Οι φράουλες περιέχουν υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνουν τη ροή του αίματος. Το σαλικυλικό οξύ και άλλα οξέα αποτρέπουν την ακμή και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, καθιστώντας το δέρμα λαμπερό και υγιές, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι φράουλες περιέχουν ακόμη πολλά αντιοξειδωτικά και αποτοξικοποιητές που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και στην πρόληψη αρθριτικών συμπτωμάτων, όπως είναι ο εκφυλισμός των μυών και των ιστών. Τέλος, το μαγγάνιο, οι βιταμίνες C και Κ, αλλά και το κάλιο βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των οστών. Να επισημάνουμε πως ο ιδανικός τρόπος για να πλένουμε τις φράουλες είναι με άφθονο νερό, ξύδι και μαγειρική σόδα (τις αφήνουμε στη σόδα με το ξύδι για 10-15’ και μετά ξεπλένουμε με νερό).
Υλικά (4 μπολάκια)
- 100 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (ή ζύγιση είναι χωρίς κουκούτσι)
- 150-160 γρ. φράουλες
- 120 γρ. ωμά κάσιους
- 150 γρ. γάλα φυτικό χωρίς ζάχαρη (για το βράσιμο) και 120 γρ. γάλα για το μίξερ
- 50-60 γρ. βούτυρο κασιους
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τους χουρμάδες, τα κάσιους και τα 150 γρ. γάλα, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15’. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από το μάτι και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσουν για μισή με 1 ώρα.
- Βήμα 2: Όταν έχουν κρυώσει και απορροφήσει το γάλα, βάζουμε τους χουρμάδες και τα κάσιους σε ένα μπλέντερ με μεγάλο κάδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Βήμα 3: Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα χωρίς κομμάτια φρούτου ή άλλου υλικού.
- Βήμα 4: Σερβίρουμε σε 4 μπολάκια και γαρνίρουμε με λίγη φρέσκια φράουλα.
Διατροφική αξία ανά μπολ
- Ενέργεια: 286 kcal
- Υδατάνθρακες: 19,8 γρ.
- Πρωτεΐνη: 14,4 γρ.
- Λιπαρά: 10,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI