Υλικά

  • 2 κιλά αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκαλα
  • 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • Mερικά κλαδάκια δενδρολίβανου
  • Mερικά κλωνάρια θυμάρι, συν μερικά επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 400 γρ. αρνί σε κύβους, ψιλοκομμένο ή ψιλοκομμένο
  • 2 κιλά μεγάλες πατάτας, σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 3 κ. σ. αλεύρι
  • 700 ml ζωμό αρνιού ή μοσχαριού, συν 450ml (προαιρετικά)
  • 2 κ. σ. Worcestershire sauce

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
  2. Κόψτε μικρές τσέπες στο δέρμα και τη σάρκα του αρνιού με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού. Γεμίστε κάθε τσέπη με μια φέτα σκόρδο, χρησιμοποιώντας 3- 4 σκελίδες, και μερικά φύλλα δεντρολίβανου. Γεμίστε μερικές ακόμη στο εσωτερικό του αρνιού, με λίγο θυμάρι. Βάλτε το αρνί σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αλατοπιπερώστε καλά και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο.
  3. Λιώστε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ρίξτε τα σε ένα άλλο ταψί και προσθέστε τις πατάτες, τα καρότα, το υπόλοιπο σκόρδο και τα μυρωδικά (ψιλοκομμένα), 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και λίγο αλάτι.
  4. Ρίξτε το ζωμό στο τηγάνι και στη συνέχεια προσθέτετε τη σάλτσα Worcestershire και το υπόλοιπο βούτυρο. Όταν λιώσει και πάρει βράση, περιχύστε τις πατάτες, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε και τα δύο ταψιά για 1 ώρα.
  5. Ξεσκεπάστε τα ταψιά και ψήστε για 45 λεπτά ακόμα μέχρι οι πατάτες να πάρουν χρώμα και να ψηθούν μέχρι το τέλος. Αφήστε το αρνί να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το κόψετε. Αφήστε τις πατάτες στο φούρνο (σκεπασμένες αν αρχίσουν να ροδίζουν πολύ) μέχρι να σερβίρετε.
  6. Σουρώστε το λίπος από το ταψί του αρνιού, κρατώντας τους χυμούς. Βάλτε το σε μία κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι. Ρίχνετε 450 ml βραστό νερό ή ζωμό και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  7. Κόψτε το αρνί σε χοντρές φέτες. Σερβίρετε με τα λαχανικά και τη σάλτσα.