Τα μανιτάρια αποτελούν πηγή μετάλλων, βιταμινών -κυρίως Β1, Β2, Β3 και D-, ενώ περιλαμβάνουν και βασικά αμινοξέα (λυσίνη, αργινίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη). Το ποσοστό πρωτεϊνών που περιέχουν συγκρίνεται με το ποσοστό πρωτεϊνών που περιέχει το κοτόπουλο, το χοιρινό και το βοδινό, ωστόσο το ποσοστό διαιτητικών ινών είναι πολύ υψηλότερο από τα προϊόντα που προαναφέρθηκαν.

Υλικά (6 τεμάχια)

  • 6 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
  • 5-6 κ.σ. κόκκινη σάλτσα ντομάτας
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 50 γρ. φέτα με χαμηλά λιπαρά
  • 120 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε την ουρά τους και τα σκάβουμε λίγο.
  • Βήμα 2: Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο, και χτυπάμε καλά.
  • Βήμα 3: Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με το μείγμα τα μανιτάρια.
  • Βήμα 4: Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί, τοποθετούμε τα μανιτάρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC, στις αντιστάσεις, για 5 λεπτά.
  • Βήμα 5: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
  • Βήμα 6: Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, προσθέτουμε στα μανιτάρια τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με λίγη έξτρα ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά.
  • Βήμα 7: Ψιλοκόβουμε τα τυριά.
  • Βήμα 8: Βγάζουμε ξανά από τον φούρνο, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα τυριά και ξαναψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά μανιτάρι

  • Ενέργεια: 147 kcal
  • Υδατάνθρακες: 9,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 8,9 γρ.
  • Λιπαρά: 4,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI