Μια ηφαιστειακή έκρηξη στον Νότιο Ειρηνικό ήταν τόσο ισχυρή, που τα ωστικά της κύματα έφτασαν μέχρι το διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο λόγος για την υποθαλάσσια έκρηξη του 2022 στο ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χα‘απάι, μία από τις ισχυρότερες στη σύγχρονη ιστορία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκρηξη έφτασε μέχρι την ατμόσφαιρα και ακόμη παραπέρα προκαλώντας δονήσεις στο διάστημα, φτάνοντας μέχρι και σε δορυφόρους που περιφέρονται γύρω από τη Γη. Αυτά αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό AGU Advances, όπως αποκαλύπτει η nypost.

Το τεράστιο σύννεφο αερίων που εκτόξευσε το ηφαίστειο

Πίσω από αυτές τις δονήσεις βρίσκονταν τα λεγόμενα δευτερογενή βαρυτικά κύματα, τα οποία δημιουργούνται όταν τα αρχικά ωστικά κύματα μιας έκρηξης διασπώνται στον ουρανό, όπως αναφέρει το Gizmodo. Η έκρηξη, που συνέβη στα ανοιχτά της ακτής του νησιού Τονγκατάπου, ήταν τεράστια.

Το ηφαίστειο εκτόξευσε ένα στροβιλιζόμενο σύννεφο αερίων και τέφρας σε ύψος 49 χιλιομέτρων στον ουρανό, δηλαδή πολύ ψηλότερα από το συνηθισμένο ύψος πτήσης των εμπορικών αεροσκαφών και σε επίπεδα της ατμόσφαιρας όπου γεννιούνται τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, το πώς ακριβώς η έκρηξη κατάφερε να προκαλέσει δονήσεις στον ουρανό δεν ήταν ξεκάθαρο στους επιστήμονες. Μία από τις κύριες θεωρίες μέχρι την πρόσφατη μελέτη που την ανέτρεψε ήταν ένα φαινόμενο γνωστό ως «κύματα Λαμπ». Πρόκειται για τα κύματα τα οποία αγκαλιάζουν τον πλανήτη και δημιουργούνται σε ηφαιστειακές εκρήξεις,

Το ηφαίστειο εξερράγη τον Ιανουάριο του 2022, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο παρέμενε βυθισμένο μεταξύ των μικρών νησιών Χούνγκα Τόνγκα και Χούνγκα Χαʻαπάι. Η έκρηξη δημιούργησε μια λωρίδα ξηράς που ένωσε τα δύο ακατοίκητα νησιά, με πλάτος λίγο περισσότερο από ένα μίλι.

Η λωρίδα γης κατέρρευσε αργότερα και βυθίστηκε ξανά στον ωκεανό.