Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ωμά καρύδια
  • 3 μεσαίες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού στραγγισμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι συν 2 κουταλιές λάδι από το βάζο
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, συν περισσότερο για το γαρνίρισμα
  • 1 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού (από 1 λεμόνι)
  • 1/4 κ. γλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι, συν περισσότερο για γεύση
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι, συν περισσότερο για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Εκτέλεση

  1. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που βράζει σε μια μεγάλη κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Κρατήστε 1 φλιτζάνι από το νερό μαγειρέματος. Σουρώστε τα ζυμαρικά και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα.
  2. Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, σοτάρετε τα καρύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το ντοματέλαιο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα καρύδια και το σκόρδο να πάρουν ελαφρύ χρώμα, περίπου 3 λεπτά. Αφαιρέστε τα μισά καρύδια με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα στην άκρη.
  3. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας στο τηγάνι- μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σκουρύνει, περίπου 1 λεπτό. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά. Ψιλοκόψτε τα καβουρδισμένα καρύδια που κρατήσατε.
  4. Τοποθετήστε το μείγμα ντομάτας- καρυδιών από το τηγάνι, τις λιαστές ντομάτες, το τυρί, το χυμό λεμονιού, το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο μείγμα.
  5. Προσθέστε το πέστο στα μαγειρεμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα μαζί με 1/2 φλιτζάνι από το νερό που κρατήσατε, ανακατεύοντας για να καλυφθούν. Προσθέστε κι άλλο νερό, μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή.
  6. Σερβίρετε με ψιλοκομμένα καρύδια και περισσότερο τυρί, καθώς και περισσότερο θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι, αν θέλετε.