Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή φολικού οξέως, βιταμίνης Α και κάλιου, ενώ περιέχει ακόμη βιταμίνες Β6, C και K, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Και παρόλο που περιλαμβάνει αρκετά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, το κολοκύθι είναι χαμηλό σε θερμίδες, λίπος και σάκχαρα.
Υλικά (14-15 κομμάτια)
- 5 κολοκύθια (περίπου 1 κιλό)
- 350 γρ. + 50 γρ. φέτα με λιγότερο αλάτι και λιπαρά
- 200 γρ. γιαούρτι
- 2 αβγά και 3 ασπράδια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. βρόμη αλεσμένη σε μορφή άλευρου
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1-2 κ.σ. σουσάμι λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Τρίβουμε τα κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα στύβουμε πολύ καλά για να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Βήμα 2: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, την αλεσμένη βρόμη και το μπέικιν πάουντερ.
- Βήμα 3: Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα 50 γρ. φέτα και το σουσάμι.
- Βήμα 4: Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού-βρόμης-μπέικιν πάουντερ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν ομογενοποιημένο χυλό.
- Βήμα 5: Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 180oC, στον αέρα.
- Βήμα 6: Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, ρίχνουμε τον χυλό, θρυμματίζουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα (50 γρ.), προσθέτουμε το σουσάμι και ψήνουμε για 45’.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 175 kcal
- Υδατάνθρακες: 14,3 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,7 γρ.
- Λιπαρά: 7,6 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI