Αλλαγές υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες στα χρονοδιαγράμματα παραλαβής των τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών FDI Belh@rra που έχει παραγγείλει η χώρα μας στα ναυπηγεία της Λοριάν λόγω καθυστερήσεων. Να σημειωθεί πως περιμένουνε κατά σειρά να παραλάβουμε τα πλοία «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων» που θα αποτελέσουν την κορωνίδα του στόλου μας.

Η πρώτη, ο «Κίμων», έχει ήδη καθελκυστεί και βρίσκεται σε φάση δοκιμών. Αρχικά προγραμματιζόταν η παράδοσή της για τον Ιούνιο αλλά λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του ραντάρ και άλλων αισθητήρων πάει για λίγους μήνες αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μήνα αναμένεται να αναχωρήσουν για τη Βρετάνη της Γαλλίας, 40 Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που μαζί με τα υπόλοιπα 80 άτομα, θα αποτελέσουν το πλήρωμα συνολικής δυναμικότητας 120 ατόμων του πρώτου πλοίου. Μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα sea trials, δηλαδή οι δοκιμές σε ανοιχτή θάλασσα και όταν διαπιστωθεί πως όλα βαίνουν καλά, θα πάρει τον δρόμο προς την χώρα μας. Βάσει των τελευταίων δεδομένων, στον ελληνικό ναύσταθμο θα τη δούμε το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το δεύτερο σκάφος, ο «Νέαρχος», θα καθελκυστεί αρχές του καλοκαιριού φέτος, αλλά θα παραληφθεί με τα νέα δεδομένα, το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ο δε «Φορμίων», η τρίτη φρεγάτα μας, θα παραληφθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και μάλλον προς το τέλος του, δηλαδή κάπου μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.

Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως τα τεστ από τα οποία περνούν οι δικές μας φρεγάτες συνδράμουν και στο να γίνουν αξιόπλοα και τα υπόλοιπα πλοία του ομίλου της Naval Group. Για παράδειγμα οι παρατηρήσεις που καταγράφηκαν από τις θαλάσσιες δοκιμές του «Κίμων» έως και σήμερα, περνούν και στη φρεγάτα «Amiral Ronarc’h» του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που ναυπηγείται παράλληλα από την εταιρεία.

BELHARRA

Πάντως η καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης των φρεγατών τύπου FDI Belh@rra εξελίσσεται σε απρόσμενο πλεονέκτημα για το Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό γιατί τα οπλικά συστήματα που είχαν ήδη παραγγελθεί, έφτασαν νωρίτερα από το αναμενόμενο, και πλέον ενσωματώνονται στις δύο πρώτες φρεγάτες, («Κίμων» και «Νέαρχο»), που θα τις παραλάβουμε πλέον στην έκδοση Standard 2, που περιλαμβάνει 32 κάθετα κελιά για εκτόξευση πυραύλων. Αρχικά είχε συζητηθεί η πιθανότητα διαμόρφωσης με 16 κελιά, αλλά η Ελλάδα επέλεξε την ενισχυμένη έκδοση με 32, ώστε να καλύπτει υψηλές απαιτήσεις αεράμυνας περιοχής και να ενισχύσει σημαντικά τις αποτρεπτικές της δυνατότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα κελιά αυτά θα φιλοξενούν:

  • Πυραύλους ASTER 30: Πρόκειται για προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (άνω των 100 χλμ.), ικανούς να αντιμετωπίσουν απειλές από αεροσκάφη, μη επανδρωμένα (drones) και εισερχόμενους πυραύλους.
  • Πυραύλους SCALP Naval: Πρόκειται για στρατηγικά όπλα με εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων, που επιτρέπουν στο Πολεμικό Ναυτικό να πλήξει στόχους σε βάθος εντός εχθρικού εδάφους.

Παράλληλα, κάθε φρεγάτα θα διαθέτει το RAM (Rolling Airframe Missile), ένα σύστημα εγγύς άμυνας που εκτοξεύει ταχύτατους πυραύλους μικρού βεληνεκούς για την αναχαίτιση απειλών σε μικρή απόσταση, όπως πύραυλοι cruise ή επιθετικά drones.

Οι Belh@rra δεν ξεχωρίζουν όμως μόνο για τον οπλισμό τους, αλλά και για τα προηγμένα ηλεκτρονικά τους συστήματα. Κεντρικό ρόλο έχει το PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module) – ο «ψηφιακός εγκέφαλος» του πλοίου – που συνδέει όλα τα ραντάρ, αισθητήρες και συστήματα διοίκησης και ελέγχου σε ένα ενιαίο δίκτυο.

Η βασική μονάδα επιτήρησης είναι το ραντάρ Sea Fire, τεχνολογίας AESA, το οποίο προσφέρει πλήρη κάλυψη 360 μοιρών, ικανό να εντοπίσει ταυτόχρονα εκατοντάδες στόχους στον αέρα και στη θάλασσα, ακόμη και σε συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου.

Επιπλέον, για την προστασία από εισερχόμενους πυραύλους, οι φρεγάτες διαθέτουν συστήματα εκτόξευσης chaffs και flares, που αποπροσανατολίζουν τα εχθρικά ραντάρ και υπέρυθρα συστήματα καθοδήγησης. Τέλος, στον τομέα του ανθυποβρυχιακού πολέμου, θα είναι εξοπλισμένες με το υπερσύγχρονο σόναρ CAPTAS-4, το οποίο λειτουργεί σε χαμηλές συχνότητες για να εντοπίζει υποβρύχια σε μεγάλες αποστάσεις. Το σύστημα αυτό είναι μεταξύ των πιο εξελιγμένων παγκοσμίως και θεωρείται game changer για επιχειρήσεις στον υποβρύχιο χώρο.