Ρωσικοί αισθητήρες, ύποπτοι για κατασκοπεία κατά των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων, φέρονται να βρέθηκαν κρυμμένοι σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο βρετανικός στρατός, λέει το δημοσίευμα, εντόπισε τους αισθητήρες όταν αρκετοί εξ αυτών ξεβράστηκαν στις ακτές και εντοπίστηκαν από το Βασιλικό Ναυτικό ενώ θεωρούνται πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η υπόθεση δεν είχε δημοσιοποιηθεί, όμως η εφημερίδα The Sunday Times ανέφερε ότι η Μόσχα επιδίωκε να συλλέξει πληροφορίες για τα τέσσερα υποβρύχια τύπου Vanguard του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία φέρουν πυρηνικούς πυραύλους.

Τουλάχιστον ένα από τα υποβρύχια αυτά βρίσκεται στη θάλασσα, στο πλαίσιο της σταθερής αποτρεπτικής παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Ρωσία υπερέχει σε εξειδικευμένα υποβρύχια σκάφη»

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιχειρήσεις σαμποτάζ κατά των υποθαλάσσιων καλωδίων διαδικτύου καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μόσχα διαθέτει στόλο εξειδικευμένων υποβρυχίων, τα οποία αναφέρονται ως καλύτερα εξοπλισμένα από εκείνα της Βρετανίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, τόσο για επιχειρήσεις στον βυθό όσο και για αποστολές κατασκοπείας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Ουκρανία, η Ρωσία εντείνει την παρακολούθηση και το σαμποτάζ σε υποθαλάσσιες συνδέσεις του διαδικτύου, αγωγούς ενέργειας και στρατιωτικά καλώδια, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τη Δύση, επισημαίνει η Telegraph.

Μέσα σε 15 μήνες, τουλάχιστον 11 καλώδια διαδικτύου υπέστησαν ζημιές στη Βαλτική Θάλασσα, εν μέρει λόγω πλοίων που έσυραν τις άγκυρές τους στον βυθό.

«Πρέπει να έχεις σε λειτουργία τις μηχανές για να σύρεις κάτι – είναι σκόπιμη ενέργεια», ανέφερε πηγή από τον χώρο της άμυνας.

«Σαν τη γάτα με το ποντίκι»

Το σύστημα Nordic Warden, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση της ρωσικής «σκιώδους» αρμάδας, ενεργοποιήθηκε από τη Βρετανία μέσω της Joint Expeditionary Force, όταν καλώδιο μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας υπέστη ζημιά τον Δεκέμβριο.

Ανώτατο στέλεχος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία: υπάρχει πόλεμος στον Ατλαντικό. Πρόκειται για ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού που ξεκίνησε με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και τώρα φουντώνει ξανά. Βλέπουμε τεράστια κινητικότητα από πλευράς Ρωσίας».

Το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar είχε τραβήξει την προσοχή όταν εμφανίστηκε κοντά στις βρετανικές ακτές πέρσι, ενώ το πρόγραμμα υποβρύχιων ερευνών της Ρωσίας εποπτεύεται κυρίως από τη Γενική Διεύθυνση Υποθαλάσσιων Ερευνών (Gugi).

«Μοιάζει λίγο με τη διαστημική κούρσα», είπε ανώτατη βρετανική πηγή.
«Πρόκειται για έναν κόσμο γεμάτο μυστικότητα και παραπλάνηση, είναι πολύ δύσκολο να έχεις πλήρη εικόνα. Αλλά όταν υπάρχει τόσος καπνός, κάτι καίγεται».

Ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε: «Πρέπει να παίζουμε με τους κανόνες. Αλλά ενώ παλιά ήμασταν πιο διακριτικοί, τώρα είμαστε πιο αποφασιστικοί και δυναμικοί».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας (MoD) δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την ασφάλεια κρίσιμων υπεράκτιων υποδομών. Μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τη Joint Expeditionary Force, ενισχύουμε την αντίδρασή μας ώστε τα ρωσικά πλοία και αεροσκάφη να μην μπορούν να δρουν κρυφά κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε εδάφη του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και συντονίζουμε περιπολίες με τους συμμάχους μας. Η συνεχής πυρηνική αποτροπή μας στη θάλασσα συνεχίζει να περιπολεί αθόρυβα τους ωκεανούς του κόσμου, όπως κάνει εδώ και 56 χρόνια».