Η κολοκύθα οφείλει το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα της στη β-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες A, C και E, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, την όραση και την υγεία του δέρματος. Δεν έχει πολλές θερμίδες (100 γρ. κολοκύθας αντιστοιχούν σε 25 θερμίδες), ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη φυσική μείωση της χοληστερόλης.

Υλικά (3 μερίδες)

  • 500 γρ. ζυμαρικά (ιδανικά ολικής άλεσης ή Ζέας)
  • 400 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κυβάκια
  • 100 γρ. φέτα με λιγότερα λιπαρά και αλάτι
  • 6-7 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο κουρκουμά
  • λίγο δεντρολίβανο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ κούπα από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα ταψί, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα κυβάκια κολοκύθας. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα καρυκεύματα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στις αντιστάσεις για 30-45’.
  • Βήμα 2: 15’ πριν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, προσθέτουμε στο κέντρο τη φέτα και τις λωρίδες λιαστής ντομάτας, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  • Βήμα 3: Αφού βάλουμε τη φέτα και τις λιαστές ντομάτες στο φούρνο, ξεκινάμε το βράσιμο των ζυμαρικών σε νερό με αλάτι για 7’.
  • Βήμα 4: Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας μισή κούπα από το νερό που έβρασαν.
  • Βήμα 5: Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με ένα πιρούνι πιέζουμε για να λιώσουμε τα υλικά.
  • Βήμα 6: Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το νερό που είχαμε κρατήσει από το βράσιμο και ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 7: Απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστά με έξτρα πιπέρι!

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 375 kcal
  • Υδατάνθρακες: 26,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 12,4 γρ.
  • Λιπαρά: 3,9 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.

*H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ