Το «ύστατο χαίρε» στον ποντίφικα είχε λίγο πρωτόκολλο, το παραδοσιακό μαύρο βέλο που πρώτη λάνσαρε στα μεταπολεμικά χρόνια η Τζάκι Κένεντι, διαμάντια άσπρου και μαύρου χρώματος, και πολλά, πολλά μαργαριτάρια.

Μάλιστα, αν κανείς αναλογιστεί την εικόνα που βγήκε προς τα έξω, πέραν της τελετής, θα μπορούσε να υποστηρίξει πως πρόκειται για διεθνή εκδήλωση υπό τους ήχους του «Cat Groove» του Parov Stelar με διάσημες υπογραφές, μεταξύ αυτών, του οίκου Dolce & Gabbana, της Prada, του γαλλικού οίκου Louis Vuitton, αλλά και του Azzedine Alaïa, που σύνολο από τη συλλογή του από το φθινόπωρο του 2023 επέλεξε η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας που ξεχώρισε ανάμεσα στις υπόλοιπες εστεμμένες και γυναίκες πολιτικών και έγινε για άλλη μια φορά η μούσα για τις «Αραβίδες» του Knightsbridge και της Bond Street του Λονδίνου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Βασίλισσα της Ιορδανίας, αν και βρέθηκε τρίτη, τέταρτη σειρά ανάμεσα στους λοιπούς προσκεκλημένους, η φωτογραφία της ωστόσο έγινε «κεντρική» στο αφιέρωμα του BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση για την τελετή ταφής του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έτσι, αν ζούσε ο Λάγκερφελντ, μιλώντας για τη Ράνια της Ιορδανίας, θα έλεγε απλά και μόνο «πολύ φίλη μου!».

Το «αντίπαλο δέος», η Μελάνια Τραμπ, αρκέστηκε στο να μιμηθεί την Τζάκι Κένεντι επιλέγοντας ένα βέλο με τελειώματα από δαντέλα και ένα αυστηρό Dolce & Gabbana μαύρο σύνολο χωρίς αξεσουάρ που «χτυπάνε» στο μάτι.

Φαίνεται ωστόσο ότι η εμφάνισή της επισκιάστηκε από το τουλάχιστον πέντε καρατίων σε σχήμα αχλαδιού διαμάντι που φορούσε η Βασίλισσα της Ιορδανίας στο δεξί της χέρι μαζί με τη βέρα της.

Ήταν το μοναδικό κόσμημα που έφερε πάνω της η Βασίλισσα της Ιορδανίας που δεν πέρασε απαρατήρητο. Όπως και οι ψηλοτάκουνες γόβες με τις οποίες διέσχισε τα λιθόστρωτα στενά της Βασιλικής για να βγει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Βασίλισσες, πριγκίπισσες και δούκισσες φαίνεται να ασπάστηκαν τον ενδυματολογικό κώδικα του πρωτοκόλλου με κάποιες «πινελιές» εδώ και εκεί σε αντίθεση με τις συζύγους των πολιτικών που έσπασαν το πρωτόκολλο. Ίσως επειδή και ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος δεν υπήρξε ιδιαίτερος υποστηρικτής του πρωτοκόλλου! Έξοχο παράδειγμα η Μπριζίτ Μακρόν που για άλλη μια φορά επέλεξε Louis Vuitton για την εμφάνισή της, αλλά χωρίς το παραδοσιακό βέλο, κάτι το οποίο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στη συνέχεια. Η Μπριζίτ Μακρόν επέλεξε ένα «διπλό παλτό» που είχε φαρδιά και τονισμένα πέτα, μεγάλα κουμπιά, και μια μπλούζα που συνδύασε με φουλάρι με φιόγκο. Η πλισέ φούστα συνδυάστηκε με ζώνη πάλι από τον γαλλικό οίκο και έφερε το λογότυπό του σε απόχρωση του χρυσού.

Εκεί πάντως που τα αρνητικά σχόλια έφθασαν και περίσσευαν ήταν για το τσόκερ από μαργαριτάρια της Βασίλισσας του Βελγίου Ματθίλδης.

Όπως μάλιστα τονίστηκε σε πιο επίσημη γλώσσα, μέσα σε αυτήν την επίσημη ατμόσφαιρα, μια απροσδόκητη χειρονομία της Βασίλισσας του Βελγίου δεν πέρασε απαρατήρητη. Η μονάρχης φορούσε το ίδιο μαργαριταρένιο τσόκερ που επικρίθηκε για δεύτερη φορά! Η πρώτη ήταν όταν το είχε επιλέξει και πάλι κατά την διάρκεια της κηδείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’. Τα σχόλια δεν άργησαν να έρθουν και μέσα σε λίγα λεπτά εμφανίστηκαν αντιδράσεις κάθε είδους. Ορισμένοι χρήστες στο διαδίκτυο επέκριναν σκληρά το πολύτιμο τσόκερ αποκαλώντας το «φρικτό» ή ακόμη συσχετίζοντας το με τον όρο «Dominatrix».

Ωστόσο, η Βασίλισσα του Βελγίου δεν έδειξε να πτοείται και απέδειξε ξανά ότι δεν αφήνει την κριτική να την επηρεάσει. Για άλλους, η στάση της ερμηνεύτηκε ως έλλειψη ευαισθησίας σε ένα βαθύ πλαίσιο σεβασμού με την προσωπική της αισθητική να συγκρούεται με τη νηφαλιότητα που απαιτούσε η εν λόγω στιγμή.

Οι ενδυματολογικές επιλογές της Βασίλισσας της Ισπανίας φαίνεται να ήταν πιο κοντά στο στιλιστικό κώδικα που επέβαλε το πρωτόκολλο. Η Βασίλισσα της Ισπανίας Λετίθια επέλεξε ένα πολύ παραδοσιακό μαύρο φόρεμα σε συνδυασμό με μια ασορτί δαντελένια μαντίλα.

Τα κοσμήματά της υποστηρίχθηκε πως ήταν συγκρατημένα και διακριτικά για την περίσταση. Ήταν όμως γεμάτα ιστορία θα πούμε εμείς, καθώς η καρφίτσα που επέλεξε να φορέσει στο πέτο της είναι από τα κοσμήματα «joyas de pasar» – κομμάτια του Ισπανικού θρόνου. Η εν λόγω καρφίτσα σχεδιάστηκε για τη Βασίλισσα Βικτώρια – Ευγενία, σύζυγο του Βασιλιά Αλφόνσου του XIII, την οποία και άφησε κληρονομιά στους διαδόχους της. Πρόκειται για ένα κυκλικό κομμάτι από χρυσό που διαθέτει ένα μεγάλο κεντρικό μαργαριτάρι που περιβάλλεται από δύο φωτοστέφανα διαμαντιών και με ένα επίσης μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού να κρέμεται από την καρφίτσα. Η Βασίλισσα της Ισπανίας συνδύασε την καρφίτσα -ποντάτιφ με σκουλαρίκια με south sea μαργαριτάρια τα οποία μπορούν να μακρύνουν ή να κοντύνουν ανάλογα με την περίσταση.

Πίστη στον ενδυματολογικό κανόνα της ημέρας έμεινε και η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό. Η πρώην κολυμβήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξε ένα μαύρο πέπλο κρύβοντας ελαφρά τα μαλλιά της που το συνδύασε με ένα μαύρο σύνολο και τσάντα του οίκου Prada στην ίδια απόχρωση.

Πέραν, ωστόσο, των οποίων παρασπονδιών που μπορεί να σημειώθηκαν, ο Καθολικισμός «σώθηκε» από την ύπαρξη ενός και μόνο αξεσουάρ: του βέλου που τιμήθηκε από όλες σχεδόν τις Κυρίες που απέδωσαν το «ύστατο χαίρε» στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ακολουθώντας πιστά τον κανόνα της χρήσης πένθους πέπλου που πρώτη εφάρμοσε η Mary Lincoln στην Αμερική και οι βασίλισσες στην Ευρώπη και απογειώθηκε κυριολεκτικά με την εικόνα της Τζάκυ Κένεντι όταν εκείνη βγήκε από τον Λευκό Οίκο για να συνοδεύσει τη σορό του ανδρός της στην τελευταία του κατοικία.