Στις 6 Απριλίου 1960, η Βουλή των Ελλήνων μετατράπηκε σε ρινγκ, με πρωτοφανείς σκηνές βίας και ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ βουλευτών της κυβερνώσας ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).Το επεισόδιο αυτό αποτελεί μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, αποκαλύπτοντας τις βαθιές πληγές που είχε αφήσει ο Εμφύλιος Πόλεμος στην πολιτική ζωή της χώρας.​

Το «casus belli»

Το κλίμα στη Βουλή ήταν ήδη τεταμένο από τις 4 Απριλίου, όταν η ΕΔΑ υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση για εξωτερική πολιτική που «εναντιώνεται εις τήν διεθνή ύφεσιν καί ειρήνην καί επιδιώκει τήν διατήρησιν τού κλίματος τού ψυχρού πολέμου», καθώς και για «αντιδημοκρατικάς και πιεστικάς μεθόδους και διωγμούς τών πολιτικών αντιπάλων της».​

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Ευάγγελος Καλαντζής, χαρακτήρισε τον βουλευτή της ΕΔΑ, Θανάση Κακογιάννη, «προδότη». Συγκεκριμένα, ο Καλαντζής ισχυρίστηκε ότι ο Κακογιάννης, μετά από επίσκεψή του σε χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, μοίρασε μυστικά κονκάρδες με το πρόσωπο του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη, Γκεόργκι Δημητρώφ, σε υποστηρικτές του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, την εκλογική του περιφέρεια. Τα μέλη της ΕΡΕ φώναζαν «Αίσχος, Αίσχος!», ενώ ο Καλαντζής αμφισβήτησε την ελληνική συνείδηση του Κακογιάννη, λέγοντας: «Ο βουλευτής Κακογιάννης είναι αμφίβολον αν έχη ελληνικήν ή βουλγαρικήν συνείδησιν».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο βουλευτής της ΕΔΑ, Αντώνης Μπριλλάκης, απάντησε χαρακτηρίζοντας την παράταξη της ΕΡΕ ως «συνεργασθείσαν μέ τάς γερμανικάς αρχάς κατοχής». Οι βουλευτές της ΕΡΕ αντέδρασαν έντονα, φωνάζοντας «Κάτσε κάτω, προδότη!». Παρά την προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης για δέκα λεπτά, οι εντάσεις δεν εκτονώθηκαν.​

Όταν η συνεδρίαση συνεχίστηκε, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Οι βουλευτές των δύο παρατάξεων ήρθαν στα χέρια, με γροθιές να ανταλλάσσονται και μικρόφωνα να αποσπώνται από τα έδρανα για να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Χαρακτηρισμοί όπως «άτιμοι», «προδότες», «ταγματασφαλίτες» και «πουλημένοι» ακούγονταν συνεχώς. Η σύρραξη έληξε μόνο με την επέμβαση της Χωροφυλακής, που κατάφερε να αποκαταστήσει την τάξη.

Τελικά, η πρόταση δυσπιστίας της ΕΔΑ δεν πέρασε, καθώς στην ψηφοφορία της 8ης Απριλίου, η κυβέρνηση έλαβε 169 ψήφους υπέρ έναντι 113 κατά. Το επεισόδιο αυτό έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο ταραχώδεις συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής, αντικατοπτρίζοντας το έντονο πολιτικό κλίμα της εποχής.​

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1199: Πεθαίνει ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ύστερα από μόλυνση που προκλήθηκε κατά την αφαίρεση βέλους από τον ώμο του. Ο θρυλικός ηγέτης των Σταυροφοριών αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 41 ετών, μακριά από τα πεδία δόξας της Ανατολής.

1453: O Μωάμεθ Β’ ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα πέσει στις 29 Μαΐου.

1903: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μαδρίτη.

1909: Οι Αμερικανοί εξερευνητές Ρόμπερτ Πίρι και Μάθιου Χένσον φτάνουν στον Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της εξερεύνησης. Η αποστολή τους θεωρείται για χρόνια η πρώτη που κατέκτησε το παγωμένο άκρο του πλανήτη, αν και δεν έλειψαν οι αμφισβητήσεις.

1917: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.

1941: Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία, ανοίγοντας νέο μέτωπο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα ξεσπά η μάχη των Οχυρών κατά μήκος της «Γραμμής Μεταξά», στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με σφοδρές επιθέσεις στο Ρούπελ, τον Εχίνο και τη Νυμφαία. Την ίδια μέρα, η Λουφτβάφε βομβαρδίζει τον Πειραιά και τις γύρω ακτές έως τη Σαλαμίνα, προκαλώντας τον βυθισμό 73 πλοίων και 25 αλιευτικών. Στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, τερματίζοντας την ιταλική κατοχή.

Ολυμπιακή Αεροπορία 

1957: Ανοίγει τα φτερά της η Ολυμπιακή Αεροπορία, η νέα εθνική αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας, μετά την εξαγορά της κρατικής ΤΑΕ από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Υπό τη διοίκησή του, η Ολυμπιακή θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά brand της ελληνικής μεταπολεμικής εποχής.

1960: Πραγματική σύρραξη ξεσπά στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Βουλευτές της ΕΡΕ αποκαλούν τους συναδέλφους τους της ΕΔΑ «Βούλγαρους», με τους τελευταίους να απαντούν χαρακτηρίζοντάς τους «ταγματασφαλίτες». Η αντιπαράθεση οδηγείται σε χειροδικίες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της Χωροφυλακής για την αποκατάσταση της τάξης.

1972: Η Αίγυπτος διακόπτει τις σχέσεις της με την Ιορδανία, λόγω του σχεδίου του Χουσεΐν να δημιουργήσει Ομοσπονδία με την Παλαιστίνη.

1974: Διεξάγεται ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας το συγκρότημα των ΑBBA με το «Waterloo». Στον διαγωνισμό συμμετέχει για πρώτη φορά και η Ελλάδα, με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού/Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα καταλαμβάνει την 11η θέση.

1979: Ενεργοποιείται ο κυκλοφοριακός δακτύλιος στην Αθήνα.

1980: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην αγορά το Post-it, το μικρό αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτάκι που θα γίνει παγκόσμιο εργαλείο οργάνωσης. Η απλή αλλά ευφυής του σύλληψη θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που οι άνθρωποι κρατούν σημειώσεις και υπενθυμίσεις.

1994: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της πΓΔΜ και ταυτόχρονα καλεί τα Σκόπια να επανεξετάσουν τη θέση τους στα θέματα του συντάγματος και των συμβόλων τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της και την ανησυχία ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

1994: Αρχίζει η γενοκτονία στη Ρουάντα, από την κυριαρχούσα φυλή Χούτου εναντίον της μειονοτικής φυλής Τούτσι, που ελέγχει τη χώρα. Ο τελικός απολογισμός είναι 937.000 νεκροί.

2001: Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει τη δεύτερη αναθεώρηση μη βασικών διατάξεων του Συντάγματος του 1975, σε κλίμα κατά κανόνα συναινετικό. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα εισαγάγει νέα ατομικά δικαιώματα (προστασία της γενετικής ταυτότητας, προστασία από την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων), νέους κανόνες διαφάνειας στην πολιτική ζωή (χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, προεκλογικές δαπάνες, σχέσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ με το Κράτος), αναγάγει σε συνταγματικό θεσμό τις ανεξάρτητες αρχές, προβαίνει σε εκτεταμένη μεταρρύθμιση στο πεδίο της Δικαιοσύνης και ενισχύει το αποκεντρωτικό σύστημα της χώρας. H πρώτη αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος είχε γίνει το 1985.

2003: Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Βαγδάτη.

2007: Βυθίζεται στις 4 τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης.

2011: Στο Σαν Φερνάντας, Ταμαουλίπας του Μεξικό ανακαλύπτονται πάνω από 190 πτώματα που είχαν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους από τη συμμορία Los Zetas.

2020Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διακομίζεται στην εντατική (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Σαιντ Τόμας στο Λονδίνο, καθώς επιδεινώνονται τα συμπτώματα του COVID-19. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών και πρώτος τη τάξει υπουργός Ντομινίκ Ράαμπ, θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Τζόνσον, για όσο καιρό θα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Γεννήσεις

1483 – Ραφαέλο Σάντσιο ντα Ουρμπίνο, ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών, γνωστός για τα έργα του στο Βατικανό και τη μοναδική του ικανότητα να συνδυάζει αρμονία, λεπτότητα και ανθρώπινη έκφραση.

1928 – Τζέιμς Γουότσον, αμερικανός βιολόγος, ο οποίος μαζί με τον Φράνσις Κρικ ανακάλυψε τη δομή του DNA το 1953, θέτοντας τα θεμέλια για τη σύγχρονη μοριακή βιολογία και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1962.

Θάνατοι

1827 – Νικολής Αποστόλης, ναυμάχος της Ελληνικής Επανάστασης, από τους σημαντικούς ηγέτες του στόλου των Σπετσών, με ενεργό συμμετοχή σε πολλές ναυμαχίες και καθοριστική συμβολή στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

1833 – Αδαμάντιος Κοραής, έλληνας λόγιος, φιλόλογος και διανοητής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που συνέβαλε στη γλωσσική και πνευματική προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, με το έργο και τις ιδέες του να επηρεάζουν βαθιά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Γιορτάζουν

Ευτύχιος, Ευτυχία

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Ασεξουαλικότητας
Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας