Τελετές μνήμης θα διεξαχθούν σήμερα για να τιμηθεί η 80ή επέτειος από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη, στην κεντρική Γερμανία.
Το ίδρυμα για τη μνήμη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Μίτελμπαου-Ντόρα αναμένει πως στην εκδήλωση θα είναι παρόντες κάπου δέκα επιζήσαντες. Έχουν επίσης προσκληθεί συγγενείς κι απόγονοι θυμάτων. Στους ομιλητές συγκαταλέγεται ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στην πλατεία όπου γινόταν άλλοτε το προσκλητήριο των εγκλείστων.
Σύμφωνα με το ίδρυμα, ο Ναφτάλι Φιρστ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής των Μπούχενβαλντ-Ντόρα και Κομάντος, αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία.

Ο 92χρονος κ. Φιρστ είναι επιζών των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς και Μπούχενβαλντ, όπου είχε οδηγηθεί όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί.
Ενόψει της εκδήλωσης, ξέσπασε διένεξη εξαιτίας του ότι επρόκειτο να μιλήσει φιλόσοφος, εγγονός επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος εναντιώνεται στο ότι το Ισραήλ είναι εβραϊκό κράτος και καταφέρεται εναντίον του τρόπου με τον οποίο διεξάγει η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομιλία του Ομρί Μπεμ ακυρώθηκε έπειτα από εξοργισμένη παρέμβαση της πρεσβείας του Ισραήλ.
Από το καλοκαίρι του 1937, οι ναζί οδήγησαν πάνω από 280.000 ανθρώπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ και τις 139 βοηθητικές εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Βαϊμάρης. Τουλάχιστον 56.000 εξ αυτών δολοφονήθηκαν, ή πέθαναν από πείνα, εξαιτίας ασθενειών, λόγω εξάντλησης από τα καταναγκαστικά έργα, ή εξαιτίας ιατρικών πειραμάτων του ναζιστικού καθεστώτος.
Πηγή: ΑΠΕ