Η μπανάνα είναι μια «βόμβα» βιταμινών και ενέργειας, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί το αγαπημένο φρούτο των αθλητών. Ωστόσο, η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μας ευεργετεί μια μπανάνα. Το πόσο ώριμη είναι μια μπανάνα της χαρίζει και διαφορετικές ιδιότητες, με ξεχωριστή επίδραση στην υγεία του οργανισμού. Οι πολύ ώριμες μπανάνες περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό μια ειδική πρωτεΐνη που συμβάλλει στην πρόληψη ογκολογικών παθήσεων. Γι’ αυτό είναι καλό να τις προτιμάτε ώριμες, με στίγματα ή σκούρα φλούδα. Επίσης, η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο, αποτρέποντας έτσι τις μυϊκές κράμπες και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Η καθημερινή κατανάλωση 1,3 γραμμαρίων καλίου μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 26%. Δύο με τρεις μπανάνες την ημέρα αρκούν για να λάβετε την απαιτούμενη ποσότητα.
Υλικά (10-12 κομμάτια)
Για το κέικ
- 350 γρ. μπανάνες, λιωμένες με πιρούνι
- 150 γρ. μαύρη σταφίδα, μουλιασμένη σε νερό
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο
- 2 κ.σ. σπόροι chia, μουλιασμένοι σε νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 180 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 250 γρ. βρόμη αλεσμένη (να πάρει τη μορφή άλευρου)
- 1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσο (2-3 κ.σ.)
- 40 γρ. κουβερτούρα με στέβια, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Για το γλάσο
- 30 γρ. κουβερτούρα με στέβια, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.γ. λάδι καρύδας
- 1 κ.γ. κακάο άγλυκο σε σκόνη
Για το πασπάλισμα
- λίγο ινδοκάρυδο ή τριμμένο αμύγδαλο
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 1/2 κούπα ζεστό νερό για 10’.
- Βήμα 2: Ρίχνουμε τις σταφίδες στο μπλέντερ, αφαιρούμε με ένα κουτάλι 2-3 κ.σ. νερό και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. καφέ εσπρέσο. Χτυπάμε με το μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Βήμα 3: Μουλιάζουμε τους σπόρους chia για 2-3’ σε 4-5 κ.σ. νερό.
- Βήμα 4: Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι.
- Βήμα 5: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά τις μπανάνες με τον πολτό σταφίδας και όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά.
- Βήμα 6: Προσθέτουμε στο μείγμα και τα υπόλοιπα στέρεα υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τελευταία προσθέτουμε τα κομματάκια κουβερτούρας.
- Βήμα 7: Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 25 εκατοστών, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, στον αέρα, για 25’-30’.
- Βήμα 8: Χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν μαρί για να λιώσουμε μαζί τα υλικά για το γλάσο.
- Βήμα 9: Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ, πασπαλίζουμε από πάνω λίγο ινδοκάρυδο ή θρυμματισμένα αμύγδαλα και είναι έτοιμο!
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 195 kcal
- Υδατάνθρακες: 34,6 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,5 γρ.
- Λιπαρά: 5,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI