Καθώς οι καρδινάλιοι προετοιμάζονται να συγκεντρωθούν για το παπικό κονκλάβιο, τη διαδικασία εκλογής νέου ποντίφικα, τα διεθνή ΜΜΕ επικεντρώνονται στο ποιοι θα μπορούσαν να διαδεχτούν τον πάπα Φραγκίσκο.
Ο πάπας πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, μία ημέρα αφότου ευλόγησε χιλιάδες πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Περιτριγυρισμένοι από τα παγκοσμίως διάσημα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου, 137 εκλέκτορες καρδινάλιοι θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Καρδιναλίων στο Παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, όπου θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας.
Μία σιωπηρή προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται πάντα στο εσωτερικό του Βατικανού, ιδίως όταν προκύπτουν προβλήματα υγείας του πάπα.
Ο πάπας Φραγκίσκος, που έπασχε από χρόνια πνευμονική νόσο, νοσηλεύτηκε για πέντε εβδομάδες στο νοσοκομείο Gemelli, ύστερα από αναπνευστική κρίση τον Φεβρουάριο, η οποία εξελίχθηκε σε διπλή πνευμονία.
Το 2021, μετά από χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο και παραμονή 10 ημερών στο νοσοκομείο, είχε δηλώσει ότι κάποιοι «ήθελαν να πεθάνω» και «προετοίμαζαν το κονκλάβιο».
Η πρόβλεψη για τον επόμενο πάπα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Σύμφωνα με όσα καταγράφει το Sky News, οι εξής υποψήφιοι θεωρούνται πιθανές επιλογές:
Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών

Αν ο επόμενος πάπας είναι Ιταλός, ο Πιέτρο Παρολίν, κρατικός γραμματέας του Βατικανού, θεωρείται το φαβορί. Διάσημος διπλωμάτης και ισχυρή προσωπικότητα εντός του Βατικανού, έχει αποσταλεί σε δύσκολες περιοχές για να μεταφέρει το μήνυμα του πάπα. Ήταν στενός σύμμαχος του εκλιπόντος ποντίφικα και οι ικανότητες διαμεσολάβησης και η ισχυρή του προσωπικότητα τον καθιστούν ικανό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο πάπας Φραγκίσκος.
Ματέο Τσούπι, 69 ετών

Ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων της Ιταλίας και Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος. Υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του πάπα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας αποστολές στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Το 1992 συνέβαλε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη, μέσω διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων στη Ρώμη. Έχει συνεργαστεί με την Κοινότητα του Sant’Egidio και θεωρείται ο πιο προοδευτικός μεταξύ των υποψηφίων.
Ζοζέ Τολεντίνο ντε Μεντόνκα, 59 ετών

Ο Πορτογάλος καρδινάλιος, επικεφαλής του δικαστηρίου πολιτισμού και εκπαίδευσης, είναι επίσης πιθανός υποψήφιος. Είναι μέλος του Δικαστηρίου για τη Διδασκαλία της Πίστεως και του Δικαστηρίου για τη Θεία Λατρεία και την Πειθαρχία των Μυστηρίων. Έχει εκδώσει πολλές ποιητικές και πνευματικές συλλογές και στις 16 Φεβρουαρίου εκπροσώπησε τον πάπα Φραγκίσκο στην εκδήλωση «Ιωβηλαίο των Καλλιτεχνών» του Βατικανού.
Πέτερ Έρντο, 72 ετών

Ο Ούγγρος καρδινάλιος είχε αναφερθεί ως πιθανός υποψήφιος και στο προηγούμενο κονκλάβιο. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου των Συνελεύσεων των Επισκόπων της Ευρώπης.
Κριστόμπαλ Λόπες Ρομέρο, 72 ετών

Ο Ισπανός αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ μετακόμισε στο Μαρόκο το 2003, μετά από πολυετή ποιμαντική δράση στη Λατινική Αμερική, ιδίως στην Παραγουάη. Είναι μέλος των Σαλεσιανών, μοναστικής καθολικής κοινότητας.
Πιερμπατίστα Πιτζαμπάλα, 59 ετών

Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ έγινε καρδινάλιος από τον πάπα Φραγκίσκο πριν από δύο χρόνια. Έχει αφιερωθεί στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζοντας πολλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Τα περασμένα Χριστούγεννα τέλεσε λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα.
Ποιοι επιλέγουν τον νέο πάπα;
Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κονκλάβιο.
Σήμερα υπάρχουν 252 καρδινάλιοι, εκ των οποίων 137 είναι εκλέκτορες.
Μετά την τελευταία σύνοδο καρδιναλίων τον Δεκέμβριο του 2024, ο πάπας Φραγκίσκος δημιούργησε 21 νέους καρδινάλιους, ενώ 23 είχαν δημιουργηθεί από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και πέντε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.
Ο πάπας Φραγκίσκος δημιούργησε καρδινάλιους από 72 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων 24 δεν είχαν ποτέ ξανά καρδινάλιο.
Σήμερα θα οριστεί η ημερομηνία του κονκλαβίου
Πάνω από 70.000 πιστοί προσκύνησαν έως τώρα τον τάφο του πάπα Φραγκίσκου στην Βασιλική της Ρώμης «Σάντα Μαρία Ματζιόρε».
Ο κόσμος παρέμεινε στην ουρά και χθες, Κυριακή, το βράδυ, κάτω από την βροχή, ενώ και σήμερα η προσέλευση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε παράλληλα η συνεδρίαση των καρδιναλίων, η οποία αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του κονκλαβίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά και με τον ισχύοντα κανονισμό, οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα αναμένεται να κλείσουν για την πραγματοποίηση της πρώτης ψηφοφορίας των καρδιναλίων από τις 5 Μαΐου και μετά.
Από σήμερα τα μουσεία του Βατικανού και η Καπέλα Σιξτίνα θα παραμείνουν κλειστά για να ελεγχθεί προσεκτικά ο χώρος όπου θα συνεδριάσουν οι υψηλόβαθμοι κληρικοί. Μεταξύ των άλλων, ο σχετικός κανονισμός προβλέπει την πραγματοποίηση προσεκτικών ελέγχων προς εντοπισμό τυχόν «κοριών».