινωνικής πρόνοιας.
Αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και εκτίμησε ότι η κεντρική της τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας της επίδρασης των υψηλότερων δασμών.